Har sett att många av er här börjat bli frälsta i Periodisk Fasta, så förhoppningsvis kan någon svara på funderingarna jag har (som jag inte lyckats googla fram svaret på). Jag vet att man helst inte ska äta något under timmarna man fastar, men hur liberal kan man vara kring det egentligen? Dvs att man tillåter sig morgonkaffe med mjölk t.ex. Finns det någon allmän kalorigräns man inte bör överstiga? Om nu noll inte är ett alternativ, men nära nog. Hur märker man skillnaden om man "bryter" fastan eller inte? Om vi tänker på de ovan nämnda kalorierna t.ex. Förstör jag mitt ätmönster om jag tar någon matsked hela linfrön på morgonen tillsammans med kaffe plus mjölken (uträknat 49 kcal)? Det påstås ju att hela linfrön inte tas upp av kroppen, men vet inte om det stämmer eller inte. Och gör det någon större skillnad om man håller ett ätfönster på 8 timmar de dagar man inte tränar och 10 timmar de dagar man tränar? Alltså att det blir 16 och 14 timmars fasta, men att man oavsett veckodag fastar åtminstone 14 timmar. Idéer?
På gång
15 inlägg
Det är bara du Mait som säger att det handlar om frukost. Vi som äter enligt ena eller andra fasteformen hävdar bestämt att du väljer själv när du påbärjar ditt ätfönster och när du avslutar det. Äter du mellan 07-15 eller 13-21 spelar kvitta. Synd att du hakar upp dig på frukostens vara eller inte vara och entymologin runt ordet "frukost" eftersom det i princip inte handlar om frukost alls. Leangains (en variant av fasta som jag föredrar) enkelt förklarat, och med viss risk för att jag skippat något i Berkhans regi av nån anledning: * Fasta 16 timmar / ät 8 timmar (eller fasta 20 / ät 4 som vissa, det bestämmer du själv) * Planera in fasta och ätfönster så att det passar i ditt dagliga liv och försök bibehålla de tiderna även över helger, kroppen anpassar sig efter rutiner och regelbundenhet * Om du tänker träna kan du mycket väl göra det på fastande mage, många rekommenderar dock 10g BCAA före passet och att man planerar in dagens största måltid direkt efter träningen för bästa resultat. * Om du har ett reguljärt jobb och tränar efter jobbet är det lämpligt att inta minst en liten måltid före träningen, vanligtvis cirka 25% av dagens intag per måltid. Efter träningen äter du det största målet, det som kroppen ska bygga upp sig och bli starkare på. * Försök få i dig cirka 2g/protein per kilo du väger, samt minst 1g fett per kilo kroppsvikt och därefter resterande dagsbehov i kolhydrater. Träningsdagar kan du öka mängden kolhydrater något på bekostnad av fettet om du vill. * De dagar du inte tränar är det lämpligt att hålla igen på kolhydraterna och öka fettet. Proteinet ska alltid ligga relativt högt, träningsdagar som vilodagar. Satsa på kött, fiberrika grönsaker och frukt istället för att säkerställa att du får i dig alla vitaminer och mineraler. Särskilt viktigt om du fastar i avsikt att gå ner i vikt och håller igen på kalorierna. * Dagens sista mål bör bara proteinrik och fiberrik, eftersom det är det här målet som ska hålla dig mätt och antikatabol under fastan. Ägg, färskost och andra kaseinbaserade proteinprodukter, kött och fisk fungerar också om du lägger till fiberrika grönsaker. * Lagad mat är alltid bättre än pulver. Men får du ont om tid är en shake bättre än att inte hinna få i dig någonting. Kompromisser kan behövas, men inte för ofta. Någon annan får förklara de andra formerna av fasta, jag misstänker att "Alternate Day Fasting" t ex (som också är en sorts periodisk fasta) inte kräver någon längre förklaring.
Mait, jag har följt denna tråd och sett dina inlägg om vikten av frukost för ungdomar. Jag funderar över om dessa undersökningar tar hänsyn till VAD ungdomarna åt som sitt sista mål kvällen innan? Det borde bli ganska stor skillnad på måendet beroende på vad de åt då. Personligen har jag ägnat mig åt periodisk fasta i större delen av mitt liv (utan att veta om det då) och varit smal, pigg och aktiv. Hade inte tid och ork att äta på morgonen , utan lunchen blev första målet, oftast, ibland blev middagen det..Har alltid tränat. När sömnrubbningarna (och klimakteriet) började så kastade jag om mina matvanor, tänkte att en bra frukost skulle göra susen och hjälpa mig må bättre. Det hände inte (jag blev hungrigare och hungrigare) och jag har återgått till mitt tidigare leverne. Jag tror absolut att man är olika och trivs man och är pigg på sin frukost så ska man äta den, vill man prova periodsk fasta så kan man väl ha ätfönster mellan 7-15? (Personligen skulle jag aldrig klara av att vara utan mat på kvällen). Anpassa då träningen efter det.
Innehåller den kalorier? (Har aldrig testat Berocca) :-) Kan inte tänka mig att det skulle göra någon skada? Vad skulle kunna hända?
Det låte rinte som att det skulle bryta fastan, tycker inte jag iaf. Du får berätta sen, om du testar under en längre period och se vad du tycker?
Jag kan inte erinra mig att jag drabbades av sånt, men det kan säga mer om mitt minne möjligen...
Om någon behöver en förebild: Namn: Sarah Bäckman. Ålder: 21. Bor: Tullinge. Familj: Singel. Yrke: Armbryterska och personlig tränare. Aktuell: Som ”Spirit” i ”Gladiatorerna”. Bänkpress: 100 kilo. Knöböj: 85 kilo (”där är jag svag”). Marklyft: 152,5 kilo Så bygger hon superkroppen: Träningen: – Jag kör minst ett pass om dagen, det kan bli två, ibland tre. Jag periodiserar min träning efter vilka tävlingar som kommer härnäst. VM är så klart viktigast. Maten: – Jag äter enligt ett koncept som heter periodisk fasta. Det innebär att jag fastar i 18–20 timmar, sedan äter jag hela mitt dagsintag på en måltid. Det innebär drygt ett kilo kött och ett kilo potatis varje kväll. Det funkar bra för mig som gillar att äta mycket. Ur artikeln: "I dag är hon brutalt vältränad, men det fanns en tid då Sarah låg på soffan, drack fyra liter läsk om dagen och mådde skit. – Jag var utfryst, jag hade knappt några polare alls. Att jag hade namnet Sarah fanns inte, det var alltid ”tjockis” eller ”fetto”, de kunde sparka in mitt skåp, riva sönder mina böcker och slita mig i håret. Och så fick jag mycket hatmeddelande på nätet där det stod att jag inte var värd att leva, att jag var ful och äcklig. Sarah blev hårdrockare och för det blev hon ännu mer mobbad i skolan." Källa: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article16021798.ab