icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

2015sgs blogg

LCHF 32767
Intresserad av att prova/veta mera om LCHF. Har inga problem som jag behöver lösa men vill veta hur det fungerar. Läste Maritina Js bok Magstarkt och hennes blogg och tänkte att det kan vara intressant och undersöka om det finns någon substans i det eller om det bara är en "religion". Vetenskapen stöttar ju det mesta. Det är inte länge sedan en vetenskapsman som fått Nobelpriset satt i TV med sin familj och intygade att de verkligen inte skulle äta ägg eftersom de senaste rönen var att då dog man nästan direkt av en kolesterolchock. Efter att ha ätit ägg sedan barnsben framstod det som barockt. Så var det mina gamla släktingar som hade fötts upp på fet lax och alltid tog fettranden på skinkskivorna utan att falla döda ner förrän efter 75. Själv har jag alltid varit mager medan andra blev runda. Med den kunskap vi har idag kanske vi har ett bättre läge att svara på hur det kunde komma sig. Det är väl där jag står nu. Går det att få fram mera fakta och testa hur det förhåller sig för mig?

 
1 maj 2015 16:22
3

Sluträkningen

Just nu för mina 71 kg, 185 cm längd och 66 år med lätt aktivitet så tycker Matdagboken att jag kan bränna upp 1970 kcal.

Formlerna som Opnol länkade till säger att jag kan bränna upp

  • låg aktivitet 1863 kcal
  • lätt aktivitet 2135 kcal
  • medel 2407 kcal
  • hög aktivitet 2678 kcal

Jag ligger med MD's värde någonstans mitt emellan i början av tabellen. Det som egentligen är intressant är vad skillnaden är när man ökar träningsbelastning eller kroppsarbetsandelen.

Skillnaden mellan låg och lätt är 272 kcal, sedan 272 och sist 271 (så lika!)  och det är inte så mycket, på totalen. Kvar står slutsatsen att vi gör av mest energi på att bara existera och underhålla den kropp vi har. Däremot mår jag bättre, mycket bättre när jag tränar på en trevlig nivå.

Sedan är det det där med alla kalorisiffror. Vad jag förstår fås de genom att mäta värmen när man förbränner maten rent fysikaliskt. Det tar inte hänsyn till om vi tillgodogör oss den eller skiter ut den. Det är dessutom ganska individuellt vad jag förstått av Martinas bok Magstarkt. Tydligen skulle jag behöva elda upp avföringen och mäta energin för att få ett mer exakt mått. Jag känner inte någon större lust att följa det spåret. Lämnar det till mer motiverade vetenskapsmän, är förmodligen redan gjort av någon någonstans. cool

Nu ska jag nog börja titta på trevliga recept istället för energiformler.

Kommentarer

  • 1 maj 2015 17:02
    Tita

    Ja med tanke på det du lämnar ogjort är nog receptläsning och att i praktiken också prova att göra något av recepten mycket roligare. laugh Oftast är det riktigt gott att göra LCHF mat.

    Lycka till och tack för rolig läsning!

  • 1 maj 2015 17:44
    gittan52

    Vad roligt att du gillar siffror! Det gör jag också. smiley

    För egen del har jag inga problem med att inte den ”gamla” kaloriförbrukningen sparas. Visst är det intressant att titta i backspegeln men jag tror att det är ännu bättre på att fokusera på ”här och nu”

    Ett alternativ, som jag använder mig av är att jag försöker hålla den kalorinivån som jag skulle behöva när jag väger 10 kilo mindre än idag. När jag laborerade med de siffrorna så visade det sig att det faktiskt bara skiljer lite drygt 100 kcal/dag!

    Sedan är det ju en helt annan sak att klara av det i praktiken… angel

    Jag följer visserligen upp min motion, men tar inte hänsyn till den när jag lägger kaloriribban. Jag, och många med mig, är levande exempel på att det är kosten vi behöver ändra för att gå ner i vikt, inte motionen. Men det betyder ju inte att vi inte ska motionera, för det är bra för hälsan i allmänhet, men påverkar inte vikten i den mån vi kanske önskar.

    Jag tror att det finns en del som gör ett generalfel här på MD. Först lägger man sig på en aktivitetsnivå, högre än den lägsta, och sedan registrerar man dessutom motionen och tycker att man ska kunna äta upp en del av de motionskalorierna.

    Så intressant att bolla med siffrorna, vi får inte glömma att vi alla är olika, har olika ämnesomsättning mm, men vi får i alla fall ett riktvärde.

  • 1 maj 2015 17:59

    Gittan, där har du en poäng med att man väljer motionsnivå och sedan dubbelbokar med motionsavdrag.

    Håller med Tita att det är godare med mat i verkligheten än i teorin. Nu är det matdags tack och lov. Något på fläskfärs och koriander ska hustrun överraska med. smiley

Logga in för att skriva en kommentar.