icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

2015sgs blogg

LCHF 32778
Intresserad av att prova/veta mera om LCHF. Har inga problem som jag behöver lösa men vill veta hur det fungerar. Läste Maritina Js bok Magstarkt och hennes blogg och tänkte att det kan vara intressant och undersöka om det finns någon substans i det eller om det bara är en "religion". Vetenskapen stöttar ju det mesta. Det är inte länge sedan en vetenskapsman som fått Nobelpriset satt i TV med sin familj och intygade att de verkligen inte skulle äta ägg eftersom de senaste rönen var att då dog man nästan direkt av en kolesterolchock. Efter att ha ätit ägg sedan barnsben framstod det som barockt. Så var det mina gamla släktingar som hade fötts upp på fet lax och alltid tog fettranden på skinkskivorna utan att falla döda ner förrän efter 75. Själv har jag alltid varit mager medan andra blev runda. Med den kunskap vi har idag kanske vi har ett bättre läge att svara på hur det kunde komma sig. Det är väl där jag står nu. Går det att få fram mera fakta och testa hur det förhåller sig för mig?

 
29 april 2015 14:26
2

7 dagar på lågkolhydratkost

Nu har det gått 7 dagar då jag ätit E%FPK i proportionerna 68, 20, 12. Det har varit enklare än väntat. Vissa mål har jag fått sällskap av hustrun också. Hon kan tänka sig äta squash-lasagne mm. Däremot vill hon inte släppa vetebrödet till fika och annat. Inte särskilt överraskande eftersom hon inte tror att det är något problem med det. Trots det är hon bekymrad över sin IBS-diagnos. Vi har använt FODMAP-modellen från Australien för att eventuellt hitta livsmedel som skulle kunna irritera. Det blir några träffar men inte något bra och tydligt. Skulle det kunna vara vete/gluten/histamin som är problemet? Här är det ett stort steg att ta bort sådant som är så uppskattat. Allt vete som vi har vant oss vid, tunnbröd, pajer, matbröd. Jag har själv bakat mitt matbröd i mer än 20 år och dessutom köpt en ny brödrost, precis innan jag bestämde mig för att testa LCHF. Lite surt. Jag har åtminstone rostat en (gammal) skiva även om den sedan gick till komposten. Det är lite svårt att skruva om huvudet och se bort ifrån det jag inte ska äta. Som tur är har jag inget särskilt emotionellt förhållande till mat. Äter mest bara för att bli mätt men gillar naturligtvis variation och kvalitet. Har vanligen inte känt något sockerberoende/sug. När jag läser om sockermissbruk(-are) på kostdoktorn.se inser jag att det finns de som har en del problem med sånt.

Vad har den här veckan inneburit då? Mest av allt mycket äggrätter, smör och fett kött. Socialt? Ja kommentarer som att "hjärnan måste ha ett visst minimum av kolhydrat". Jag behöver väl inte svara på det här? Frågor som "varför gör du det här?" Svar: Bara för att det är intressant, finns en del som talar för att det kan vara hälsosamt. Om jag mår bra? Jag är oklar på om blodsockret kanske blir lågt efter måltiderna men det är inte så mycket att jag gör mig besväret att mäta. Det gjorde jag inte förr heller när det blev en känsla av "paltkoma". Märkbart är att jag ofta är mätt längre tid. Inte tvärt hungrig på samma sätt.

Jag funderade tidigare i bloggen över test av värden i blodet som är kostrelaterade. Nu hittade jag en testleverantör som hade ett bättre pris och som matchar just de prover som jag förstår är intressanta att följa. www.werlabs.se har ett provpaket under Kost och hälsa, kallat Hjärta och det matchar blodfetter-tester bra, kostar 500 kr och jag kan t o m lämna provet där jag bor, på en privat VC. Den sortens prov kräver minst 6 timmars fasta för att kunna ge bra värden så det gäller att välja tid för att lämna prov. Ska köpa ett test och se vad mina blodfettvärden står i idag.

Gillar

Kommentarer

  • 29 april 2015 16:43
    ImmaAmmi

    Stärkelse & socker kanske är den egentliga boven i dramat? Många tror ju att de är gluten-intoleranta, efterosm de upplever en förbättring när de utesluter spannmålsprodukter, men... LCHF är proteinrikt, och gluten är protein.

    Vege-färser brukar innehålla antingen sojafärs, veteprotein, eller quorn, men jag har inte märkt någon större skillnad när jag äter dessa. Däremot, så fort jag får i mig för mycket stärkelse och/eller socker, DÅ däckar jag direkt. 

    Så; kollaupp om det kan vara frågan om att insulinkänsligheten ökar, i och med LCHF-kosten. Kanske är det socker & stärkelse som spökar till det, för frugan också?

  • 29 april 2015 21:55

    Ja gluten är ett protein men (enligt Martina Js bok Magstarkt) är problemet att våra magar inte kan tillgodogöra sig detta protein och att det kan för somliga påverka tarmen (tarmludd, läckage). Man behöver visst flera magar för att kunna smälta den maten (kor, kaniner med flera).

    När det gäller resten av vetet (kolhydratdelen) så visst är det ett problem, för många. Ja jag misstänker att det är ett  av hustruns delproblem. Sedan reagerar honpå lök m.fl. livsmedel. Hur det sedan hänger ihop, vad som är orsak och verkan är inte lätt. Själv mår jag bra, det är bara marginella variationer, får verkligen känna efter så det kan lika gärna vara inbillat. Därför vill jag gärna ha hårda mätdata. Att det sedan är svårt att tolka betydelsen av det man mäter är ett annat intressant problem.

    Jag har en dotter med diagnosticerad glutenintolerans. Jag vill att hon ska prova lågkolhydratkost eftersom den där glutenfria maten är späckad av kolhydrater och hon får problem med att det sedan blir snabba växlingar mellan mättnad och hunger och en hel del instabilitet i tarmsystemet. Hon började idag med en fettrik mat och har tyckt sig vara bättre mätt (såklart :-) ). Ska bli intressant att se hur det utvecklas. Jag har köpt Magstarkt-boken och Bokus skickar den idag till henne. Nu har vi snart något att prata om, med en gemensam referensram.

Logga in för att skriva en kommentar.