icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

2015sgs blogg

LCHF 32779
Intresserad av att prova/veta mera om LCHF. Har inga problem som jag behöver lösa men vill veta hur det fungerar. Läste Maritina Js bok Magstarkt och hennes blogg och tänkte att det kan vara intressant och undersöka om det finns någon substans i det eller om det bara är en "religion". Vetenskapen stöttar ju det mesta. Det är inte länge sedan en vetenskapsman som fått Nobelpriset satt i TV med sin familj och intygade att de verkligen inte skulle äta ägg eftersom de senaste rönen var att då dog man nästan direkt av en kolesterolchock. Efter att ha ätit ägg sedan barnsben framstod det som barockt. Så var det mina gamla släktingar som hade fötts upp på fet lax och alltid tog fettranden på skinkskivorna utan att falla döda ner förrän efter 75. Själv har jag alltid varit mager medan andra blev runda. Med den kunskap vi har idag kanske vi har ett bättre läge att svara på hur det kunde komma sig. Det är väl där jag står nu. Går det att få fram mera fakta och testa hur det förhåller sig för mig?

 
28 maj 2015 22:18

RS resistent stärkelse

Resistent, dvs svårnedbrytbar i magsäck och tunntarm, är en intressant egenskap.
 Någonstans såg jag en länk till en engelsk forskningsrapport (Health properties of
resistant starch, 2005) och plockade ner den. Det var förstås inte bara potatismjöl utan forskningsstandarder och olika typer av stärkelse (RS1 till RS3) och olika ursprung som från växter eller kemiskt processat.

Forskningen visar att det är nog en del som är bra med RS men att forskningsläget 2005 visade på ganska tunna kunskaper. Å andra sidan sa min 90-åriga svärmor att det där med potatismjöl, att det är bra för magen, det är gammalt det. Gammal kunskap alltså.

I någon annan text stod det att upp till 5 matskedar kunde man äta om dag. I forskningsrapporten stod att man funnit att 30 gram (ren RS) om dagen kunde störa magen, gaser mm men det var annars riskfritt vad man kunnat se. Är det någon som äter så mycket som 5 matskedar potatismjöl om dagen? Potatismjöl innehåller åtminstone över 70% RS, ett av de mest koncentrerade substraten. 5 matskedar lär inte komma i närheten av 30 gram. Själv äter jag 1-2 matskedar potatismjöl och hoppas på goda effekter, hur jag nu ska veta det. Mår jag bra är det svårt att veta vad det är som gör att jag mår bra och inte vill jag ta bort något. Om jag tar bort potatismjölet kanske mina bakterier mår mindre bra, producerar mindre smörsyror som är bra för tarmen och kroppen men hur märker man sådant? Forskarna hade också problem med att mäta det.

Gillar

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.