icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
29 februari 2012 10:08
1

Odlat kött? Det finns redan sojakött som inte går att skilja från vanligt kött!

Odlat kött stod på dagordningen när tusentals forskare träffades i Vancouver i Kanada på det stora vetenskapsmötet AAAS. ”Utmaningen är att tillverka köttet mer effektivt än korna gör”, säger stamcellsforskaren Mark Post. I oktober ska en provsmakare – utsedd av en hemlig finansiär – sätta tänderna i världens första hamburgare tillverkad av odlat kött. Men sedan lär det dröja minst tio, tjugo år innan det odlade köttet kan finnas i affärerna. Om ens någonsin. [FET]– Utmaningen är att tillverka köttet mer effektivt än korna gör. I dagsläget gör vi av med mer energi än en ko när vi odlar köttcellerna, säger Mark Post.[/FET] Han är läkare och stamcellsforskare vid universitetet i Eindhoven och har fått stora rubriker i veckan sedan han berättade på AAAS att hans odlade kött snart är färdigt för provsmakning. En finansiär, vars namn Mark Post vill hålla hemligt, har hittills satsat över två miljoner svenska kronor på projektet. Men snart kan hela idén om odlat kött vara överspelad. Vid samma seminarium på AAAS framträdde även den amerikanske biokemisten Patrick Brown från Stanford-universitetet. Han hävdar att han redan har tagit fram växtbaserade produkter som kan ersätta både kött och ost. – Det kan finnas i affärerna redan i år. Vi har låtit några riktiga finsmakare testa, och de är mycket entusiastiska. Det vore lätt att vifta bort ett sådant påstående – om det hade kommit från någon annan än Patrick Brown. Han är en av världens främsta biokemister. I mitten av nittiotalet uppfann han en testmetod för dna, ett så kallat genchip, som i dag används på laboratorier över hela världen. För några år sedan startade han PLOS, Public library of science. Det är en samling snabbt växande gratistidskrifter, som utmanar etablerade och dyra tidskrifter som Science och Nature. Patrick Brown är också övertygad vegetarian. Och han skulle gärna se att den vanan spred sig. – Jag har bestämt mig för att använda resten av min forskningskarriär till att göra något viktigt för mänskligheten. Han menar att goda alternativ till animaliska produkter vore det i särklass enklaste sättet att spara vatten, minska utsläppen av växthusgaser och säkra livsmedelsproduktionen. – Köttindustrin står för mer utsläpp än hela transportsektorn. Men det är en blind fläck som politikerna inte ser, de bara öser skattepengar över alternativa energikällor. Om människor slutade att mata djuren och själva åt upp vete, sojabönor och majs, skulle grödor som odlas i dag utan vidare räcka till de nio miljarder människor som väntas leva på jorden 2050. Men de allra flesta som har chansen väljer ändå att äta kött. Alternativ som quorn och tofu är små produkter i västvärlden. Patrick Brown tänker sig försäljning till mycket breda kretsar. – Vi riktar oss till genomsnittskonsumenten, till människor som i dag inte kan tänka sig att leva utan kött och ost, säger Patrick Brown. Han tror att dessa människor skulle välja vegetariska alternativ om de var mycket billigare än kött och ost men ändå smakade likadant.

Kommentarer

  • 29 februari 2012 10:10
    Det är inte bara jag som är orolig för jordens framtid!

Logga in för att skriva en kommentar.