Av Ker Than, National Geographic News, 23.08.2011
Efter vad som liknar en plötslig insikt har en ung indisk elefant i ett zoo förvandlat en plastkub till en pall och därmed ett redskap, visar en ny undersökning.
Det lysande infallet är det första beviset för att tjockhudingar är kapabla att överväga olika sätt att lösa en uppgift, varpå de i huvudet tänker ut en effektiv plan, som till slut implementeras, säger forskare.
Ville ha frukt
Under försöket var den sju år gamla Kandula inställd på att nå några frukter, som var fästa vid en gren, som med hjälp av ett rep hölls precis utom räckhåll för elefanten. Efter att tillsynes ha funderat noga rullade den unge elefanten fram en stor plastkub under grenen och klev upp på den, så att den kunde nå frukten med snabeln – en bedrift som den de följande dagarna upprepade flera gånger, både med hjälp av kuben och med hjälp av ett traktordäck.
Ingen hade tidigare sett Kandula, som är den yngsta av elefanterna i National Zoo i Washington D.C. i USA, flytta ett föremål eller ställa sig på något för att nå andra föremål, och den kom inte fram till lösningen genom att pröva sig fram, säger Diana Reiss, som deltagit i undersökningen och studerar intelligens hos elefanter och delfiner vid City University i New York.
Endast få arter – som människor, kråkor och schimpanser – har demonstrerat spontan insikt, det vill säga förmågan att mentalt på en gång komma på lösningen på ett fysiskt problem, säger Diana Reiss.
Elefantens ”plötsliga uppenbarelse”
Första gångerna stirrade Kandula bara på den hängande frukten och ignorerade både käppen och kuben, som fanns i närheten.
”Genom sju stycken 20 minuter långa försök fördelade på sju olika dagar försökte den inte använda ett redskap för att nå maten”, säger Diana Reiss.
”Men så fick den till slut vad som liknade en plötslig uppenbarelse, gick direkt till kuben, knuffade den rakt fram under frukten, klev upp på den och tog frukten i en enda snabb rörelse.”
”Vi vet inte vad som sker i deras huvud ... men det faktum att den gick direkt till kuben, tyder på att den hade föreställt sig [tillvägagångssättet] på förhand”, säger Diana Reiss.
Primatologen Frans de Waal håller med.
[FET]”För att gå någon annanstans och hämta ett redskap, som inte är synligt i närheten av målet, måste elefanten föreställa sig vad den behöver, och veta hur den kan nå det, gå bort från det mål som den vill nå, för att hämta redskapet och så vidare – och allt detta går långt utöver de flesta djurs normala inlärningsmönster”, [/FET]säger Frans de Waal från Yerkes Primate Center vid Emory University i USA i ett mejl.
Upptäckten är ”ännu ett bevis för att elefanter är fullt i klass med andra djur med stor hjärna, när det handlar om att förstå orsak och verkan och lösa uppgifter med huvudet”, tillägger Frans de Waal, som inte har medverkat i undersökningen.
”Bland de kloka elefanterna, och alla elefanter är kloka, anser vi att Kandula är en av de intelligentaste”, säger Don Moore, som är med i ledningen för djurvårdsvetenskap i National Zoo.
Don Moore hoppas att upptäckten ska bidra till att skapa uppmärksamhet kring de hotade indiska elefanternas situation.
”Undersökningar som denna kan få folk att identifiera sig mer med djuren, eftersom de liknar oss i högre grad”, säger han. [FET]”Om vi kan känna med djuren, är vi också mer benägna att hjälpa till att skydda dem.”[/FET]
Kommentarer
Ingen har kommenterat detta inlägget.
Logga in för att skriva en kommentar.
Vi använder cookies för funktion, analys och marknadsföring. Det innebär lagring eller åtkomst av data på din enhet eller webbläsare. Funktionella cookies är nödvändiga för att hålla våra tjänster säkra, förhindra missbruk av tjänsterna och för att se till att de alltid fungerar bra.
Ingen har kommenterat detta inlägget.