icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
1 augusti 2011 09:06
2

Viktveganerna

[LANK]http://www.svd.se/mat-och-vin/viktveganerna_6270998.svd#kanda-veganer[/LANK] Efter att i flera år ha fokuserat på biffar och bacon går nu allt fler bantare över till andra sidan – och äter vegankost. Den gröna trenden syns på fler håll. Veganism - Nej tack till allt animaliskt Veganer säger nej tack till kött, fisk, mjölkprodukter, ägg och all annan mat som hämtas från djurriket. Deras kosthållning bygger på frukt, grönsaker, ärtor, bönor, linser, rotfrukter, vete, havre, råg, korn, ris, pasta, quinoa, nötter, frön, vegetabiliska oljor och soja- och havremjölk. På matsedeln märks även alger, tofu och tempeh, som görs av soja. Alla veganer har sina skäl, men många väljer bort produkter från djurriket därför att de värnar om hälsan, djuren eller miljön. Eller om alla tre. Många tar även steget till att undvika animaliska prylar och använder därför inte läderskor, ullkläder, pälsar, dunkuddar eller annat som har sitt ursprung i djurriket. Viktiga proteinkällor: Alla behöver proteiner för att bygga upp muskler och de egna proteiner som fungerar som budbärare i kroppen, till exempel enzymer och signalsubstanser. Allätare får vanligen i sig protein via kött medan veganer hittar det i ärtor, bönor och linser som tillsammans med nötter, mandlar, groddar, frön, vete, havre, råg, korn, ris eller potatis ger fullvärdigt protein. Sojaprotein är ett fullvärdigt protein i sig. Citat från svd

Kommentarer

  • 1 augusti 2011 09:17
    Jag ser fördelar med att inte äta några animaliska produkter i hänsyn till miljön, men jag ser inte soja som något bra substitut med tanke på hur det framställs (inte speciellt miljövänligt eller humant). Försöker undvika alla soja produkter, men det är sjukt svårt då det blandas i soja i allt och de flesta kött-djuren föds upp på soja.
  • 1 augusti 2011 10:20
    Sant, djuren föds upp på genmanipulerad soja som odlas där regnskogarna huggs ner men............. Det finns ekologisk soja också som t.om. odlas i Sverige. http://www.veggi.se/soja_halsa.php Sojabönan – världens mångsidigaste livsmedel Tänk om det fanns ett livsmedel här på jorden med vilket man kunde tillverka allt... eller åtminstone nästan allt: groddar, mjöl, flingor, pasta, grytbitar, biffar, korv, färs, mjölk, kräm, olja, majonnäs, såser, smörgåspålägg, kvarg, hårdost, grädde och – som kronan på verket – glass. Det är ingen dröm, detta livsmedel finns faktiskt – sojabönan! En sak är säker, det finns absolut inget livsmedel som överträffar sojabönan i fråga om användbarhet. I kinesisk mattradition har sojabönan använts i mer än 2000 år – där den räknas som ett av de absoluta baslivsmedlen. Dessutom är den urnyttig! Det finns inget livsmedel som ur näringssynpunkt kan jämföra sig med sojabönan. Den innehåller rikligt med protein, kostfiber och mineralämnen (järn, kalcium, kalium, magnesium, zink). Dessutom är den en källa till nyttiga omättade fettsyror – dessa sänker förhöjda blodfetter (kolesterolnivån i blodet). Vidare påverkas blodsockret inte nämnvärt eftersom sojabönan har mycket lågt glykemiskt index (GI). Slutligen tillmäts förekomsten av fytoöstroger (s k biologiskt aktiva ämnen) i sojabönan särskilt intresse. Dessa ämnen antas minska risken för ett flertal sjukdomar som är hormonellt relaterade, till exempel bröstcancer, prostatacancer, benskörhet och hjärt-kärlsjukdom.

Logga in för att skriva en kommentar.