icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
26 oktober 2011 13:17
16

Viktnedgång till vilket pris som helst?

Det finns många som vill gå ned i vikt och många som behöver gå ned i vikt på grund av sin hälsa. Men någonting jag funderar ibland på är vilket pris vi är villiga att betala för vår viktnedgång. På grund av min IBS väljer jag exempelvis hellre låglaktos, soja eller havremjölksprodukter istället för ekologiska produkter. Jag prioriterar min hälsa framför miljön i den frågan. Okej om en enda person gör det men om alla börjar göra det? Sen vet jag inte heller hur miljövänliga de produkter jag äter egentligen är. Hur enkel är processen att göra havremjölk eller sojabaserad creme fraiche (som kanske kostar 40kr istället för 10kr)? Är den verkligen mycket miljövänligare och bättre än den att göra vanlig mjölk? Apropå miljö tänker jag också på LCHF. I ett program av Landet Brunsås på SVT (se det på Play om du inte har gjort det redan!) pratade de om LCHF - en diet påhittad av köttindustrin för att få oss att konsumera ännu mer kött. Dagens miljöförstöring beror till stor del på vår köttkonsumtion - och de vill att vi ska konsumera ännu mer miljöförstöring? Vad händer när fattiga överbefolkade länder kommer upp i medelklassen och börjar äta mer kött och även kanske LCHF? Är vi redo att chansa och hjälpa miljöförstöringen på traven ännu mer? Jag tror det är svårt att hitta något miljövänligt alternativ. Modifast exempelvis - som innebär en hög skräpförbrukning i form av påsar, plast och kartonger i kubik. Går det att äta bra, gå ned i vikt, utan att hjälpa miljöproblemen på traven?

Kommentarer

  • 26 oktober 2011 13:32
    Man kan ju till exempelvis se till att sopsortera och på så sätt hjälpa till med återvinningen av dessa påsar, plast och kartongmaterial :) och vad gäller LCHF så är det nog inte värre än hur folk åt förr i tiden... dagens affärer och matvaror innehåller ju en hel del "skit" så varför inte sluta handla dessa och istället använda helt naturliga matvaror utan tillsatser?
  • 26 oktober 2011 13:36
    Det är en djungel att välja rätt. Vad är bra för mig, bra för miljön, bra för det lokala näringslivet - ofta svårt att kombinera. Tror man måste välja sina strider och göra det som känns mest rätt i hjärtat. Jag äter kött, men till 90% älg som lever vild i våra skogar. Plockar, bär och svamp i skogen och försöker odla egna grönsaker. Vill göra rätt, men det är tufft.
  • 26 oktober 2011 13:57
    Ja visst är det svårt... Hade varit fint om staten subventionerade mer för miljöpositiva moderationer. Jag hade tex gärna sett en sockerskatt som kunde generera en sänkt moms på ekologiska varor. Genom att ge tillskott i privatpersonens kassa hade man också kunnat uppmuntra till att bruka kolonilotter eller på annat sätt odla eget. Tror att för att få till förändringar i samhället behövs morötter på mer än ett sätt... :P
  • 26 oktober 2011 14:02
    LCHF hade kanske fungerat på stenåldern då vi åt mer den typen av mat. Problemet är att vi är för många människor på den här planeten. Jag tror ju mycket på att skippa halvfabrikat och om man har möjlighet kanske köpa direkt från gårdar. Älg är ju ett sätt närproducerat - det har inte behövt åka från köttlandet Brasilien för att landa på våra välfyllda tallrikar. Absolut att man från politiskt håll borde göra mer saker för de som gör miljövänliga initativ. Vi borde få betala för vad det kött vi äter egentligen kostar - i form av miljöproblem. Och att mat som faktiskt göra bra får komma fram mer. Framförallt tror jag att denna storproduktion som pågår idag inte kommer vara hållbar i längden utan snarare att fler kommer behöva gå tillbaka till att ha gårdar och på sätt bli självförsörjande på matvaror.
  • 26 oktober 2011 16:45
    Om man vill hjälpa miljön och gå ned i vikt så ät mer frukt och grönsaker. Satsa på säsongsbetonat så det inte fraktas så långt och har man möjlighet så handla på torget. Har man dessutom råd och möjlighet att handla ekologiskt så är det ännu bättre
  • 28 oktober 2011 07:38
    Abolut Playa! Att äta säsoingsbetonat är viktigt. Att tro att äta frukt och grönt bara skulle vara bra tor inte jag på. Det är inte naturligt att äta alla grönsaker och frukter under vintermånader. Tänk vilka resurser som gått åt för att kunna odla dessa i våra klimat alt fraktat hit dem.
  • 28 oktober 2011 11:40
    Det är inte naturligt för människan att bo i vinter och kyla heller, hade vi inte våra kläder och hus så skulle vi dö direkt. Det är inte naturligt att upphetta maten heller. Ser du någon annan varelse i hela världen som upphettar sin mat? Ser du nån annan varelse i hela världen som är så överviktig och sjuk som människan är? Människan är närmst besläktad med apan och vad gör dom? Jo dom sitter och tuggar blad och frukt hela dagarna. Har du någonsin hört talas om en apa med cancer? Eller diabetes? Eller nåt annat djur för den delen? Det är min tankegång..
  • 28 oktober 2011 11:53
    Att säga att det inte naturligt är kanske fel ordval men hon har en stor point - hur mycket energi går åt om man jämför lokalodlade rödbetor mot apelsiner som flygs hit från andra sidan världen? Men jag tror också att äta mer grönt för att det i slutändan drar betydligt mindre energi än köttproduktion. Är som det är nu nästan vegetarian men kan inte bli helt eftersom jag inte tål de flesta vegetariska proteinprodukter.
  • 28 oktober 2011 11:59
    Du behöver inte äta varken kött eller tillagade protein produkter. Det är en myt som gör att kötthandeln tjänar sina pengar. Det är jättemycket protein i både gröna bladgrönsaker och nötter.
  • 28 oktober 2011 12:01
    Det är inte de tillagade proteinprodukterna jag har problem med. Det är baljväxter, lökväxter, spenat, för stora mängder broccoli o.s.v.
  • 28 oktober 2011 12:11
    Det är tråkigt, spenat som är så bra.
  • 28 oktober 2011 12:13
    Vad är problemet, vad händer om du äter spenat och broccoli?
  • 28 oktober 2011 12:41
    Jag har IBS, och mina symptom yttrar sig så att jag blir väldigt dålig i magen vilket är väldigt jobbigt. Därför ska jag helst undvika sån mat. Kanske går i små mängder men svårt som proteinersättning.
  • 28 oktober 2011 15:20
    Har du provat att göra juice av dom? Då får du i dig allt utom fibrerna. Äpple/spenatjuice är jättegott. Din mage kanske tål spenat och broccoli när det kommer utan fibrer.
  • 28 oktober 2011 17:22
    Hur kan fibrerna försvinna om man gör juice av dem?

Logga in för att skriva en kommentar.