Är det så enkelt som att allt är sockrets fel?
Kommentarer
-
Jag känner igen mig i det du skriver, frosseriet som kommer över en. Jag har insett att jag har sockerberoende, men att jag är såpass lycklig att jag faktiskt med lågkolhydrats kost får bort suget ganska snabbt. Men det räcker med något litet för att trigga igång det. Därför är jag numer restriktiv även med LCHF gott. Typ den här fudge som Jessica skrev om. Eller chokladmousse. För även om jag klarar mig med det dag 1, så kan suget öka dag 2 och sen är det kört. Och saltlakrits...ja, där måste jag ha nolltolerans emot. Det enda jag har är sådana här lakritspastiller av ren lakrits som jag kan ta ibland när suget blir alltför stort. Det brukar fungera. Men kanske det vore en idé att starta en forumstråd eller grupp för Sockerberoende där man kan skriva av sig? Jag tror det är fler som är drabbade.
-
Jag betvivlar att de som säger att "sockersuget försvinner som av sig själv" är helt ärliga, eftersom biokemiskt fungerar det inte så. En hjärna som gått igång på något, vare sig det är heroin, alkohol eller socker kommer alltid att vara mer intresserad av sin drog än en hjärna som inte hamnat i fällan. Vad exakt som utlöser ett beroende- och missbruksproblem vet forskarna inte, om de kunde lösa det skulle de också kunna lösa hur man åtgärdar det. En del söker svaret bland djur och insekter ([LANK]http://www.svt.se/vetenskapens-varld/se-program/del-27-8?autostart=true[/LANK]). Mycket intressant program som ger en hel del svar, t ex varför det är så svårt att bli fri från ett missbruk (och ger svaret på varför jag tror de "plötsligt sockerbefriade" inte är helt ärliga i sin beskrivning). Det jag vet däremot är att man kan ta itu med det, besegra sina demoner och sätta dem på plats. Men man ska aldrig vända dem ryggen, underskatta dem eller tro att de är borta för alltid. Det första du måste göra är att ta reda på vad sockret fyller för funktion, tröst, underhållning eller vad är det som triggar dig? Har du tråkigt? Är du ledsen när du börjar äta? Stressad? När du vet det kan du börja ta fram strategier för att undvika situationerna, och hantera dem du inte kan undvika. När du vet vilka problem och hinder som står i din väg kan du lättare planera för hur du ska ta dig över dem, eller runt dem.
-
Jag tror LadyG har rätt.- och att många av oss tar till socker för känslomässiga skäl. Vi vill alla fyllas, känna oss nöjda, trygga, omhändertagna. Har man haft en själsligt och/eller fysiskt frånvarande förälder eller kanske två-då är det lätt att man lär sej ta till annat för att bli nöjd. Jag kan själv skriva under på detta. Skriv gärna till mej här på matdagboken eller maila mej om det känns bättre; anettyn@gmail.com Kram!
-
Vad är det som du säger är gott? Även jag är en socker-knarkare av stora mått och en tvångsmässig överätare med det finns mycket som är gott. Menar du något du kan "unna" dig? Själv är jag drogfri sen 13 år tillbaka och visst är jag knarkare oavsätt substans, även beteenden knarkar jag på men inte på samma sätt. Det finns mycket som är gott och mycket som är äckligt men som jag ändå äter... Hur funkar det för dig? Hepp pepp
-
hogis73: En tråd tror jag det blir - när jag vet mer hur jag tänker *finss* Just nu har jag lite ångest över att "aldrig mer" få äta mina favvo saltlakritsgodisar...och det gör att jag lite maniskt ser dem överallt....och tänker på dom för ofta för att det ska vara klokt. Att jag lätt tippar över kanten när jag fuskar det allra minsta, så tror jag att det är - tyvärr... LadyG: Ditt tips ska jag ta tag i, att skriva när och vad som får igång mig. Spontant tänker jag att det är mera stundens ingivelse - att när man sitter där och får chansen till en gottabit, då kommer vrålsuget! Men jag ska skriva några veckor och se om där finns en röd tråd. anteeyn: Tack för din mail, jag kommer nog att skriva - eftersom jag ff är snål och inte har blivit medlem här på MD, ser jag ju inte så mycket av andra. (borde ta tag i det nu - japp) Du skriver intressanta teorier och de sätter också igång tankarna. Tack! Linnex: Vad är gott? Hmmm....inte allt. Jag har inga problem att avstå chips, läsk och choklad i ren form. Men smågodis och "typ" efterrätter (puddingar, fromage, röror) DET är så gott som omöjligt att stå emot, men jag jobbar hårt för att lyckas. Ett exempel är faktiskt IKEA. Idag skulle det ätas lunch vid IKEA och jag fick välja en annan restaurang i närheten för jag vet att jag inte kan låta bli deras chokladpudding. Nu blev det jättebra, vi åt på en salladsbar och jag skippade brödet till. Hade vi hamnat på IKEA hade jag tänkt "det är ju bara för en gång...." och sen hade den varit i magen. Pepp tebax på er alla
Logga in för att skriva en kommentar.