icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

tips om hur man förbättrar mat

Utmärkt medlem
927 inlägg
10 augusti 2012 13:10

halloj, Jag tänkte att en tråd med tips på hur man förbättrar mat skulle kunna vara nått. tex hur man gör nått kalorisnålare fast med samma smak, eller hur man får upp vitaminerna/mineralerna i en måltid utan att öka kalorierna (eller ja om man kan få super mkt vitaminer/mineraler i "samma" maträtt fast den kostar lite extra i kalorier tycker inte jag gör nått) några tips jag kommer på på raken. Byra ut ca 1/3 av mjöl i pannkakor m.m. till grahamsmjöl. man kanske inte vinner i kalorier men i vitaminer/mineraler + ofta blir det godare tycker jag. man kan byta ut smöret/margarinet i chokladbollar mot mosad banan i samma mängd (och minska på sockret) och på så sätt få dom kalori (fett) snålare + dom blir mjölkfria :D man kan göra egen glass på mixad fryst banan + smaksättning (tex kakao) mindre kalorier, supergott och mjölkfritt :D det var alla jag kom på på raken men ni kanske har fler :) + en efterlysning har hört att man kan poppa popcorn i micron med bara saltat vatten, det låter supergott tycker jag (ibland blir popcorn för feta) men jag fattar inte hur man gör. nån här som vet?

  • Veteran
    3541 inlägg
    16 augusti 2012 16:24

    Det där andra "grova" hamburgerbrödet är tyvärr inte mycket nyttigare. Nej tacka vet jag ett nybakat surdegsbröd med lite goda fröer och nötter i.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    16 augusti 2012 17:22

    kanske inte mycket nyttigre men nyttigare, + mycket godare (viktigast eller hur :) )

  • Veteran
    3541 inlägg
    16 augusti 2012 18:29

    Nja. Jag sparar hellre de tomma kcal till något annat.

  • Mycket engagerad
    194 inlägg
    16 augusti 2012 19:07

    Hej. Har hört att man ska ta ett extra ägg då man bakar med tex Stevia. Om vi äter spaghetti så brukar jag riva ner morot och squash i en kastrull och koka. Har dragit ner på kolhydrater så detta ger ändå spaghetti "känsla" i maten. Vi brukar frysa ner turkisk yoghurt med jordgubbssmak. Blir precis som glass :) Vi är i en smoothies period hemma och det är också super att frysa till glass!

  • På gång
    14 inlägg
    16 augusti 2012 20:01

    Jag brukar be om att få min burgare i salladsblad (liknande den lowcarb burgare som man kan få på Max). Ibland går det, ibland inte för då har de hackat salladsbladen och har inga hela. Men finns det hela blad så är den burgaren mycket godare än den med det degiga brödet...:)

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    16 augusti 2012 20:06

    jag äter somsagt inte hamburgare så ofta att det skulle vara farligt och kolhydrater är jag inte rädd för men smaen är som....

  • På gång
    14 inlägg
    16 augusti 2012 20:07

    Appropå spagetti: Jag har för mig att man för något år sedan kunde köpa något som hette Spagettipumpa. Den delades i halvor och fick koka i lättsaltat vatten. Sedan tog man en gaffel och drog och fick spagettiliknande trådar som kunde ätas i stället för spagetti. Någon som vet vad pumpan faktiskt heter och om den går att få tag på idag? Ett annat tips som ni kanske känner till men som jag lärde mig när jag började med LCHF och inte längre skall äta potatis, pasta och dyl: Blomkålsmos. Den är så vansinnigt god och nyttig: Koka blomkålsbuketter i grädde tills de är mjuka (nästan sönderkokta). Sila bort grädden (spar den - du kan ha den som stomme i sås). Mixa ned blomkålen tillsammans med smältost (jag brukar använda den som råkar vara billigast - vanligen ICAS med gräslök o örter) och en äggula. Att smula ned knaperstekt bacon är inte helt fel. Om man vill kan man riva ned parmesan eller Västerbottenost och gratinera i ugnen.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    16 augusti 2012 20:13

    har hört man kan ha kokt vitkål i sushi som ris (hur mkt likt sushi det nu blir sushi betyder ju sötsurt ris) funderade på att testa om jag skulle bjuda min moster nån gång (för hur mkt jag än gillar kolhydrater kanske inte ris+socker är så bra) men det har aldrig blivit gjort. (hittade med spenat http://blog.fatfreevegan.com/2006/02/non-traditional-sushi-brown-rice-and.html ) ( och jag tror dessa är dom med vitkål http://blog.fatfreevegan.com/2006/05/cabbage-nori-rolls.html )

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    8 september 2012 12:56

    nån som vet hur man kan göra buljong lika smakrik som snabbnudlar, gärna nästan lika snabbt? (så länge som det tar för nudlarna att koka) så man kan göra egen snabbnudelsoppa. Även om ni vet nå bättre nudlar att använda? (vilket det nog automatiskt bli om man köper nudlarna försig) fullkornsnudlar brukar nämligen inte smaka så gott (konstigt igentligen fullkornspasta smakar gott men fullkornsnudlar päck)

  • Utmärkt medlem
    590 inlägg
    8 september 2012 15:36

    Underbar tråd, Rapchic. Sånt gillar verkligen jag. Ska prova att göra chokladbollar med banan. Vilken grej. Här ett förslag på dressing som smakar hovmästarsås: Fettsnål yoghurt vanilj, rör i senap och grovmalen svartpeppar. En kompis gjorde det till sin sallad och jag blev smått imponerad (fast här slipper man förstås inte mjölkprodukter, men ändå!). Det behövs verkligen en modernisering av gamla recept så att de passar in i vår tids livsstil. Skulle välkomna en kokbok på det här området...