icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

2015sgs blogg

LCHF 32733
Intresserad av att prova/veta mera om LCHF. Har inga problem som jag behöver lösa men vill veta hur det fungerar. Läste Maritina Js bok Magstarkt och hennes blogg och tänkte att det kan vara intressant och undersöka om det finns någon substans i det eller om det bara är en "religion". Vetenskapen stöttar ju det mesta. Det är inte länge sedan en vetenskapsman som fått Nobelpriset satt i TV med sin familj och intygade att de verkligen inte skulle äta ägg eftersom de senaste rönen var att då dog man nästan direkt av en kolesterolchock. Efter att ha ätit ägg sedan barnsben framstod det som barockt. Så var det mina gamla släktingar som hade fötts upp på fet lax och alltid tog fettranden på skinkskivorna utan att falla döda ner förrän efter 75. Själv har jag alltid varit mager medan andra blev runda. Med den kunskap vi har idag kanske vi har ett bättre läge att svara på hur det kunde komma sig. Det är väl där jag står nu. Går det att få fram mera fakta och testa hur det förhåller sig för mig?

 
22 oktober 2016 23:47

Har gjort en blodanalys, äntligen!

Att göra en undersökning på blodfetter mm tänkte jag mig när jag började med LCHF-stilen men det blev inte av. Sedan har det här senaste året inte varit så strikt som det första, snarare liberalt. Det är ofta som det blir besvärligt att vara st...

Läs mer Kommentera
9 mars 2016 16:22

Länge sedan nu

Ser att jag inte varit särskilt aktiv här på länge. Det har liksom inte funnits orsak.

Vikt är inte mitt problem och nu har jag vant mig vid kommentarer om hur mager jag blivit, bara för att jag minskat från 73/74 kg till 68/69. Bukfettet har minsk...

Läs mer Kommentera
15 oktober 2015 10:38
2

Vad är en vitamin?

Det är rubriken här på MD under "Info". Det har sysselsatt mig lite ett tag. Martina Johanssons bok "Hormonbibeln" har gjort att jag funderat mera runt näringsämnen som vitaminer, mineraler och hur de fungerar i vår kropp. Det är lite som när man f...

Läs mer Kommentera
10 oktober 2015 22:05
6

3 ägg och en apelsin

En bekant har haft dieten 3 kokta ägg och en apelsin i drygt en månad och minskat 10 kg. Nej, det var inte Lchf, bara bantning! Jag undrade hur det ser ut med en sådan diet ur näringssynpunkt och gjorde några bilder. Man får klicka på bilderna för...

Läs mer Kommentera
19 september 2015 10:35
2

Fem månader

Det har gått fem månader på min upptäcktsresa i lågkolhydratlandet. Jag har bytt diet till lchf med E% 70, 20, 10 som riktmärke. Jag har inte registrerat alla måltider, det är inte praktiskt möjligt men det är samma stil på ätandet. Grönsaker,...

Läs mer Kommentera
17 september 2015 22:21
1

DN-artikeln om amning och diet

Ni har säkert sett den, kvinna som ammade och läkare som gav diagnosen ketosisförgiftning pga LCHF och bantning, som man fick intrycket av i DN. Tänkte att nog kommer väl sanningen fram och när jag kollade så

1. kvinnan har själv berättat att det in...

Läs mer Kommentera
4 augusti 2015 10:53
2

augustinotering

En stor del av sommaren har gått. Det har varit möjligt att hålla dieten men visst, gäster och besök hos andra ställer dieten på sin spets. En dag bjöd dottern på en stor lyxhamburgare till middag. Jag åt den med bröd och allt, lite tårta mm oc...

Läs mer Kommentera
8 juni 2015 23:26
4

Jag förlorade mina följare

Nu har både hustru och dotter hoppat av lchf-spåret. Det blev för obekvämt för dem. Däremot har bägge sett positiva effekter på att välja bort mycket av kolhydratkosten så de har något att jobba på när det gäller att ta fram kost de mår bra på.

Själv...

Läs mer Kommentera
29 maj 2015 08:45
10

Det kan inte stämma?

För ett tag sedan läste jag en blogg där personen vägde en bit över 100 kg och i inlägget skrev om att dagligt intag skulle vara över 3000 kcal. Det där har gnagt i min hjärna. 3000 kan inte vara vettigt! Var kommer de här siffrorna ifrån?

Ett litet t...

Läs mer Kommentera
28 maj 2015 22:18

RS resistent stärkelse

Resistent, dvs svårnedbrytbar i magsäck och tunntarm, är en intressant egenskap.
 Någonstans såg jag en länk till en engelsk forskningsrapport (Health properties of
resistant starch, 2005) och plockade ner den. Det var förstås inte bara potatismjöl...

Läs mer Kommentera
26 maj 2015 18:26
2

Efter en månad

Det har nu blivit en månad på Matdagboken. En liten sammanfattning är väl att citera min lillebrors svärfars favorituttryck när han ätit något gott " Hä gjord int ont e hänna, int" (dvs det gjorde inte ont det här inte).

Till att börja med höll jag...

Läs mer Kommentera
1 maj 2015 16:22
3

Sluträkningen

Just nu för mina 71 kg, 185 cm längd och 66 år med lätt aktivitet så tycker Matdagboken att jag kan bränna upp 1970 kcal.

Formlerna som Opnol länkade till säger att jag kan bränna upp

  • låg aktivitet 1863 kcal
  • lätt aktivitet 2135 kcal
  • m...
Läs mer Kommentera
1 maj 2015 12:40
2

Mera sifferkoll

Det här med vågen - har en gammal mekanisk våg och brukar kliva upp på den när jag stigit upp på morgonen. Blir ett ganska mätmässigt standardiserat resultat tror jag. Det rör sig lite upp och ner men ligger ofta ganska still. När jag började h...

Läs mer Kommentera
30 april 2015 20:48

Räknar procent

Jag sitter och tittar på recept och tittar på energicirklarna, kollar in receptens summa för fett, protein och kolhydrater. Hm där står det gram, i cirklarna står det E% och siffrorna är olika. Så jag börjar räkna baklänges och ser att 1 g fett...

Läs mer Kommentera
29 april 2015 22:37
1

Motion ja

Har nu i två dagar noterat motion. Jag brukar ro på min roddmaskin (Concept 2D för de som undrar) men har i två veckor vilat eftersom jag överansträngt knäna. Nej inte på roddmaskinen utan på att lägga grunden och sedan montera ett glasväxthus....

Läs mer Kommentera
29 april 2015 14:26
2

7 dagar på lågkolhydratkost

Nu har det gått 7 dagar då jag ätit E%FPK i proportionerna 68, 20, 12. Det har varit enklare än väntat. Vissa mål har jag fått sällskap av hustrun också. Hon kan tänka sig äta squash-lasagne mm. Däremot vill hon inte släppa vetebrödet till fi...

Läs mer Kommentera
25 april 2015 19:12

Smygstart

Lördag kväll, 4 dagar har gått sedan jag plockade bort kolhydratdelen. Jag äter grädde, smör, kött och grönsaker. Det började egentligen 3 dagar tidigare men jag tog då inte bort allt bröd och åt gröt på morgonen. Åt upp det som var kvar av...

Läs mer Kommentera
22 april 2015 13:29

Att skapa en startpunkt

För att veta var jag står när jag gör en kostförändring vill jag ha värden på biomarkörer. Mina värden på blodfetter, insulin mm. är vad jag först tänker på. För att starta någonstans började jag med att söka på vårdcentralernas websid...

Läs mer Kommentera