icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
3 maj 2013 09:21

”Svenskar äter för mycket kött”

Ett minskat köttätande skulle inte bara vara bra för klimatet utan dessutom göra oss friskare. De flesta svenskar äter mer kött än vad som är bra för hälsan. I en ny rapport slår Jordbruksverket fast att västvärlden måste dra ner på köttätandet för att minska utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktion. Efter 1990-talets stora utbrott av Galna kosjukan rasade efterfrågan på kött i nästan hela Europa, [FET]men inte i Sverige[/FET]. De fallande priserna efter en av vår tids största livsmedelsskandaler är den enskilt viktigaste förklaringen till att svenskarna i dag äter 30 procent mer kött än 1980. I vår kultur har vi förstås ätit kött i tusentals år, men [FET]dagens överkonsumtion är ny[/FET]. Många konsumerar i dag 50 till 100 procent mer protein än vad kroppen behöver. Men köttfrosseriet är inte bara ett onödigt slöseri utan kopplas av allt fler forskare till [FET]hälsoproblem [/FET]som är fullt i nivå med vad socker och snabba kolhydrater redan har ställt till med. Den formel för god hälsa som tillämpas av sunda kulturer runt om på vår planet är enkel: ät lite men bra och näringsrikt, rör på dig i vardagen och respektera och ta hand om varandra. En minskad konsumtion av kött är även vara bra för klimatet. Världens produktion av köttdjur bidrar med 18 procent av människans utsläpp av koldioxid, 37 procent av den aggressiva växthusgasen metan och 65 procent av utsläppen av kväveoxid. De två senare kommer främst från gödsel från de 56 miljarder djur som föds upp på vår planet i ett givet ögonblick. Lägg till det att 40 procent av världens spannmål används som foder till köttdjur istället för att ätas direkt. Dessa spannmålsodlingar upptar ungefär en tredjedel av all odlad yta och bidrar avsevärt till skövlingen av regnskogar. Djurhållningen slukar enorma mängder vatten, vilket är en bristvara på många håll i världen. Det har beräknats att varje kilo kött kräver 13 kilo spannmål och 30 kilo foder, och för att framställa ett kilo kött går det i alla led sammanlagt åt 43 000 liter vatten. Att bara välja en annan sorts mer klimatvänligt kött är inte oproblematiskt. Djur som föds upp snabbt på liten yta genererar mindre växthusgaser per kilo kött men klimatmålen hamnar på kollisionskurs med krav på bättre djurskydd. I trånga miljöer kan djuren inte få utlopp för naturliga beteenden och blir mer känsliga för smittsamma sjukdomar som måste kureras med antibiotika. De klimatvänligaste djuren bidrar inte heller till öppna landskap och kulturbygder och har inte det goda och hälsosamma kött med varierade fettsyror som återfinns hos djur som betat på sitt naturliga sätt. [FET]Det som är bäst för vår egen hälsa tycks av en lycklig tillfällighet vara bäst för planeten vi bor på.[/FET]

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.