icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
15 juli 2013 10:26

Mer om maten och klimatet, subventionera inte osund livsstil.

Med största sannolikhet är det moderna intensiva jordbruket vårt främsta hot mot folkhälsan. Tsunamin av kroniska sjukdomar har sitt epicenter i södra USA och sprider sig runt jorden parallellt med det intensiva jordbrukets utbredning, skriver Stig Bengmark och Jonas Paulsson. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill införa en ny stor kött- och mjölksubvention på ungefär 1 500 kronor per mjölkko och år. Därmed blundar Erlandsson för det faktum att konsumtion av kött och mejerivaror hör till de allra största hoten mot såväl miljö och folkhälsa. Enligt en färsk forskningsrapport från Chalmers medför tillverkning av ett kilo kött utsläpp av 26 kilo växthusgaser, att jämföra med 0,5 kilo för spannmål och baljväxter. Dessutom slukar det mycket färskvatten, en tilltagande bristvara. Redan i dag används ungefär 70 procent av jordens totala vattenresurser till djurhållning. Enligt en forskningsrapport från Nya Zeeland så förbrukar en ko som mjölkar 30 liter per dag uppåt 50 gånger större växtareal, räknat i energiåtgång, än en cityjeep som körs 1 000 mil per år. Stor växthusgasbov Jordbruket, främst kött- och mjölkproduktionen, bidrar med 50 procent mer växthusgaseffekt än väg-, tåg-, flyg- och båttrafiken tillsammans. Konsumtion av nötkött anses kräva 20-30 gånger mer åkermark, jämfört med vegetabilier. Mat som först passerar djurmage ger dåligt energiutbyte. Av konsumerad energi återstår bara 2 procent för nötkött, 10 procent för griskött och 15 procent för kyckling. Med största sannolikhet är det moderna intensiva jordbruket vårt främsta hot mot folkhälsan. Tsunamin av kroniska sjukdomar har sitt epicenter i södra USA och sprider sig runt jorden parallellt med det intensiva jordbrukets utbredning. Redan för 40 år sedan visade den legendariske kanadensiska forskaren KK Carroll att det var 20-25 gånger större sannolikhet att få bröstcancer i länder med intensivt jordbruk. I Japan har man under senare hälften av 1900-talet iakttagit att prostatacancer ökat med ungefär 25 gånger samtidigt som intaget av ägg ökat 7 gånger, kött 9 gånger och mejerivaror 20 gånger. Samma utveckling ser man i Kinas storstäder. Antalet fall av bröst- och prostatacancer fördubblas i princip vart tionde år. Det är en utveckling som är likartad också för andra cancerformer och andra kroniska sjukdomar, allt från Alzheimer, ADHD till Parkinsons sjukdom och typ 2-diabetes, så kallad åldersdiabetes. Stora populationsundersökningar från både USA och Europa, av totalt närmare 200 000 individer vilka följts i närmare 30 år, konstaterar en för tidig död hos 11 procent av de individer som konsumerat kött mer än hälften av veckans dagar. Och 20 procent om konsumtionen bestått av raffinerade kött- och charkuterivaror som bacon, hamburgare, korv, köttbullar, nuggets och dylikt. De negativa effekterna varar länge. Enligt en färsk undersökning från Island så löper män, som druckit mycket mjölk i sin ungdom, mer än tre gånger större risk att få prostatacancer senare i livet. Övervikten fortsätter öka Mycket värre ser det tyvärr ut att bli. En färsk rapport i den ansedda tidskriften Lancet beräknar en 20-procentig ökning av att antalet överviktiga i USA och i Storbritannien, vilket beräknas åtföljas av 8 miljoner fler sjuka i diabetes, 7 miljoner fler sjuka i hjärtkärlsjukdom inräknat stroke och 600 000 fler sjuka i cancer. Det innebär en förlust av 26 till 55 miljoner levnadsår och en ökning av de årliga hälsovårdskostnaderna enbart i dessa länder på cirka 60 miljarder dollar. Inget nationellt hälsosystem har en chans att klara en sådan utveckling. Eskil Erlandssons jordbrukspolitik är ett sänke för Centerpartiets och regeringens trovärdighet i miljöfrågor. Världen och Sverige behöver en omställning till ett grönt jordbruk. Erfarenheterna visar att man kan klara sig bra även på små arealer, om man specialiserar sig på grödor som broccoli, brysselkål, morötter, palsternackor, spenat, vårlök – listan kan göras lång. En sådan omställning ger också många nya arbetstillfällen. Det är den utvecklingen som bör subventioneras, inte kött och mjölkproduktion. Stig Bengmark professor, forskare, Hälsans villkor, Londons Universitet Jonas Paulsson Köttfri måndag

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.