Ångkokning - den bästa smal-snabb-maten av alla
Om jag är trött och oinspirerad blir det ofta att jag ångkokar grönsaker, och det är alltid lika gott och frächt.
Gör så här:
Skaffa dig en ångkokningsinsats till din kastrull, IKEA har väldigt bra dylika. De ser ut som ett durksslag med små ben, och är justerbart så det passar olika storlekar på kastrull.
Häll 0,5-1 liter vatten i kastrullen/grytan (beroende på hur stor kastrullen/grytan är varierar vattenmångden). Vattnet ska INTE gå upp över ångkokningsinsattsen, utan ligga några mm under. Grönsakerna ska alltså INTE koka i kontakt med själva vattnet, bara ångan.
Lätt sedan grönsaker och rotsaker i lager. Nästan vad som helst går att ångkoka, här är ett tips på en god blandning:
Purjolök
Rödbeta
Morötter
Palsternacka
Äpple
Zucchini
Grönsakerna här ovan står uppskrivna i den ordning jag lägger ner dem i ångkokaren, det vill säga det som tar längst tid att koka (Rödbetan) längst ner och det som går snabbast (Zucchinin) längst upp. Jag är vanligtvis lat och lägger i allt på samma gång, det innebär att äpplena och zucchinin blir lite mosiga, men det är lika gott ändå tycker jag :)
Sätt sedan kastrullen på en platta med hög värme, med vattnet och ångkokningsinsattsen innuti, locket på., Låt vattnet koka upp (du ser att det kokar när det börjar komma ånga) och sänk till medelhög värme. Vattnet ska inte koka så hårt att det bubblar upp kring grönsakerna men ändå ge ifrån sig rikligt med ånga.
Låt sedan grönsakerna koka ostört under lock. Känn efter lite då och då med provsticka och när grönsakerna har nått önskad mjukhet så tar du upp ångkokningsinsattsen ur kastrullen, häller bort vattnet och häller sedan tillbaka grönsakerna i kastrullen. Smaksätt med t.ex. olivolja, citron, salt och någon örtkrydda.
Den som vill kan lägga FRYSTA bitar fisk ovanpå alla grönsakerna, min erfarenhet är att fisken hinner tina + koka klart i ångan på samma tid som grönsakerna hinner bli klara :)
Om du blandar i lite stekt äggröra eller rostade solrosfrön får du en mer komplett måltid. Eller servera som tillbehör till kött eller fisk.
Voilá! En nyttig och näringsrikt måltid med maximal frächör och minimalt arbete :)
Lycka till :)
Värme och kram /
Siri
Kommentarer
-
Älskar vår ångkokare. Helt sjukt vad grönsaker smakar gott när man kört dem i den ;) // L
-
Jaaa, den är magisk, låter verkligen grönsakerna behålla all sin fina näring :)
Logga in för att skriva en kommentar.