Folater kan påverka den kognitiva förmågan, att ta in och tolka information. Resultatet visar enligt forskarna att bra skolmat och goda matvanor i hemmet är viktigt för att ge skolungdomar en bra start i livet.
Livsmedel med mycket folat
Folsyra och folat är B-vitamin. Folat finns naturligt i mat, medan folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folsyra tas upp lättare av kroppen än folat.
Dessa livsmedel innehåller mycket folat:
Baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser.
Gröna bladgrönsaker, som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat.
Kål, som broccoli, brysselkål, blomkål.
Rotfrukter, som kålrot, rödbetor, rotpersilja.
Grönsaker, som röd paprika, majs.
Frukt, som apelsin, kiwi, honungsmelon.
Bär, som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär.
Fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn.
Källa: Livsmedelsverket
Vi använder cookies för funktion, analys och marknadsföring. Det innebär lagring eller åtkomst av data på din enhet eller webbläsare. Funktionella cookies är nödvändiga för att hålla våra tjänster säkra, förhindra missbruk av tjänsterna och för att se till att de alltid fungerar bra.