icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

2015sgs blogg

LCHF 32744
Intresserad av att prova/veta mera om LCHF. Har inga problem som jag behöver lösa men vill veta hur det fungerar. Läste Maritina Js bok Magstarkt och hennes blogg och tänkte att det kan vara intressant och undersöka om det finns någon substans i det eller om det bara är en "religion". Vetenskapen stöttar ju det mesta. Det är inte länge sedan en vetenskapsman som fått Nobelpriset satt i TV med sin familj och intygade att de verkligen inte skulle äta ägg eftersom de senaste rönen var att då dog man nästan direkt av en kolesterolchock. Efter att ha ätit ägg sedan barnsben framstod det som barockt. Så var det mina gamla släktingar som hade fötts upp på fet lax och alltid tog fettranden på skinkskivorna utan att falla döda ner förrän efter 75. Själv har jag alltid varit mager medan andra blev runda. Med den kunskap vi har idag kanske vi har ett bättre läge att svara på hur det kunde komma sig. Det är väl där jag står nu. Går det att få fram mera fakta och testa hur det förhåller sig för mig?

 
26 maj 2015 18:26
2

Efter en månad

Det har nu blivit en månad på Matdagboken. En liten sammanfattning är väl att citera min lillebrors svärfars favorituttryck när han ätit något gott " Hä gjord int ont e hänna, int" (dvs det gjorde inte ont det här inte).

Till att börja med höll jag ganska strikt men så blir det lite störningar i måltider, resor, bjudningar, lagar inte all mat själv osv. Det resulterar i att jag inte får koll på näringsmängd, det smyger sig in mat som inte är LCHF-följsam och inte heller känner kroppen av den där uppenbarelsen som somliga verkar ha. Det är lite trixigt. Första veckan var enkel för då var det bara jag, sedan hängde hustrun med men naturligtvis med en twist. Hon har IBS som hon säger, dvs magen krånglar. Hon tycker sig få mindre besvär men det är samtidigt inte stabilt, samtidigt som hon tycker sig vara känslig för somliga livsmedel. Lök är ganska lätt att plocka bort men det här med ägg var svårare, trixigt att ersätta också. Så hon provar att äta ägg. Nej hon har aldrig systematiskt uteslutit ägg, bara kokt och rått ägg men där ryker ju LCHF-frukosten 2 Ägg och majonäs mm. På det hela blir magen bättre men ägginslag ger dåliga reaktioner. Kanske bra att vi kan låsa fast det problemet. Intressant att se om hon blir av med IBS-symtomen.

Jag har också inspirerat min (konstaterat) glutenkänsliga dotter att prova LCHF och även hon tycker sig må bättre. Jag tycker att det är intressant för nu kan hon fokusera på att äta sånt som fungerar och skippa alla icke-gluten-kolhydrater. Dessutom verkar hon tåla grönsaker bra om kolhydraterna hålls korta. Det inger hopp. Nu gäller det att få i sig nog mycket näring bara, på det här lite annorlunda sättet. I vanliga fall har hon problemet att hon ofta bjuds kolhydratbaserad mat som ska vara glutenfri men inte alltid verkar var det. Med LCHF blir det enklare för alla skumma fall faller bort på ett tydligt sätt och kan vara lite enklare att förklara för folk. Äter man inte kolhydratmat (utom i grönsaker/mjölkprodukter) så går glutenrisken tvärt ner mot noll.

Själv då. Jag konstaterar att det verkar fungera och läser på hur det fungerar. Räknar kalorier och näring men tappar räkningen stup i kvarten. Gör avvikelser från dieten utan bekymmer eftersom jag inte har något annat mål för det här annat än att undersöka hur det fungerar. Nu har jag ätit lite hursomhelst. Var på Melanders och åt Fish and Chips i lördags, har ätit tårtor/bakelser osv. I förrgår åt jag en pappkartong med blandade bönor.
Det lustiga är att jag för en svag känsla av magbesvär varje gång jag gör avvikelser. Å andra sidan, LCHF-dieten gör mig ofta lite yr i mössan men det botas lätt med vatten och fett/mat.
När jag stoppar i mig ordentligt med kolhydrater går jag gärna upp ett kilo som försvinner när det är borta efter 1-2 dagar. Det är visst så att glukosen binder vätska (ca 1 kg) och när det är borta så blir det utsöndrat. (?)
Jag lyckas hålla vikten nu runt 71 men får se till att äta ordentligt mera än de av Matdagboken rekommendrade 2000 per dag, snarare 2400 och mera om jag anstränger mig. Min träningsdator/motionsklocka från Polar (och deras webtjänst Flow) säger att jag gör av med 2200 kcal när jag inte gjort något alls hela dagarna uppemot 2800 när jag motionerat ordentligt. Jag har några månaders statistik att grunda det på. Även om det är "fel" på några hundra kcal i alla beräkningar så blir jag rätt så övertyga om att följer jag Matdagbokens riktvärde kommer jag att magra.
Menyn blir lätt lite enahanda men det går att anstränga sig och hitta nya varianter att konsumera grönsaker. Kött/smör/ost/grädde osv är väl ganska lika men variationen följer utav att kombinera med grönsaker på nya sätt. Senast stekta strömmingsflundror med squash-strimlor. Lite ajvar med creme fraiche piffar upp många smaksättningar. Ajvar i fisksoppa gjorde soppresten till en ny rätt.

Jag får fortsätta en månad till och se hur det fungerar. Jag kommer nog att räkna mindre och mindre och hålla mig till hungerkänslan. Det har nu gått in i huvudet vad som man kan äta. Nu gäller det "bara" att skapa måltider av det och begränsa avvikelserna från riktvärdena. Närmaste utmaningen blir att ha en bra mathållning då vi är ute i båten under flera dagar.

Kommentarer

  • 26 maj 2015 19:49
    Bella50

    Du hittar hur många bra rätter i recepten härinne. Lycka till 👍🌹

  • 26 maj 2015 20:38

    Ja många recept finns det. Tyvärr måste jag plocka bort en hel del av ingredienserna då hustrun inte tror sig tåla dem. Det är mycket ägg i recepten, i många av recepten.
     Det blev svårare än jag trodde men hoppas att kunna "lägga tillbaka" ingredienser allt eftersom genom att visa/testa att de inte orsakar problem.

Logga in för att skriva en kommentar.