Viktveganerna
Kommentarer
-
Jag ser fördelar med att inte äta några animaliska produkter i hänsyn till miljön, men jag ser inte soja som något bra substitut med tanke på hur det framställs (inte speciellt miljövänligt eller humant). Försöker undvika alla soja produkter, men det är sjukt svårt då det blandas i soja i allt och de flesta kött-djuren föds upp på soja.
-
Sant, djuren föds upp på genmanipulerad soja som odlas där regnskogarna huggs ner men............. Det finns ekologisk soja också som t.om. odlas i Sverige. http://www.veggi.se/soja_halsa.php Sojabönan – världens mångsidigaste livsmedel Tänk om det fanns ett livsmedel här på jorden med vilket man kunde tillverka allt... eller åtminstone nästan allt: groddar, mjöl, flingor, pasta, grytbitar, biffar, korv, färs, mjölk, kräm, olja, majonnäs, såser, smörgåspålägg, kvarg, hårdost, grädde och – som kronan på verket – glass. Det är ingen dröm, detta livsmedel finns faktiskt – sojabönan! En sak är säker, det finns absolut inget livsmedel som överträffar sojabönan i fråga om användbarhet. I kinesisk mattradition har sojabönan använts i mer än 2000 år – där den räknas som ett av de absoluta baslivsmedlen. Dessutom är den urnyttig! Det finns inget livsmedel som ur näringssynpunkt kan jämföra sig med sojabönan. Den innehåller rikligt med protein, kostfiber och mineralämnen (järn, kalcium, kalium, magnesium, zink). Dessutom är den en källa till nyttiga omättade fettsyror – dessa sänker förhöjda blodfetter (kolesterolnivån i blodet). Vidare påverkas blodsockret inte nämnvärt eftersom sojabönan har mycket lågt glykemiskt index (GI). Slutligen tillmäts förekomsten av fytoöstroger (s k biologiskt aktiva ämnen) i sojabönan särskilt intresse. Dessa ämnen antas minska risken för ett flertal sjukdomar som är hormonellt relaterade, till exempel bröstcancer, prostatacancer, benskörhet och hjärt-kärlsjukdom.
Logga in för att skriva en kommentar.