RS resistent stärkelse
Resistent, dvs svårnedbrytbar i magsäck och tunntarm, är en intressant egenskap.
Någonstans såg jag en länk till en engelsk forskningsrapport (Health properties of
resistant starch, 2005) och plockade ner den. Det var förstås inte bara potatismjöl utan forskningsstandarder och olika typer av stärkelse (RS1 till RS3) och olika ursprung som från växter eller kemiskt processat.
Forskningen visar att det är nog en del som är bra med RS men att forskningsläget 2005 visade på ganska tunna kunskaper. Å andra sidan sa min 90-åriga svärmor att det där med potatismjöl, att det är bra för magen, det är gammalt det. Gammal kunskap alltså.
I någon annan text stod det att upp till 5 matskedar kunde man äta om dag. I forskningsrapporten stod att man funnit att 30 gram (ren RS) om dagen kunde störa magen, gaser mm men det var annars riskfritt vad man kunnat se. Är det någon som äter så mycket som 5 matskedar potatismjöl om dagen? Potatismjöl innehåller åtminstone över 70% RS, ett av de mest koncentrerade substraten. 5 matskedar lär inte komma i närheten av 30 gram. Själv äter jag 1-2 matskedar potatismjöl och hoppas på goda effekter, hur jag nu ska veta det. Mår jag bra är det svårt att veta vad det är som gör att jag mår bra och inte vill jag ta bort något. Om jag tar bort potatismjölet kanske mina bakterier mår mindre bra, producerar mindre smörsyror som är bra för tarmen och kroppen men hur märker man sådant? Forskarna hade också problem med att mäta det.
Gillar
Kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar.
Ingen har kommenterat detta inlägget.