icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
3 augusti 2012 20:18

Så här skriver Anna Laestadius Larsson den 2 augusti 2012. Hon har läst boken "Äta Djur" som jag skrivit om tidigare.

Hallå! Du! Ja, just du, du som står där med en kycklingfilé på grillgaffeln i högsta hugg redo att lägga den på grillen. Ska du verkligen äta det där? Vet du hur mycket lidande den har kostat? Förstå mig rätt nu. Jag är som du. Jag älskar min blodiga biff. Långkok på fläsklägg. Kolgrillad kyckling. Och precis som du har jag sedan länge förstått att allt inte riktigt står rätt till. Att djuren vi äter kanske inte har levt ett toppenliv. Och att själva slakten nog inte heller är något halleluja-moment. Men jag har inte låtit det störa min middagsfrid. Har tänkt struts. På människovis. Händerna för öronen – lalalalalalala. Kudden för ögonen när otäcka scener från djurfabriker visats på tv. Och så högsta fart förbi hyllan i bokhandeln där den boken som folk jag känner säger förändrar allt står. Jag är som du och vi är som folk är mest. Vi svenskar äter allt mer kött för varje år som går. 85 kilo per person år 2010 enligt Jordbruksverket. Det är 232 gram om dagen. Och en ökning med 41 procent på tjugo år. Vi äter kött för att det är gott. Men också för att det är billigt. Priset på kött har sjunkit mer än på andra livsmedel. Och det har gjort det på djurens, miljöns och med stor sannolikhet även vår hälsas bekostnad. Borta är de flesta av de idylliska lantgårdarna. Hungern efter kött är global och för att tillfredsställa den till lägsta möjliga pris krävs storskalig produktion. Totalt hålls därför varje år omkring 450 miljarder lantdjur i djurfabriker där de manipuleras genetiskt, ges onaturligt foder och där möjligheten att röra sig är begränsad. För att återgå till kycklingen på din grill så föds sex miljarder höns- och kalkonkycklingar upp under rätt vedervärdiga förhållanden varje år bara inom EU. Sex miljarder. Och, nej nej, försök inte. Svenskt djurskydd i all ära men det är inte så kul att vara en svensk broiler heller. Som du kanske redan har förstått köpte jag till slut den där boken Äta djur – den amerikanska författaren Jonathan Safran Foers uppgörelse med köttindustrin – och de som redan hade läst den hade rätt, livet blir inte riktigt detsamma efteråt. Boken fick följa med mig som en slags udda sommarläsning på semestern på Fårö. En ö som heter Fårö men där lammfärsen på Ica kommer från Nya Zeeland. Där den enda bonden som säljer egenproducerat lammkött suckar och säger att vi äter för mycket kött, att problemet är att de flesta hellre vill ha mycket och billigt kött vilket som helst, än att betala vad det kött som produceras med omtanke om djuren och naturen kostar. Han har rätt. Vi borde äta mindre kött. Försäkra oss om att det vi äter är producerat på ett schyst sätt. Betala vad det kostar. Och avstå om vi inte har råd. För vårt och djurens bästa. Husdjursproduktionen är en av de största bidragande faktorerna till våra allvarligaste miljöproblem på alla nivåer. Det finns en koppling mellan djurfabriker och pandemier. Och som Jonathan Safran Foer uttrycker det: ”När vi äter mat från djurfabrikerna mättar vi oss bokstavligt talat med plågade kroppar. Och de plågade kropparna utgör i allt högre grad våra egna.” Så vad säger du, hur mycket lidande får den där köttbiten du lägger på grillen kosta?

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.