icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5989444
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
20 januari 2011 16:17
2

Backe upp och backe ner

Idag skulle jag försöka mig på backintervaller igen, och vis av skadan senast när jag inte fick upp pulsen så högt som jag ville så ökade jag både fart och motlut. Det slutade med att pulsen rakade upp i 180 och jag blev tvungen att stanna. Hur jobbigt det blir när pulsen stiger så högt för mig är svårt att beskriva. Vet inte vad jag ska kalla passet riktigt, hur som helst höll jag mig faktiskt i tröskelzonen större delen av tiden (169-176) och det var när jag pressade upp pulsen för nära 180 som energin rann ur mig och jag blev tvungen att stanna. Jag skiljer på de olika passen eftersom de har ett givet syfte: * [FET]Återhämtningsjogg[/FET]: Under 120 i puls. Enbart blodcirkulationsökande, ger ingen övrig effekt. * [FET]Långpass[/FET]: låg puls 130-150bpm, mer än 2 timmars löpning. Syftet är att öka uthålligheten, antalet mitokondrier i de arbetande musklerna och lära kroppen använda fett som energikälla. * [FET]Tröskelpass[/FET]: puls 169-176, pulsen ska ligga i närheten av tröskelpulsen så länge som möjligt om man vill höja den. Tröskelpulsen mäten man enklast på testklinik. Polar definierar tröskelpuls så här:[KURSIV] "Tröskelpuls, är ett namn på intensitetsnivå (puls) vid vilken muskulaturen producerar mer mjölksyra än den hinner med att göra sig av med."[/KURSIV] * [FET]VO2maxpass[/FET]: Puls 177-max. Det maximala syreupptaget används som ett mått på kroppens förmåga att bilda energi med hjälp av syre. I studier har man sett att musklerna kan ta upp mycket mer syre än vad hjärtat klarar av att pumpa ut och därför antas den begränsande faktorn för VO2 max vara hjärtats förmåga att pumpa ut blodet. VO2max mäter man på testklink. För att öka hjärtats slagvolym och därmed VO2max måste man pressa upp pulsen riktigt högt, nära max. Pulszonerna har jag testat fram hos Bosön, så de är anpassade efter mina förutsättningar: [LANK]http://iof4.idrottonline.se/templates/Page.aspx?id=4737[/LANK]

Kommentarer

  • 20 januari 2011 17:50
    Lycaste
    Tack för värdefull information!
  • 20 januari 2011 20:13
    hej du är duktig som vanligt. sänder dig pepp hälsn yrla

Logga in för att skriva en kommentar.