icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
30 mars 2011 09:55

The China Study, fortsättning på recensionen

"Detta är en av de viktigaste böckerna om näringslära som någonsin skrivits - att läsa den kan rädda ditt liv." Lärdom från Filippinerna I början av Campbells karriär arbetade han med ett projekt i Filippinerna med undernärda barn. En del av projektet undersökte den ovanligt höga förekomsten av levercancer, som vanligtvis är en vuxensjukdom, hos filippinska barn. Man trodde att aflatoxin - ett starkt mögelgift som hittas i jordnötter och spannmål - orsakade detta problem. I tio år arbetade Campbell på Filippinerna med att förbättra undernäringen bland fattiga. Målet var enkelt: se till att barnen får så mycket protein som möjligt. Man trodde att mycket av barnens undernäring berodde på proteinbrist- speciellt brist på animaliskt protein. Universitet och regeringar världen över arbetade på att minska proteinbristen i de fattiga länderna. I detta projekt upptäckte emellertid Campbell att barn som åt mest protein var de som mest sannolikt fick cancer! Det var också barn från de mest välnärda familjerna. Det var familjer som åt vad de trodde var den hälsosammaste dieten, en diet väldigt lik den amerikanska. De konsumerade mer animaliskt protein än någon annan i landet. Vid denna tidpunkt fick Campbell vetskap om en studie från Indien på råttor som publicerats i en okänd medicinsk tidskrift. Den ena gruppen av råttor fick en diet med aflatoxin och 20% protein - en nivå som ligger ungefär på vad många äter i väst. Den andra gruppen fick samma mängd aflatoxin men enbart 5% protein. Otroligt nog fick varje råtta som konsumerade 20% protein levercancer medan ingen fick cancer i guppen som konsumerade 5% protein! Det stod klart att kosten kan övertrumfa även väldigt starka cancerogener. Denna information var oförenlig med allt Campbell tidigare hade blivit lärd. Det var kätterskt att säga att protein inte var hälsosamt, och ännu värre att säga att protein befrämjade cancer. En fortsatt undersökning av en sådan provocerande fråga så tidigt i karriären vore inte speciellt klokt, att generellt ifrågasätta en animal-baserad föda kunde ge Campbell stämpeln kättare, även om det fanns vetenskapliga bevis. Men lyckligtvis var Campbell inte så mycket för att följa det politiskt korrekta utan var en självständig person med hög integritet. Campbell fortsatte därför att forska på råttor och kunde bekräfta de indiska resultaten: en låg-protein diet hämmade cancerutveckling orsakad av aflatoxin - och även, när cancern redan utvecklats, stoppade upp fortsatt cancerutveckling. Med andra ord: den cancerorsakande effekten för den i hög grad cancerogena kemikalien blev betydelselös med en lågprotein diet. Campbell skriver: "Faktiskt visade diet-proteinet sig vara så kraftfullt till sin effekt att vi kunde stänga av och på cancertillväxten enbart genom att ändra andelen som konsumerades." Campbell fann också att inte allt protein hade denna effekt. Kasein, som består av ända upp till 87% av kons mjökprotein, befrämjade alla stadier i cancerprocessen De säkra proteinerna, även vid höga intag, var proteiner från växter - inkluderat vete och soja. Ett lågt intag av animaliskt protein minskade dramatiskt den s.k. promotionen av cancer. Fortsättning följer...

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.