icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
1 september 2012 22:00
2

En dag i mitten av 1930-talet berättade Brita Nordström att hon och fästmannen Lennart i fortsättningen bara tänkte äta grönsaker.

Då suckade hennes mamma: ”Oh, så synd på två så rara människor”. När Brita Nordström för nästan sjuttiofem år sedan började med vegetarisk kost tyckte många att vegetarianer var lite suspekta. Sallad, morötter och andra grönsaker var ju mest något för kaniner att knapra i sig. Kött och fisk tackade få nej till på den tiden. – Tänk vilka starka känslor det väckte när jag och min fästman Lennart blev vegetarianer och hälsokostare. I dag är det ju något helt naturligt att säga att grönsaker är nyttiga och att för mycket socker är skadligt, säger Brita Nordström. Hon är 97 år i dag och bor fortfarande hemma i villan i Täby norr om Stockholm. Till lunch äter hon fil med skivad banan. På kvällen blir det kokt potatis med kanske broccoli eller blomkål samt färska råa grönsaker. Plus ett par fullkornssmörgåsar med ost. En dag i mitten av 1930-talet ”lurade” en blivande svåger med Brita och Lennart till ett föredrag i Konserthuset i Stockholm. Talare var Are Waerland som förordade en så kallad laktovegetarisk kosthållning, det vill säga att mjölkprodukter var tillåtna medan resten av födan skulle vara vegetarisk. – Are var en skicklig talare och jag blev fascinerad av hans budskap. Han menade att sjukdomar beror på att kroppen är i obalans eftersom vi äter fel kost. Jag hade haft halsfluss flera gånger under åren dessförinnan, men blev besvärsfri efter att ha börjat äta enbart grönsaker. Brita och Lennart flyttade senare till Jokkmokk vid polcirkeln i Lappland. Där hade han fått arbete som jägmästare. Vintrarna var mycket kalla och ortsbefolkningen skakade på huvudet när de fick reda på att nykomlingarna inte åt fisk och kött. – Min mans chef, kronojägmästaren, menade att vi inte skulle ha en chans att överleva på bara grönsaker. Vi skulle bli sjuka, trodde han. Men när våren kom var det han som blev dålig i magsår, berättar Brita. – Vi sågs nog som lite småtokiga av folk där uppe. Vi åt våra grönsaker och så gick vi ut och vandrade i skog och mark för nöjes skull, för att vi mådde bra av det. Det var inget andra gjorde, det skulle ju vara någon nytta med allt. När Brita väntade barn undrade hennes kvinnliga vänner i Jokkmokk hur hon vågade fortsätta att vara vegetarian. ”Tänk på barnet”, beklagade de sig. – Men det blev ett praktbarn! skrattar Brita. När hon och Lennart var på middag hos vänner åt de ofta grönsakerna som fanns med på serveringsfatet som dekoration. De såg att andra tittade och undrade, men det var få som sa något. – Ibland fick vi några kommentarer, men det var på en skämtsam nivå. Jag tror att en del också var nyfikna på varför vi åt som vi gjorde.

Kommentarer

  • 1 september 2012 22:09
    Jag har varit på hälsokostbutiken Lifeland som Are Waerlands dotter Sigyn äger, gick på fotdetox hos henne förut. Det är spännande med kost o grönsaker. Jobbar på att äta mer o mer raw food. Har du läst Harvey Diamonds bok "lev utan smärta" den handlar om just sånt. Jag följer delvis hans filosofi att bl a äta frukt fram till kl 12 för avgiftningsprocessens skull.
  • 1 september 2012 23:31
    Kul, jag ska läsa boken!

Logga in för att skriva en kommentar.