icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

2015sgs blogg

LCHF 32785
Intresserad av att prova/veta mera om LCHF. Har inga problem som jag behöver lösa men vill veta hur det fungerar. Läste Maritina Js bok Magstarkt och hennes blogg och tänkte att det kan vara intressant och undersöka om det finns någon substans i det eller om det bara är en "religion". Vetenskapen stöttar ju det mesta. Det är inte länge sedan en vetenskapsman som fått Nobelpriset satt i TV med sin familj och intygade att de verkligen inte skulle äta ägg eftersom de senaste rönen var att då dog man nästan direkt av en kolesterolchock. Efter att ha ätit ägg sedan barnsben framstod det som barockt. Så var det mina gamla släktingar som hade fötts upp på fet lax och alltid tog fettranden på skinkskivorna utan att falla döda ner förrän efter 75. Själv har jag alltid varit mager medan andra blev runda. Med den kunskap vi har idag kanske vi har ett bättre läge att svara på hur det kunde komma sig. Det är väl där jag står nu. Går det att få fram mera fakta och testa hur det förhåller sig för mig?

 
20 april 2015 17:45
2

2015 april 20

Jag ska rota runt lite och se om jag kan välja något intressant.

Kommentarer

  • 21 april 2015 09:26
    wilda16

    Mitt råd till dig är att gå till Kostdoktorn och kolla in alla videor som de visar där. De ger bra information om LCHF.

  • 21 april 2015 10:15

    Tack! Det var ännu en intressant sida att läsa i. Vad jag dock kanske borde göra är att hitta en baslinje som jag kan utgå ifrån. Troligen är det en bra hälsoundersökning jag behöver börja med. Vad är mina värden nu med uppföljning av senare status. Vid 55 (dvs drygt 10 år sedan) var blodfetter och blodtryck "på gränsen" men jag var nöjd och lugn med det. Vet inte hur det ser ut nu. Jag har ingen övervikt att jobba med så det är ingen bra indikator. Inflammationer - björkpollenproblem, snuva emellanåt och några andra indikationer men obetydligt. Det är inte lätt att mäta om man blir friskare av en förändring då man får stämpeln "frisk". Pollensäsongen nu hinner jag inte påverka (om det alls går, skadan redan skedd?) och det är ett år till nästa.

    Det andra stora frågetecknet har jag angående alla varianter av rekommendationer som finns. Fleromättade oljor =bra eller dåligt, beroende på var man läser. Samma för en rad livsmedelskomponenter (laktos, glukos ...) Läser recepten på paLCHF men de innehåller mycket mejeriprodukter, som jag inte ser att jag mår dåligt av idag. Skulle jag kunna mäta att jag mår bättre genom att utesluta dem, annat än rent subjektivt? Jag skulle gärna ha kontinuerliga mätningar på blodsocker vid en dietförändring.

    Jag arbetade en gång med en äldre revisor. Han sa: "När jag har ett fel vet jag åtminstone att det inte stämmer men när allt stämmer och jag inte ser några fel vet jag inte hur fel det är." Det är väl där jag står. Nyfiken, vetgirig med information om många tänkbara problem men jag kan egentligen inte se att jag har symptom på dem. Tarmfloran t.ex. - jag kan inte analysera den. Visst, ibland luktar det och konsistensen varierar men det har det gjort så länge jag minns. Det enda säkra jag vet är att undvika antibiotika för det blir magproblem av det, jämt.

    Har nu plockat ut recepten för 10 veckors LCHF och 4v paLCHF och ska studera dem. Ser att jag måste lägga till mera mat för att inte bli underviktig, speciellt som det går åt extra mycket energi på sommaren till segling och rodd mm. Det blir också en utmaning att få en dietförändring att fungera tillsammans med hustruns mathållning. Hon är mycket för potatis, socker och vitt mjöl och ganska skeptisk till LCHF. Jag tror att jag har en startsträcka framför mig men bör nog leva i minst tio år till så det finns ganska bra förutsättningar att hinna prova lite.

Logga in för att skriva en kommentar.