icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
17 augusti 2011 08:35
3

Själv är jag övertygad om att det animaliska fettet är skadligt för hälsan.

BRÄNNPUNKT SVD 16 augusti 2011 Kostextremister som förespråkar livsmedel med högt fettinnehåll bidrar till att missuppfattningar och myter sprider sig. Det försvårar för konsumenterna att äta rätt och få i sig det de behöver för att må bra, skriver Ingemar Gröön, sakkunnig på Brödinstitutet. Vi ser i världen idag en epidemi av övervikt, fetma och diabetes som vi aldrig tidigare upplevt genom historien. [FET]I Sverige är cirka 40 procent av kvinnorna överviktiga eller feta och för männen är siffran cirka 50 procent. [/FET]Men vilka möjligheter ges konsumenterna att göra något åt sin situation? Jo, han eller hon möts av ett bombardemang i medierna med en uppsjö av motsägelsefulla och förenklade budskap om [FET]mirakeldieter [/FET]som snabbt och lätt trollar bort alla problem. Under de senaste åren har lågkolhydratkosten LCHF (kost med lågt kolhydratinnehåll och högt fettinnehåll) fått allt större uppmärksamhet. Förespråkarna för denna diet menar att det är kolhydraterna som är boven och att lösningen på alla problem med diabetes och övervikt är att ta bort dem. Det talas inte något om de problem och långsiktiga hälsorisker som ett alltför högt intag av mättat fett och protein och ett för [FET]lågt intag av frukt, grönt och fullkorn[/FET] för med sig. Det talas inte heller om de negativa miljökonsekvenserna av ett alltför stort intag av animaliska produkter. Enligt svenska och internationella rekommendationer bör vi äta mer kolhydrater i form av fullkornsprodukter, inte mindre. För att vara friska och må bra i längden behöver vi näringsämnen som [FET]kostfibrer, mineraler, vitaminer, antioxidanter[/FET] och andra skyddande ämnen som finns i alla typer av spannmålsprodukter, i synnerhet fullkorn. Därför ska vi äta mer bröd, gröt, pasta och müsli, inte mindre. Men vad ligger då bakom det problem med övervikt och fetma som vi ser idag? Jo, vi äter helt enkelt för mycket. Mer än vi någonsin gjort. Olika källor, bland annat statistik från Jordbruksverket, visar att vårt intag av kalorier ökat dramatiskt på 30 år. Samtidigt som [FET]vi rör oss allt mindre[/FET]. Kunskap är första steget till att kunna äta rätt. Dagens fetmaepidemi anser jag till stor del kan skyllas på en ständig tillgång till mat och att människor har för dålig kunskap idag om hur många kalorier och vilka näringsämnen olika livsmedel innehåller. Detta leder till att vi helt enkelt äter för mycket av sådant som ger kalorier men inga nyttigheter. En undersökning som Brödinstitutet låtit göra visar exempelvis att svenska folket har en skrämmande låg kunskap om bröd. Sex av tio tror att man blir tjock av bröd och lika många tror att man bör undvika bröd när man vill gå ner i vikt. Låt oss en gång för alla slå fast att det inte är bröd man bli tjock av. Inte av pasta eller potatis heller, vilket LCHF-förespråkarna vill få oss att tro. Inget enskilt livsmedel gör oss tjocka utan det handlar helt enkelt om att om man äter mer än vad man gör av med så går man upp i vikt och vice versa. Dessa kostextremister är i själva verket farliga för den svenska folkhälsan. De bidrar till att missuppfattningar och myter sprider sig, vilka i sin tur försvårar för svenska konsumenter att äta rätt och få i sig det de behöver för att må bra. Genom att ta bort kolhydrater riskerar människor att få i sig för lite livsnödvändiga näringsämnen. Kostextremisternas förenklade buskap vilseleder svenskarna och riskerar att försämra folkhälsan. Något vi alla får betala för i längden. Många tyvärr med sin hälsa. Inget enskilt livsmedel gör oss tjocka, det handlar helt enkelt om att om man äter mer än vad man gör av med så går man upp i vikt.

Kommentarer

  • 17 augusti 2011 09:10
    jahlen
    Denna artikel du skrivit är guld värd!! - jag skriver för en fitnesstidning och har precis behandlat ämnet. LCHF är rent ut sagt skit eftersom det är en egoistisk diet vi fortfarande inte anar konsekvenserna av. De människor i min närhet som börjar med LCHF avråder jag stenhårt och direkt. Många lyssnar på mig så tack och lov har jag fått flera att sluta med detta hokuspokuset. Jag ska snart skriva en krönika om detta för det är mycket som bör bli sagt gällande ämnet, för det är en farlig lek många ger sig in i, utan att veta hur utgången kommer att se ut. Att gå ner i vikt betyder ingenting om du dör på kuppen.
  • 17 augusti 2011 13:31
    Klart man blir lockad när "folk" säger att LCHF är så bra, men jag har alltid intalat mig själv, för jag tycker det är så himla logiskt att vräka i sig mer fett och nästan inga som helst kolhydrater är helt fel! Man kan väl köra LCHF ett kort tag om man nu vill det, men ha det som en livsstil är inte att rekomendera. Bra artikel där !! :)
  • 17 augusti 2011 21:00
    Ja, det är bara en fördel med LCHF och det är att blodsockret blir jämnare, men många nackdelar, både för hälsan och djuren och naturen. Det finns många andra, nyttigare sätt att åstadkomma samma sak. T.ex. Raw Food, Living Food[LANK]http://www.living-food.se/[/LANK]som gör underverk både med hälsan och vikten.

Logga in för att skriva en kommentar.