icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
8 november 2011 17:41
8

Apropå mättat fett, dvs animaliskt.

Höga kolesterolvärden - farligt eller ofarligt? Är höga kolesterolvärden farligt eller ofarligt för hälsan? Det råder delade meningar om detta och debatten som fått stort spelrum i media har skapat enorma diskussioner. Netdoktorexperten Anders G Olsson, seniorprofessor i invärtes medicin, menar att svenskar hittills varit duktiga på att välja mat som sänker kolesterolet – så pass att kolesterolhalten sjunkit med nästan en millimol i den svenska befolkningen. – Detta är glädjande och har också åtföljts av en kraftigt minska dödlighet i hjärtkärlsjukdom i Sverige. [FET]De senaste årens stigande popularitet att använda mer mättade fetter såsom smör och grädde i matlagningen utgör därför ett hot mot den glädjande trenden med sjunkande hjärtkärldödlighet.[/FET] Samtidigt menar Anders G Olsson att kolesterol inte förtjänar att vara ett kontroversiellt ämne då framstående forskare över hela världen är överens om att högt kolesterolvärde kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar och död. Kan vi höja det goda kolesterolet? Hur lång ned ska det onda kolesterolet gå för att minimera risken för hjärt-kärlsjukdomar?

Kommentarer

  • 8 november 2011 19:17
    Foxy
    Lägg märke till ordet "kan" leda till hjärt-kärlsjukdomar? Tror inte helt på att fettet leder till hög kolesterol, boven är nog mera socker och raffinerade mjölprodukter. :-)
  • 8 november 2011 19:35
    TESUO
    Kolesterol är ett tecken på att det finns inflammation i blodkärlen. Kolesterolet är kroppens egna reparationsämne. Framförallt vete är inflammationsframkallande men även andra sädesslag. Socker likaså, samt oljor rika på omega 6. [LANK]http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm[/LANK] Att mättat fett skulle vara farligt är en lögn från 1950 talet.
  • 8 november 2011 21:47
    Så, ni litar mer på Annika Dahlqvist än alla andra vetenskapliga studier? Det gör inte jag! Däremot är vitt socker, vitt mjöl och vitt salt dåligt för hälsan. Animaliskt mat ger väldigt dålig karma och konsekvenserna är sjukdomar, detta enligt alla vetenskapliga studier och all seriös forskning. Jag har näraliggande bevis på det också.
  • 8 november 2011 22:56
    Vi har ett bra exempel. President Clinton älskade hamburgare. Så blev han akut hjärtopererad och sen löd han forskarnas råd, nu är han vegan och mår bra igen. Klok man, det har även visat sig att ju klyftigare man är desto större chans är det att man blir vegetarian, statistiskt sett.
  • 9 november 2011 16:50
    TESUO
    Vem har pratat om Annika Dahlqvist? Min länk ledde till Uffe Ravnskov [LANK]http://www.ravnskov.nu/svuffe.htm[/LANK] som granskat just "alla andra vetenskapliga studier" som inte håller måttet.
  • 9 november 2011 16:57
    TESUO
    Vitamin B12: [LANK]http://www.slv.se/sv/Fragorsvar/Fragor-och-svar/Kosttillskott/Finns-vitamin-B-12-i-vaxter/[/LANK]
  • 9 november 2011 20:22
    Alla som jag träffat som haft B12-brist har varit köttätare och det är många genom jobbet. Så Uffe vet bättre än 95 % av alla forskare? Undrar vem som betalar hans lön. Troligen köttindustrin som har väldigt gott om pengar och väldigt många lobbyister. Köttindustrin stämde Oprah Winfey. Hon var nära att åka i fängelse för att hon pratat om vegetariskt i hennes program.
  • 9 november 2011 20:54
    Vad är kolesterol? Kolesterol är ett fettliknande ämne som har viktiga funktioner i kroppen. Kolesterol behövs bland annat för att bygga upp våra celler och för att bilda hormoner. Det kolesterol vi behöver [FET]kan dock kroppen bilda själv[/FET]. Våra matvanor leder ofta till att det bildas för mycket kolesterol och överskottet kan då fastna i kärlväggarna. Detta händer till viss del hos nästan alla svenskar och vi ser det som ett normalt åldrande. [FET]Det finns däremot folkslag som lever annorlunda liv och som, tack vare det, har helt friska kärl livet ut. [/FET] Det finns ett starkt samband mellan [FET]höga kolesterolvärden och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Det är också välkänt att det går att sänka höga kolesterolvärden genom hälsosam mat och i övrigt sund livsstil. [/FET] När det gäller mat påverkas kolesterolvärdet i blodet mest av vilken typ av fett vi äter. Det har inte lika stor betydelse vilken mängd kolesterol som finns i maten. Mättat fett höjer kolesterolvärdet, medan omättat fett medverkar till att sänka det. Vilket fett är bäst för hjärtat? Omättade fetter (fleromättat och enkelomättat) som finns i olja, flytande margarin och fisk, kan bland annat sänka det ”onda” kolesterolet och höja det ”goda” kolesterolet. Det är bra för kroppen och kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Fettet som finns i smör, grädde och ost är så kallat mättat fett. Det är det fett som vi bör äta mindre av. Det kan bland annat höja halten av det onda kolesterolet. Enkelt uttryckt kan man säga att ett fett är bättre för hjärtat ju mera flytande det är i kylskåpstemperatur. Alltså är oljor och flytande margariner bättre än smör och margarin. Blodets konsistens kan liknas vid den typ av matfett du äter dagligen. Valet är ditt: lättflytande rapsolja eller hårt och klumpigt smör i ditt blodomlopp! Texten är faktagranskad i mars 2009 av Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin med inriktning kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet och överläkare vid Livsstilsmottagningen, Hjärtkliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Logga in för att skriva en kommentar.