icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

2015sgs blogg

LCHF 32775
Intresserad av att prova/veta mera om LCHF. Har inga problem som jag behöver lösa men vill veta hur det fungerar. Läste Maritina Js bok Magstarkt och hennes blogg och tänkte att det kan vara intressant och undersöka om det finns någon substans i det eller om det bara är en "religion". Vetenskapen stöttar ju det mesta. Det är inte länge sedan en vetenskapsman som fått Nobelpriset satt i TV med sin familj och intygade att de verkligen inte skulle äta ägg eftersom de senaste rönen var att då dog man nästan direkt av en kolesterolchock. Efter att ha ätit ägg sedan barnsben framstod det som barockt. Så var det mina gamla släktingar som hade fötts upp på fet lax och alltid tog fettranden på skinkskivorna utan att falla döda ner förrän efter 75. Själv har jag alltid varit mager medan andra blev runda. Med den kunskap vi har idag kanske vi har ett bättre läge att svara på hur det kunde komma sig. Det är väl där jag står nu. Går det att få fram mera fakta och testa hur det förhåller sig för mig?

 
4 augusti 2015 10:53
2

augustinotering

En stor del av sommaren har gått. Det har varit möjligt att hålla dieten men visst, gäster och besök hos andra ställer dieten på sin spets. En dag bjöd dottern på en stor lyxhamburgare till middag. Jag åt den med bröd och allt, lite tårta mm och det gick väl bra men gick upp ett kilo dagen efter. Det verkar vara en tydlig vätskeeffekt av att ladda med kolhydrater. Kilot försvann på två dagar.

Annars, många blir lite störda av min fettdiet. Smör, ost, grönsaker och kött/fisk. Men inga kolhydrater! Reaktionerna är lite "verkar lite osunt med fett", skepsis. Själv mår jag bra. Det är inte ofta jag känner mig hungrig. Jag håller samma vikt, underhudsfettet har minskat men minskningen verkar ha slutat. Jag äter regelbundet frukost, lunch, middag med någon bit mellanmål som ost med smör. Jag har slutat att väga så noga eftersom jag vet ungefär vad som behövs och att det räcker för att täcka energibehovet.

Grönsallad med mycket olivolja t.ex. är en bra energikälla. Om jag blir bjuden på mat eller äter ute är det just att täcka in energin med kolhydratfria alternativ som är lite besvärligt. Jag kan inte ta all sallad för de andra. När jag besöker sonens familj, kan jag välja att laga maten och då blir det enklare, för mig vill säga. Då står jag där och frågar dem vad de ska ha som energikälla, en ovan situation för dem.

Så, efter tre månader med LCHF-diet börjar hustrun fråga "när ska du sluta med det där?" och jag har inget svar. Ska jag sluta? Är det bättre det här? Hur ser mina blodfetter ut? Är det för kort tid? Det finns ingen positiv förändring utöver några kilon kroppsfett som dessutom gjort att byxorna blivit lite för stora i midjan så det blir ett problem. Jag har fått göra nya hål i bältena, ändå ser det ut som om de är för stora. Å andra sidan, några byxor som var för snäva kommer jag i utan problem. Det som annars  är mest negativt är att variationen i maten har minskat. Desserterna sticker ut som oätbara. Glassen, ja lite men "skulle egentligen inte" för det känns som om magen reagerar på extra socker och kolhydrater medan fettdieten sväljer magen utan knorr. Alla (nästan) auktoriteter, dietister, experter och liknande förutsätter att en motsatt diet är idealet och det här är möjligen farligt. Jag är lite oppositionell av mig så jag fortsätter nog ett tag till, ändå. Det är många som bevisligen inte har dött av LCHF. Skulle jag vilja äta en annan kost för ett tag, t ex på resa, så kommer det säkert inte att ge några problem. När jag ser på vad jag äter ( håller mig under 50 g kolhydrater per dag, mestadels 20-30 g) så blir det ganska tydligt att en Medelhavsdiet med mycket olja, smör, ost, grönsaker, kött/ägg/fisk är ett intressant alternativ. Att man då kan lägga till lite kolhydrat i form av bröd/pasta/rotsaker och göra det mindre strikt borde ha en effekt på ketosen. Idag bränner jag fett med ketos, annars skulle jag inte överleva. Om jag skulle öka kolhydrater till 100-150 g per dag, hur skulle då ketosen påverkas?

Det skulle naturligtvis behövas en hel serie med mätningar, vilket jag inte har möjlighet till, för att klarlägga hur effekten skulle bli för variationer i dieten. Jag har därför inte något bra svar på hustruns fråga om när jag ska sluta med LCHF. Det slutar nog med att jag fortsätter några månader till och tar ett testpaket för 1000-lappen för att kolla blodfetter mm. Jag fyller snart 67 och inte ens obduktionen när jag har dött lär kunna reda ut om LCHF var bra eller dåligt för mig. Lite fåfäng är jag för det glädjer mig att fettvalkarna har minskat så jag väljer nog att skaffa nya byxor. Lite styrketräning skulle heller inte vara fel. Bättre hållning och form är sällan något negativt. Sedan må det vara att det finns de som tycker att jag "äter konstigt".

Nu hoppas jag mest på en bra och varm höst. Vi satte upp ett växthus på 14 kvadrat med över 2 m i takhöjd som nu är ett uterum med tomater och blommor. En riktig pensionärskuvös och en varm solig höst skulle sitta fint. Jag sitter här och skriver inlägget, trådlösa nätet fungerar fint, 24 grader i skuggan och livet är skönt. Önskar er alla en bra avslutning på sommaren.

Kommentarer

  • 4 augusti 2015 13:27

    Tack för tipsen. Ja jag har skrapat mycket på Kostdoktorns sidor och läst Jonas Bergqvists blogg vilket slutade med att jag köpte hans kompendium. Det hela slutar dock med att jag bara närmar mig det min förste professor i företagsekonomi beskrev som "kunskapens gräns". Desto mer man vet desto mer inser man att man inte vet. När det gäller det här området, kroppens metabolism, så har det kommit fram så mycket ny kunskap på de senaste 10 åren att det har varit omvälvande. Ändå konstaterar forskarna att man inte vet särskilt mycket om det mesta. För att få svar på min grundfråga, "är det bra det här?", skulle jag behöva detaljerad information om min kropps status, men ändå är forskarna idag oense om det är bra eller dåligt utifrån det som kommer fram. Den andra frågan "leder det till ett långt friskt liv?" får jag svaret på antingen när det är försent eller då det redan är uppenbart långt in i framtiden. Nu vet jag just ingenting. Står bara här med en massa undringar. Ja jag kommer att följa forskningsläget med intresse.

    Min fru har dragit nytta av mitt matexperimenterande genom att dietexperimenten har visat att hennes reaktioner på ägg kan vara en viktig orsak till hennes IBS-symptom. Bättre mage glädjer henne mycket, men som äggöverkänslig lär LCHF inte vara en bra modell.

  • 4 augusti 2015 12:56
    wilda16

    Hej du har många funderingar och frågor. Jag fick svar på mycket och massor av intressant information när jag gick in på  Kostdoktorn.se. Man fick en månads gratis medlemskap och om man ville fortsätta så får man betala. Men man kan också säga upp sitt medlemsskap och då kostar det inget. Jag gick igenom och kollade alla föreläsningar och videos som fanns och det gav mig mycket information och kunskap. Jag löste en månads extra medlemsskap eftersom jag inte tyckte att jag var färdig efter en månad men sedan hade jag gått igenom det mesta och gick ur. 

    Jag skulle inte tveka att gå in en eller två månader igen om jag ville ha repetition eller om jag skulle vilja uppdatera mig på det nya som kommer hela tiden. 

    Jag tror på LCHF men inte när det gäller mig. Så jag har lagt upp en kost som är ett mellanting mella LCHF (dvs jag använder bara naturliga fetter, absolut inga light produkter) och GI. Jag trivs med den och den ger mig välbefinnande och energi. Min grej är att lägga in allt jag äter i MD och se att jag inte överskrider min dagsranson. På det sättet går jag ner ungefär ett kilo i månaden, men jag har ingen större övervikt och jag har inte bråttom. Jag tror att det är skillnad om man har mycket övervikt då vill man att det ska gå fortare. 

    Pepp på dig och hälsa din fru. Ett stöd från henne är jätteviktigt om du ska lyckas med dina föresatser.

Logga in för att skriva en kommentar.