icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
10 mars 2012 18:52

Att Östersjön är förgiftad beror på köttätande!

80% av Sveriges jordbruksmark används för odling av mat till djur! Djuren äter kadmium, sen äter människor djur som är förorenade med kadmium. Sluta med det så minskar kadmiumföroreningarna. Kadmium är ett grundämne som finns naturligt i alla jordar men som också tillförs åkermarken framför allt genom luftföroreningar och genom [FET]konstgödsel[/FET], så kallat handelsgödsel. Andra källor är rötslam och stallgödsel. Kadmium finns i de flesta livsmedel, men oftast är halterna låga. Livsmedel som njure, lever, skaldjur och vissa svampar kan dock innehålla höga halter. Kadmium stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna, vilket gör att njurfunktionen kan skadas om man får i sig mycket kadmium under en längre tid. Skatten på konstgödsel avskaffades av regeringen vid årsskiftet 2009–2010. FP går emot Alliansen. [FET]Övergödningen är huvudorsaken till Östersjöns dåliga status med algblomning och syrebrist. En minskad och mer precis användning av gödsel i jordbruket är därför viktig – både för att motverka övergödning och för att hålla tillbaka utsläppen av kadmium, som ingår i nästan all sorts konstgödsel.[/FET] Regeringens beslut att avskaffa skatten på konstgödsel var i det perspektivet olyckligt. Vi vill därför att en ny skatt införs för att minska användningen av kadmium, skriver ledande folkpartister. Sverige har gott rykte när det gäller miljöfrågor. Delegationerna avlöser varandra för att besöka Stockholm som nyligen var Europas miljöhuvudstad. Läget är allvarligt. [FET]Under den blå ytan döljer sig en ekologisk katastrof. Under somrarna, när algblomningen breder ut sig och det är farligt att bada i det giftiga vattnet,[/FET] blir det uppenbart och tydligt. Det finns visserligen positiva tecken på att läget i flera kustnära områden går åt rätt håll, men bottendöden [FET]i Östersjön expanderar[/FET]. Syrebrist i haven förekommer visserligen naturligt, men enligt SMHI, som har gjort mätningar sedan 1960-talet, har utbredningen av helt syrefria områden aldrig varit så stora som under 2000-talet. Övergödningen är huvudorsaken till Östersjöns dåliga status med algblomning och syrebrist. Användningen av konstgödsel inom jordbruket ökade länge dramatiskt samtidigt som utdikningar och sjösänkningar bidrog till läckaget av näringsämnen från åker till hav. Östersjöns allvarliga läge beror också på [FET]överfiske[/FET]. Torskens utsatta situation är ett illustrativt exempel på de täta sambanden i Östersjöns sköra miljö. Även om situationen för torsken i Östersjön ser något ljusare ut i dag än för några år sedan är faran inte över. När torsken minskar i antal, kan skarpsillen breda ut sig. Eftersom den framför allt äter djurplankton får växtplankton möjlighet att expandera och på så sätt gynnas algblomningen. Och i de syrefattiga miljöerna får torskens yngel allt svårare att överleva. Kopplingen illustrerar tydligt behovet av en helhetssyn på våra ekosystem. Till detta kommer problematiken med [FET]höga halter av dioxin och PCB i fisk från Östersjön [/FET]som gör att människor rekommenderas att inte äta fisken så ofta. Under senare år har även förekomsten av exempelvis [FET]bromerade flamskyddsmedel [/FET]och vissa ämnen som bland annat finns i impregneringsmedel (fluorerade organiska ämnen) uppmärksammats. Det framtida värdet av ett slutet kretslopp mellan jord och bord, ett levande hav och rent vatten är mycket större än kostnaderna för de åtaganden vi måste göra för att komma till rätta med problemen i dag.

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.