icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

2015sgs blogg

LCHF 32751
Intresserad av att prova/veta mera om LCHF. Har inga problem som jag behöver lösa men vill veta hur det fungerar. Läste Maritina Js bok Magstarkt och hennes blogg och tänkte att det kan vara intressant och undersöka om det finns någon substans i det eller om det bara är en "religion". Vetenskapen stöttar ju det mesta. Det är inte länge sedan en vetenskapsman som fått Nobelpriset satt i TV med sin familj och intygade att de verkligen inte skulle äta ägg eftersom de senaste rönen var att då dog man nästan direkt av en kolesterolchock. Efter att ha ätit ägg sedan barnsben framstod det som barockt. Så var det mina gamla släktingar som hade fötts upp på fet lax och alltid tog fettranden på skinkskivorna utan att falla döda ner förrän efter 75. Själv har jag alltid varit mager medan andra blev runda. Med den kunskap vi har idag kanske vi har ett bättre läge att svara på hur det kunde komma sig. Det är väl där jag står nu. Går det att få fram mera fakta och testa hur det förhåller sig för mig?

 
15 oktober 2015 10:38
2

Vad är en vitamin?

Det är rubriken här på MD under "Info". Det har sysselsatt mig lite ett tag. Martina Johanssons bok "Hormonbibeln" har gjort att jag funderat mera runt näringsämnen som vitaminer, mineraler och hur de fungerar i vår kropp. Det är lite som när man funderar på att byta bil - då ser man bilannonser och -artiklar som man inte såg innan.

Nu ser jag den här typen av info som jag inte alls haft på min radar tidigare. Jag har med intresse följt här på MD hur jag lyckas täcka in näringsämnena och har insett att det inte är så lätt om man inte ser till att det händer, målmedvetet. Men man tänker lätt att det har gått tidigare så ...

När jag börjat läsa om forskningsresultat de senaste åren så inser jag att det kanske inte fixar sig ändå! Det finns långsiktiga konsekvenser. T ex har mitt blodtryck länge legat i övre området, under 150 men med krypning uppåt. Nu sedan jag ätit min LCHF-diet i 6 månader har det den under tiden sjunkit och ligger nu mellan 130-110/80-60 mätt på morgonen och ungefär detsamma under dagen. Visst har jag sett att bt-sänkning kan vara en effekt av dieten men jag har inte väntat mig den. Det kanske finns flera intressanta effekter men inte minst, hur fungerar det? Varför blir det så här?

Alltså läser jag om hur de biomedicinska landvinningarna kan förklara mekanismerna. Senast ramlade jag över en länk hos kostdoktorn där man publicerat en föreläsning om hur D-vitamin fungerar med avseende på hjärnan mm.

https://www.youtube.com/watch?v=3OcsrPkdW3Y&feature=youtu.be

Mycket intressant forskare presenterar sin forskning. Nystar vidare och ser att hon är en typisk biohacker som Martina, lever lite som hon lär från sin forskning och som använder internet för att publicera sig. Bland annat har hon publicerat recept på en grön smootihe konstruerad för att ge mikronutrienterna som vi behöver på både kort och lång sikt. Hon förklarar ingående hur de har betydelse för hur celler repareras (aktuellt nu med Nobelpriset i medicin) hur åldrandets processer påverkas mm. Videon från föreläsningen i länken ovan knyter an till att man kan se ett samband mellan D-vitaminbrist och autism. Intressanta saker som jag hellre ägnar mig åt än att se på Hollywoodfruarna :-D

Grön  smoothie med mikronutienter: se videon och de långa förklaringarna

https://www.youtube.com/watch?v=Ys86ZgjQQYg

Mätning ja. Det blev en ny våg för den gamla analoga vågen var svår att läsa av och den hade låg precision. Jag slog till på en som skickar ström genom kroppen både via händerna och fötterna och mäter på så sätt fett/muskler/(buk)visceralt fett förutom totalvikt, beräknar BMI och basalomsättning. Första gången i söndags, hade låga 68,4  men med decimaler så blir det tydligt, vikt sedan dess 68,7 69,2 69,5 68,9. Det är en bra sving på ett kilo och jag har inte särskilt bra förklaringar. Det är troligen tarminnehåll och vatten i kroppen som spelar störst roll. Min motionsklocka säger att min förbrukning varit

2456 2251 2003 2350 kcal de här dagarna och ätit

2504 2342 2031 2201 kcal, så det är nog inte där det sitter. Så här i efterhand hade det varit intressant att ha vågens värden för hela tiden vad gäller kroppsfett för det är väl där jag märkt den största förändringen, även om den är liten i sig. Jag tror att det börjar bli dags att göra lite blodanalyser. Ska man göra det ordentligt verkar det kosta några tusen kronor.

 

 

Kommentarer

  • 15 oktober 2015 14:51

    Intressant, men jag har egentligen inget problem och med sänkt blodtryck blev jag av med ett eventuellt problem. Arbetssättet att se till en helhet är en bra idé, men det kan förstås bli dyrt. Speciellt dyrt blir det nog att bli av med sin nyfikenhet!

  • 16 oktober 2015 07:06
    LUAL

    Vill man kolla blodvärden privat så finns  http://werlabs.se/. De erbjuder olika paket beroende på vad man vill testa.
    När det gäller D-vitamin så finns det ett antal föreläsningar på YouTube med Överläkaren Mats Humble för den intresserade.

     

Logga in för att skriva en kommentar.