icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
12 november 2012 22:59
2

Allt fler svenskar blir bensköra och får frakturer av ökande mängder kadmium i maten.

Detta kostar enskilda och sjukvården 4,2 miljarder kronor om året enligt Kemikalieinspektionen som gjort den första priskalkylen, skriver Sydsvenskan. Kadmium finns i potatis och andra rotsaker, grönsaker och säd som tar upp den giftiga tungmetallen ur marken. Det är nödvändigt att minska kadmiumhalten i åkrarna, säger inspektionens vetenskapliga rådgivare Lars Drake. Drake och hans kolleger Jenny von Bahr och Agneta Åkesson har beräknat kostnaden genom att sammanställa medicinsk och samhällsekonomisk forskning. Benbrott på grund av benskörhet vållad av kadmium kostar sjukvården 1,5 miljarder, medan de drabbades pris för sämre livskvalitet och död i förtid är 2,7 miljarder. Benbrott på grund av benskörhet, osteoporos, är dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män. Att kadmium kan orsaka osteoporos och skada njurarna är tidigare känt. Jaha, och var kommer kadmium ifrån? Jo, vi importerar det i form av konstgödsel och djurfoder. På 80 % av all jordbruksmark odlas mat åt djur. Om vi slutar äta djur så minskar kadmiumimporten, logiskt. Djuren hinner inte bli sjuka av kadmium, för de lever så kort tid, men vi människor vill väl vara friska i 90 år. Då hinner vi samla på oss mycket kadmium. KADMIUM Kadmium är en giftig metall som [FET]normalt finns i låga halter [/FET]i berggrund och jord. Under senare år har noterats en ökning av ämnet i åkermark. Till detta bidrar framförallt industrin, men även jordbruket påverkar. Totalt beräknas importerade [FET]fodermedel [/FET]innehålla ca 150 kg kadmium, vilket motsvarar ca hälften av mängden som tillförs via [FET]handelsgödsel[/FET]. Störst tillförsel sker med nötfoder (2/3 av tillförseln). Vissa komponenter i [FET]svinfoder [/FET]t.ex. [FET]proteinfoder [/FET]och [FET]vitamin-mineralblandningar[/FET], innehåller relativt mycket kadmium. Ca 50% av slaktsvinens totala intag av kadmium kommer från [FET]proteinfoder [/FET](vilket utgör 16% av den totala foderstaten), och ca 20% av det totala intaget av kadmium kommer från [FET]vitamin- och mineralblandningar[/FET] (utgör ca 3% av foderstaten). Eftersom de råvaror som ingår i proteinfoder och vitamin- och mineralblandningar till största delen är [FET]importerade [/FET]blir det en anrikning kadmium på svenska svingårdar. Kadmium anrikas till viss del i djurets kropp men det mesta kommer ut via gödseln. Kadmium tas lätt upp av växter och av det kadmium som vi människor får i oss kommer ca 75% från spannmål och grönsaker. Hos djur och människor ger ett för högt intag av kadmium upphov till njurskador. Slaktsvin slaktas vid så ung ålder att de inte hinner drabbas av några skador på grund av upplagring. En undersökning har visat att [FET]ekologiskt uppfödda grisar har högre halter av kadmium i njurarna än konventionellt uppfödda[/FET] vilket beror på att de ekologiska grisarna får i sig en hel del jord när de bökar (Olsson, et al. 1999).

Kommentarer

  • 13 november 2012 08:03
    Rutgun
    Summan av det hela skulle alltså vara att det är lika farligt att vara vegan som köttätare!
  • 13 november 2012 09:53
    Du är nog inte ensam att göra den logiska kullerbyttan. Vad händer om vi fortsätter att föda upp djur? Jo, då fortsätter man att importera konstgödsel och kadmiumrikt foder och sprida ut på åkrarna. Och vi får i oss annu mer på kortare tid. men det är inte bara kadmium som är sjukdomsframkallande. Av djuruppfödning och kött får man E-koli, salmonella, listeria, fågelinfluensa, campylobakter, hjärtsjukdomar, cancer, m.m. och dessutom används 70% av allt vatten till djuruppfödningen, skogar, jordens lugngor blir kalhuggna, djuruppfödningen är fatal för klimatförändringarna. Dessutom förebygger veg kost osteopros, alltså benskörhet.

Logga in för att skriva en kommentar.