icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Upptäcksresande på Livets väg och lärling under Kärleken.

I övrigt är jag en allkonstnär som brinner för växande, lärande, läkande, ljuvligt god ekologisk hälsosam mat, meditativitet, tystnad, varande, skapande, växtlighet och blomstring, rörelse, musik och mycket mycket mer som allt kan innefattas i att Leva Livet Fullt Ut :)

För två år sedan kom jag hem från en lång resa. Efter att under lång tid levt både ekonomiskt och kalorisnålt boendes i naturen, ägnat dagarna åt själsligt och kroppsligt arbete och levt livet som jag ville leva det kom jag tillbaka till storstaden. Det blev en gigantisk kulturchock - att plötsligt ha både pengar och ett 7-eleven på hörnet kunde jag inte hantera. Att jag dessutom i kände mig förvirrad i tillvaron gjorde att jag gick upp 20 kilo på bara några månader.
Senaste två åren har jag kämpat för att komma tillbaka till min bekvämlighetsvikt men inte riktigt lyckats.
Nu har jag återfunnit någotsånär själslig balans och känner att det verkligen är dags att ta mig tillbaka till den kroppsformen jag känner mig hemma i.

Jag är glad över att ha hittat Matdagboken och tror att det kommer vara ett fantastiskt hjälpmedel på min resa.

88 X
87 X
86 X
85 X
-börjar med matdagboken-
84 X
83 X
82 X
81 X
80 X
79 X
78 X
77 X
76 X
75 X
74 X
73 X
72 X
71 X
70 X
69 X
68 X
7 september 2010 19:28
2

Ångkokning - den bästa smal-snabb-maten av alla

Jag måste bara utropa ett stort HURRA för denna urenkla tillagningsform.
Om jag är trött och oinspirerad blir det ofta att jag ångkokar grönsaker, och det är alltid lika gott och frächt.

Gör så här:
Skaffa dig en ångkokningsinsats till din kastrull, IKEA har väldigt bra dylika. De ser ut som ett durksslag med små ben, och är justerbart så det passar olika storlekar på kastrull.

Häll 0,5-1 liter vatten i kastrullen/grytan (beroende på hur stor kastrullen/grytan är varierar vattenmångden). Vattnet ska INTE gå upp över ångkokningsinsattsen, utan ligga några mm under. Grönsakerna ska alltså INTE koka i kontakt med själva vattnet, bara ångan.
Lätt sedan grönsaker och rotsaker i lager. Nästan vad som helst går att ångkoka, här är ett tips på en god blandning:
Purjolök
Rödbeta
Morötter
Palsternacka
Äpple
Zucchini

Grönsakerna här ovan står uppskrivna i den ordning jag lägger ner dem i ångkokaren, det vill säga det som tar längst tid att koka (Rödbetan) längst ner och det som går snabbast (Zucchinin) längst upp. Jag är vanligtvis lat och lägger i allt på samma gång, det innebär att äpplena och zucchinin  blir lite mosiga, men det är lika gott ändå tycker jag :)
Sätt sedan kastrullen på en platta med hög värme, med vattnet och ångkokningsinsattsen innuti, locket på., Låt vattnet koka upp (du ser att det kokar när det börjar komma ånga) och sänk till medelhög värme. Vattnet ska inte koka så hårt att det bubblar upp kring grönsakerna men ändå ge ifrån sig rikligt med ånga.
Låt sedan grönsakerna koka ostört under lock. Känn efter lite då och då med provsticka och när grönsakerna har nått önskad mjukhet så tar du upp ångkokningsinsattsen ur kastrullen, häller bort vattnet och häller sedan tillbaka grönsakerna i kastrullen. Smaksätt med t.ex. olivolja, citron, salt och någon örtkrydda.

Den som vill kan lägga FRYSTA bitar fisk ovanpå alla grönsakerna, min erfarenhet är att fisken hinner tina + koka klart i ångan på samma tid som grönsakerna hinner bli klara :)

Om du blandar i lite stekt äggröra eller rostade solrosfrön får du en mer komplett måltid. Eller servera som tillbehör till kött eller fisk.

Voilá! En nyttig och näringsrikt måltid med maximal frächör och minimalt arbete :)

Lycka till :)

Värme och kram /
Siri

Kommentarer

  • 7 september 2010 20:46
    Älskar vår ångkokare. Helt sjukt vad grönsaker smakar gott när man kört dem i den ;) // L
  • 7 september 2010 22:37
    Jaaa, den är magisk, låter verkligen grönsakerna behålla all sin fina näring :)

Logga in för att skriva en kommentar.