icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
27 november 2016 17:24
18

LCHF saffransostkaka

Hoppas ni alla har en härlig första advent. Själv började jag dagen med en saffransostkaka och en kopp pepparkakskaffe till det. Jag klagar inte, kunde inte fått en bättre start på denna dag :D

Den här ostkakan passar både som frukost och som dessert. Här kommer den garanterat få en plats på helgens frukostbord.

Till 4 portioner behöver du:

250,0 gram Keso färskost fett 4% 
4,0 st Ägg konventionellt rått
3,0 dl (ovispad) Vispgrädde fett 40% 
4,0 st Bittermandel
1,0 krm Vaniljpulver
0,5 dl Mandelspån

0,5 kuvert saffran 

Gör så här:
1. Låt keson rinna av i en sil. Pressa ur så mycket vätska som möjligt.

2. Vispa grädden lite lätt och blanda ner ägg, keso och finriven bittermandel i denna.

3. Häll över blandningen i en ugnssäker form. Toppa med den flagade mandeln. Grädda i 225 graders ugn, ca 30 minuter.

4. Kakan blir godast om den får svalna något. Är lite salt i smaken, då den serveras varm eller ljummen.

5. Servera tillsammans med vispad grädde och några bär.

44639606-9f64-49ff-82f7-6410b5afcae8.jpg

Gillar

Kommentarer

  • 27 november 2016 23:13
    Bella50

    Tackar 👏👏😆 Detta ska testas ....men var står saffran  😲

    Senast uppdaterad 27 november 2016 23:15

  • 28 november 2016 01:15

    Bella50, jag tar 1,5g saffran till en form som är 1 liter. Föredrar att hacka mandel (ca 70g), spån smakar inte så mycket. Om du inte har något emot socker så dämpar 2 msk/1 liter smet vanligt strösocker sältan från keso (eller annan cottage cheese).

     

  • 28 november 2016 06:58
    Bella50

    Tack LadyG 👏👏👏

  • 28 november 2016 06:58
    aregnisw

    Detta måste testas till jul någon dag ser kanongod ut yes

  • 28 november 2016 07:01
    Bella50

    Jag har testat utan saffran tidigare och det är supergott....men lii..te salt.

    Ska söta lite och och se nästa gång..👍

    Senast uppdaterad 28 november 2016 07:02

  • 28 november 2016 09:32
    ulla165

    Jag vågar inte ens prova, tyvärr. Äldsta sonen, som är nötallergiker, fick andningsbesvär när han som liten lekte med en diskad mandelkvarn hos svärmor.

  • 28 november 2016 10:22

    Ska tesatas, perfekt till jul! smiley

  • 28 november 2016 12:57
    Blendy04

    Jag brukar köra på:

    500 g keso
    4 ägg
    2 dl mandelmjölk osötat
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl mandelmjöl
    2 msk fiberhusk
    3-4 tsk smör att klicka över innan gräddningen. Den får en så fin skorpa :)

    Det blir 4 portioner.

    Serverar med 2 msk lågkalori äppelmos och vispgrädde.
    Med eller utan saffran blir den supergod.


     

     

  • 28 november 2016 19:15

    Tack för att du uppmärksammade det Bella! En ganska stor miss med tanke på att det är saffranet som gör hela kakan :D

    Men, det ska vara 0,5 paket saffran till receptet. 

     

  • 28 november 2016 19:21

    Bara ett halvt paket? Du menar inte ett halvt gram? Ett halvt paket är ju ingenting?

  • 28 november 2016 19:24

    Jag menar ett halvt paket, men visst kan man öka mängden om man vill ha en ännu tydligare saffranssmak. 

  • 28 november 2016 19:27

    Men hur delar man på det lilla, det är ju nästan bara lite fnäk i botten på de där påsarna? surprisesmiley

    För visst är väl alla paket lika stora (0,5g) eller finns det fler storlekar?

  • 28 november 2016 20:23

    Ja, de är lika stora vad jag vet. 

    Jag öppnar bara paketet och häller ner hälften :D

     

  • 28 november 2016 20:31

    Stendum fråga kanske, men är det skillnad på de där som har långa som trådar nästan och de där som är mer pulveraktiga? Jag har sett båda varianterna, fast den med trådarna var mycket dyrare och jag är inte helt säker på att jag tyckte det smakade så mycket godare som det var dyrt. (funderar mest på om jag blivit lurad, att det var något fusk ungefär som med mandelmassan som i vissa märken är mer malda aprikoskärnor än mandelmassa)

     

  • 29 november 2016 15:51

    Hm, jag har för mig att det är tvärtom - att när när de långa trådarna är kvar (pistillen) så är det billigare eftersom det är sämre kvalitet, alltså mindre av den "äkta varan". 

    Åkte på den där niten när jag köpte billig saffran utomlands och kom hem och fick förklarat för mig hur det kunde vara så billigt i förhållande till vad vi är vana vid här :)

     

Logga in för att skriva en kommentar.