Smygstart
Lördag kväll, 4 dagar har gått sedan jag plockade bort kolhydratdelen. Jag äter grädde, smör, kött och grönsaker. Det började egentligen 3 dagar tidigare men jag tog då inte bort allt bröd och åt gröt på morgonen. Åt upp det som var kvar av ett gott paket havreknäcke. Den mest påtagliga förändringen är att jag måste väga vad jag äter, notera och registrera det. Tur att de digitala vågarna finns för annars vore det svårt. Enkelt att lägga på en ingrediens, nollställa och lägga på nästa, ända tills allt ligger i grytan eller på tallriken. En gammal hushållsvåg krävde att varje del vägdes separat. Inte underligt att recept förr byggde på mätt volym istället för vikt.
Först stannade magen upp. Jag stoppade in men inget kom ut men det ändrade sig efter några dagar. En lustig effekt var att jag gick tvärt ner 1 kilo. Vatten eller att bakteriemängden i tarmen ändrades? Jag gissar lite på bakterierna. Det sägs att man har ca 4 kg bakterier i sitt tarmsystem. Jag har använt recept och scheman som inspiration men inte följt dem. Smör i kaffet, trodde inte att det skulle smaka men det är gott, sältan och fettet rundar av. Jag har inte gillat mjölk i kaffe för det blir sött. Smörkaffe är inte sött. Med ost och smör har jag lagt till så jag når energibehoven något så när. Kall potatis på kvällen har känts bra. Idag tog jag ett glas med potatismjöl på morgonen men hoppade över frukost, inspirerad av Jessicas paLCHF 4v meny. Den är 16:8 och frukost på helgen är struken.
Nu har jag köpt kokosfett och husk, ska prova lite andra recept, plättar t ex. Squash-lasagne verkar intressant. Annars är det lite som vanligt men att jag ersätter kohydratkosten med fett och ägg. Det som jag tidigare inte funderat särskilt mycket över var hur mycket jag åt eller dess sammansättning. Bara jag blev mätt och tyckte det var gott räckte det. Nu tittar jag på diagrammen som systemet ger mig för varje måltid, kollar in hur det ser ut över perioden som gått. När jag testat lite mera matlagning så ska jag göra ett matschema och följa det. Det kommer nog bli en modifierad variant av Jessicas paLCHF.
Så här långt har jag inte känt några nämnvärda bieffekter. En liten dåsighet ungefär som vid blodsockertapp, ibland. Magen har börjat bli normal. Jag har ätit mycket vitkål och broccoli några dagar och det brukar ge gaser men det är snarare lugnare än jag trott att det skulle bli. Omgivningen undrar också varför jag gör det här. Svaret är enkelt - nyfikenhet. Fungerar det att äta så här? Känns det ok? Blir det dyrt?
Jag har ännu inte bestämt mig hur jag ska göra för att få en startpunkt med data över kostrelaterade bio-data. Ska jag lägga ut 800 kr på den där blodanalysen? Blir väl troligen så men först efter att jag ätit lågkolhydratkost några dagar till så att det hunnit påverka kroppen. Jag är väl inte så intresserad av vilka värden jag hade med vanlig kolhydratkost. Det är mer intressant om de värden jag har med LCHFkost är bra. HbA1c visar blodsocker med minneseffekt för 2-3 månader så egentligen skulle jag vänta åtminstone 2 månader om det ska vara representativt för just lågkolhydratkosten. Har ni som eventuellt läser detta några synpunkter och erfarenheter av mätandet?
Gillar
Kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar.
Ingen har kommenterat detta inlägget.