icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Vegetarisk augusti (nästan i alla fall)

Veteran
5951 inlägg
3 augusti 2013 09:44

Jag kan egentligen bara ett recept än så länge som jag är nöjd med, vegetarisk lasagne, men fästmannen tyckte det var så gott att han utmanade mig på mer. Så nu ska vi kör augusti utan kött... Linser inser jag kommer att bli min nya bästa vän i köket, jag har redan skaffat röda, svart och gröna men saknar de gula. Rött ris har jag kärat ner mig i, det var så mycket bättre än det ris vi brukar köpa. Har bara läst att sojabönor ska vara bra, annars har jag ett rikt förråd av olika bönor hemma, torkade förvisso, så det kräver lite framförhållning att använda dem. Är sojabönor något jag borde skaffa, och vad gör man i så fall med dem? Vad är det mer för stapelvaror jag kommer att behöva? Jag har bunkrat upp med olika grönsaksblandningar, frysta grönsaker står sig bättre än färska, så det bara är att komplettera lite lätt med t ex färsk paprika eller purjo för lite extra fräschör. Jag kommer fortfarande att använda mjölk, smör, ägg och grädde annars blir jag galen, jag behöver det där i köket för att klara mig. Så det blir inte speciellt "hard core" eller hur man ska uttrycka det. :-) Nu är det i och för sig 3 augusti, men det blir nästan en hel månad. Tillräckligt med tid för att jag ska hinna lära mig en massa, av nöd och tvång :-)

  • Veteran
    5951 inlägg
    31 augusti 2013 22:27

    Jag köpte inte kött som inte var svenskt och absolut inte från Nordamerika, av uppenbara skäl. Ja jag kände igen DR-retoriken, jag var områdesansvarig där ett tag men lämnade organisationen eftersom den inte arbetade seriöst. Deras trovärdighet är låg i mina ögon. Köper man kött från gårdarna direkt, t ex från Husa gård eller Östanvik i skärgården så kan man i praktiken hälsa på djuren och se hur de har det och prata med dem som föder upp dem. På bondens marknad kanske du inte får träffa grisen först men du får träffa bonden som föder upp djuren. Genom att köpa det köttet, det ekologiska svenska, istället för billigt utländskt kött (som nu står för nästan 50% av allt kött vi köper i Sverige) kan vi påverka hur djuren har det och vilka regler som ska gälla för våra djur, vårt kött. Jag är lite passionerad när det gäller våra svenska bönder kanske, det är inte meningen att låta bitsk men jag tror definitivt på att det går att ha djurhållning som inte är grym massproduktion, men bara om fler kan tänka sig att släppa de billiga utländska kotletterna och fransyskorna och satsa på svenskt istället. Det är kanske inte lika billigt, men måste man ha kött på tallriken varje måltid, varje dag, flera gånger om dagen? Ush förlåt nu agiterar jag igen. Jag borde knipa känner jag.

  • Engagerad
    64 inlägg
    31 augusti 2013 22:50

    Jag tycker att det är väldigt bra att du klargör vad som verkligen gäller, LadyG. Det finns alltför mycket tyckande och rykten som inte baseras på verkligheten. Jag får erkänna att jag äter ganska mycket kött, men alltid svenskt och när det är möjligt ekologiskt. Det var länge sedan jag slutade äta importerat kött.

  • Veteran
    5951 inlägg
    1 september 2013 00:15

    Mjo, det har du iofs rätt i BillieL men jag måste lära mig tagga ner särskilt när det rör ämnen jag brinner för. :-) Vi är helt ense på den punkten NuHanna, djurfabriker var dessutom osedvanligt träffande beskrivning. Efter att jag såg hur danska suggor stallades kunde jag inte äta danskt kött längre t ex. Ett efter ett föll länderna bort i takt med att jag undersökte dem, antingen för att de hade vidriga lagar eller för att de hade bra lagar som ingen bryr sig om. Det är nog delvis därför jag valt bort kött, inte för att jag inte tycker om det ((jag älskar kött!) utan för att jag skäms över hur vi hanterar djuren. Egentligen borde fler åka och hälsa på de djur de ska äta upp. Lära sig lite respekt. Inte bara äta "finköttet" utan lära sig ta tillvara hela djuret som man gjorde förr.

  • Veteran
    3541 inlägg
    1 september 2013 16:54

    Precis! Jag håller med!! Det är bara så synd att de små gårdarna med hjärta för djuren slås ut av de stora köttfabrikerna. Det är inte ekonomiskt lönsamt att driva små gårdar där djuren har stora ytor att röra sig fritt på och få växa i sin egen takt. Det är för få som är villiga att betala vad det kostar. Tänk om fler kunde inse det. Istället är det danskt fläskkött som dominerar. Danmark är världens största producent av griskött trots sitt lilla land och lilla yta, vilket innebär att grisarna står trångt och står upp i sina trånga bås från dagen de föds till dagen de slaktas. De kan inte lägga sig ner! Jo suggan kan lägga sig ner den korta tid hon får dia sina kultingar, men väl åtskiljda. Minsta möjliga närkontakt... Men om vi inte fortsätter att stödja de små bondgårdarna som kämpar för att ha bra djurhållning och som är bönder för att de älskar sina djur, så kommer det inte att finnas kvar alls framöver. Det är ett dilemma. Vår familj kommer inte att bli helvegetarianer men äter gärna mycket vegetariskt och fisk. Vi satsar däremot på "back to basic", så naturligt kött som möjligt. Vi har kontakt med småskaliga bönder och jägare där vi får hela djuret (styckat och klart) och tar tillvara på allt. Min man har gått kurs i korvtillverkning och gör egen korv på det som är för smått och/eller inte används till annat. Korv är annars sånt vi sällan äter och är restriktiva till och kollar ingrediensförteckningen noga på om vi alls köper det. Tyvärr är ju mycket av de vegetariska alternativen fulla av tillsatser och industriella förbättringsmedel av olika slag. Så i flera fall känns kött som mer naturligt än vegetariska köttsubstitut.

  • Veteran
    3541 inlägg
    2 september 2013 22:07

    Ikväll åt vi en god vegetarisk lasagne. Det ena lagret bestod av spenat som blandats med keso, riven ost och kryddor, och det andra av en god tomatsås (med lök, vitlök, basilika m.m.). Däremellan vanliga lasagneplattor. På toppen rikligt med riven ost, och så hälldes på mjölk för att "koka in". Det är hur längesedan som helst som vi åt lasagne och det var uppskattat.

  • Veteran
    5951 inlägg
    3 september 2013 10:49

    Det låter kanongott Mait! Vegetarisk lasagne i olika varianter är nog en av mina favoriter faktiskt.

  • Veteran
    5951 inlägg
    14 oktober 2013 09:19

    Om man bortser från smörgåstårtorna på födelsedagen (de var sannerligen inte vegetariska) så har det gått oförskämt bra faktiskt. Jag saknar ingenting, lustigt nog. Fisk och skaldjur äter vi ju, och någon enstaka gång kyckling fortfarande. Ägg och mejeriprodukter också, men det blir väldigt mycket vegetariskt och inget kött från varken gris eller nöt och det är ju det jag är så trött på att det fuskas med. Märkning, innehåll, ursprung, hygien. Gammal färs som mals om. Utländskt billigt kött som märks om till dyrt svenskt. Jag är less på sånt.