icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

2015sgs blogg

LCHF 32750
Intresserad av att prova/veta mera om LCHF. Har inga problem som jag behöver lösa men vill veta hur det fungerar. Läste Maritina Js bok Magstarkt och hennes blogg och tänkte att det kan vara intressant och undersöka om det finns någon substans i det eller om det bara är en "religion". Vetenskapen stöttar ju det mesta. Det är inte länge sedan en vetenskapsman som fått Nobelpriset satt i TV med sin familj och intygade att de verkligen inte skulle äta ägg eftersom de senaste rönen var att då dog man nästan direkt av en kolesterolchock. Efter att ha ätit ägg sedan barnsben framstod det som barockt. Så var det mina gamla släktingar som hade fötts upp på fet lax och alltid tog fettranden på skinkskivorna utan att falla döda ner förrän efter 75. Själv har jag alltid varit mager medan andra blev runda. Med den kunskap vi har idag kanske vi har ett bättre läge att svara på hur det kunde komma sig. Det är väl där jag står nu. Går det att få fram mera fakta och testa hur det förhåller sig för mig?

 
8 juni 2015 23:26
4

Jag förlorade mina följare

Nu har både hustru och dotter hoppat av lchf-spåret. Det blev för obekvämt för dem. Däremot har bägge sett positiva effekter på att välja bort mycket av kolhydratkosten så de har något att jobba på när det gäller att ta fram kost de mår bra på.

Själv kämpar jag med ost flera sorter, smör, ägg, grädde, creme fraiche och olivolja som grundbränsle med grönsaker i tillägg. Jag har sedan länge haft kramper i benen om morgnarna men tog tag i det nu. Jag ser av min matregistrering att magnesium får jag inte i mig nog av. Köpte därför ett tillskott. Tog den största där en tablett är ett helt dagsbehov och redan efter första tabletten försvann (nästan) kramperna. Intressant, skulle ha gjort det tidigare bara.

Jag har tidigare köpt kokboken Matkärlek av A.A. och har nu bakat ett av brödrecepten (s 138). Plockade bort linfrö och hasselnötsmjöl och ökade på mandelmjöl. Hasselnöt reagerar jag på, liksom björkpollen. Linfrö brukar jag undvika från förr, får lös mage, men när jag tänker efter så med denna diet är det snarare det motsatta problemet. Ska ta med det nästa gång. Jag minskade på äggen också så det inte blir så blött. Det blev lagom torra brödskivor. På illustrationen i kokboken ser snittytan ut att vara grynig. Misstänker att hon har malt nötter/mandel själv till åtminstone någon del. Mitt bröd fick samma struktur som en tät kaka på fint mjöl.

Jag har bakat mitt matbröd i 26 år tidigare och det är intressant att hitta ett bra bröd som mättar men inte har så mycket kolhydrater. Det här har FPK-profilen 82/12/6 E% och det är ok. Sedan vattnet dunstat i ugnen var det ca 850 g kvar på en sats. En skiva på 60 g kommer då att vara ca 250 kcal. Med en stor klick smör och ordentligt med ost har man frukosten klar efter att ha lagt till 1-2 små ägg. (Det har visat sig att små ägg har bättre kilopris.) Bröd är lite lurigt att mäta portionsvis energi på. Ingredienserna håller en massa vatten som sedan går bort så man måste väga resultatet efter gräddning för att få energi per 100/g eller portionsvikt, vad man nu mäter i. Det är lätt att glömma och har man redan börjat äta på det nybakta så har man inte rätt underlag att utgå ifrån.Jag räknade aldrig energi på brödet tidigare så det blev något nytt för mig. Jag hittade ett äggfritt brödrecept men det blev så lite energiinnehåll i det så det receptet lade jag åt sidan. Det ska bli intressant att prova sig fram bland brödrecepten nu när jag bara behöver tänka på mig själv. Hustrun och jag sitter där med olika uppläggningar, det är något nytt. Synergierna i gemensamt hushåll minskar på det sättet. Jag kan dela med mig av allt utom det som innehåller ägg medan hon får behålla kolhydraterna som hon återinfört. Men med det följer att hon måse dra ner på fettandelen och det kan bli en intressant balansgång. Jag boostar med fett som hon ska undvika i viss utsträckning. Lite trickigt att laga rätter så att fettet blir en option. Jag får se hur vi får ihop det.

Nästa steg för mig nu när lchf är en fungerande strategi för bränsleförsörjningen blir att titta på fasta. 5:2, 16:8, eller vad jag ska titta närmare på. Jessica har sin palchf lista som är någon form av mixad 5:2/16:8 men jag har inte orkat med att adaptera den till min smak ännu.

Gillar

Kommentarer

  • 9 juni 2015 07:12

    Här har vi haft lite olika kostinriktningar var och en under några år. Jag äter LCHF sedan 2009 och maken körde en omgång, men slutade sedan, och har nu börjat om igen förra hösten. Sonen är blandkostare men lägger till ris eller pasta till vår LCHF. Jag ser nog inte fettet som ett problem - snarare en fördel eftersom sonen naturligt äter mindre mängd och då slipper fylla magen med pasta eller ris.

    Frågan är om 5:2 eller 16:8 verkligen är något att lägga orken på?! Varför inte bara experimentera med att äta när du är hungrig och hitta ett eget ätmönster som passar ditt liv?!

     

  • 9 juni 2015 09:07

    Korttidsfastorna är intressanta då de sägs ha en del fördelar genom att de påverkar de metabola processerna. Jag tror inte att jag spontant skulle välja att hoppa över måltider om jag skulle äta "när jag blev hungrig". Eftersom det säkert tar tid att nå effekt så tror jag att det är enklast att göra det på ett planerat sätt. Annars försvinner det i alla andra tänkbara idéer och händelseflöden.

    När det gäller blandkostätande. Där är väl risken att en fettladdad kost medför att man får i sig för mycket energi om man lägger till kolhydrater. Som äldre person som kanske ska akta sig mera för att överäta är det skäl att vara lite vaksam. När jag var yngre var problemet bara att hitta nog mycket att äta, men det höll bara fram till 40 års ålder. Därefter fick jag börja minska ner för att inte öka i storlek. Det är den där balansen. Min dotters problem är att få i sig nog mycket då överkänslighet mot vissa livsmedel begränsar de möjliga ingredienserna och maten blir enahanda och mindre aptitretande. Det är så individuellt det här med kost och kroppens samt knoppens reaktioner.

  • 9 juni 2015 12:23

    Lycka till med din kost även om hustrun och dottern hoppat av!

  • 9 juni 2015 15:14

    @ Margitta, tack!

    Det blir lite konstigt. Dottern bor ca 65 mil bort så det märks inte vid matbordet men om vi som lever ihop inte äter samma mat, kanske inte ens på samma tider, då blir det lite konstigt. Lägg fasterutiner till det så ... inte blir det de där familjemåltiderna som man i pressen spekulerar i ska göra fransmännen så mycket gott.

    Vi får nog jobba lite på det där. surprise

Logga in för att skriva en kommentar.