icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5993243
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
28 februari 2014 13:16
2

Det finns hopp

"Tidiga men inte senare former av aterosklerotiska plack i kärlväggen försvinner när nivåerna av farligt kolesterol sänks, enligt en studie på möss från Karolinska Institutet. Fynden, som publiceras i PLoS Genetics, pekar på att förebyggande kolesterolsänkande behandling kan motverka att mer avancerade, kliniskt relevanta, plack bildas."

I den aktuella studien använde forskarna möss med förhöjda nivåer av det "onda kolesterolet", LDL-kolesterol, som likt människor med högt LDL bildar avancerade plack. Med en slags genetisk strömbrytare kunde forskarna även när som helst sänka kolesterolnivåerna i blodet. De upptäckte att när LDL-kolesterolet sänktes försvann de tidiga placken nästan helt, vilket delvis förvånade forskarna. Mogna och avancerade plack däremot blev mindre, men fanns fortfarande kvar. Hos människor kan LDL-kolesterolet sänkas av kolesterolsänkande läkemedel, exempelvis statiner. 

Källa: http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/tidigakarlplackforsvinnernarkolesterolnivaersanks.5.6f6805031442d45605b7e5.html

Nå, men säg att läkaren sagt att mina värden inte utgör någon fara? Grattis, då saknar du flera av de andra riskfaktorerna som påverkar huruvida man bör bedöma om kolesterolet är olämpligt högt eller ej. Kolesterolet är bara en riskfaktor bland andra. Det går att beräkna ungefär hur stor risken är för att man ska insjukna eller avlida i hjärt-kärlsjukdom och om läkaren uppskattar att man har över en viss procents risk att avlida av hjärt-kärlsjukdom inom cirka tio år kan man behöva läkemedel.

De andra riskfaktorerna är bland annat livsstil, motion, rökning, alkoholvanor och ärftlighet. Men varför ska man vänta så länge på att göra något när man kan göra något redan nu? Är det inte lättare att stämma i bäcken än i ån?

För kopplingen mellan det onda kolesterolet och arteroskleros är ganska starkt. En förklaring jag fick rörande ont och gott kolesterol som jag tyckte lät träffande var att det onda kolesterolet är som små men snabba och ettriga motorcyklar som far omkring och ställer till med oreda på motorvägarna (blodådrorna). Det goda kolesterolet är som stora lugna lastbilar som brummar fram, stadigt och lugnt och fraktar runt det kolesterol som ska skjutsas tillbaka till levern igen. De små är okontrollerade och studsar omkring, och skadar motorvägarna medan de stora är lugna och stadiga, och gör ingen skada. De stora behöver vi, men de små bör vi vara försiktiga med.

Det finns all anledning att tänka på (och sänka) kolesterolet med andra ord. Det finns gott om kostomläggningar man kan göra för att sänka kolesterolet själv:

* Fet fisk och skaldjur
* Nötter, fullkorn, baljväxter, frukt, bär och grönsaker (innehåller fytokemikalier som t ex växtsteroler som har kolesterolsänkande effekt)
* Havre, korn, linfrön och psylliumfrön (för de lösliga fibrer som visats kunna sänka kolesterolet effektivt)
* Kallpressade oljor (innehåller fler antioxidanter än den raffinerade)

Tänk t ex ångkokta grönsaker med lax och matkorn, och en fruktsallad med hackade cashewnötter till efterrätt? Eller en wok med färska grönsaker och räkor med en sås på citron, chili och ingefära serverat med fullkornsris eller quinoa? En sked matyoghurt med hackade nötter och väl valda bär till efterrätt kanske? Vegetarisk chili med tomater, linser, bönor, chilifrukter, gul lök, vitlök och färsk koriander är inte heller osmakligt. En chokladbit, eller kanske två (mörk choklad förstås) till efter maten kanske? Makrill med quinoasallad och en lätt dressing på rapsolja, rödvinsvinäger och färska hackade örter är absolut inte dåligt! Färsk frukt med riven mörk choklad och en stor näve av säsongens bär att mumsa på efteråt sitter fint. Inte så illa, eller hur? smiley

16043-3g6CEI7ATIeedfskQU4T.jpg

Gillar

Kommentarer

  • 28 februari 2014 15:29
    Vilken tur att jag har en lugn motorcykel. =) Skämt åsido, det stämmer nog bra det du skriver Ladyn. Även det att kolesterolet i sig inte är någon garant för vare sig det ena eller det andra. Arvet har troligen större betydelse förutom vid extrema varianter av leverne. Föresten, nämnde du avocado? Dom lär också kunna sänka kolesterolet.
  • 28 februari 2014 17:04
    chris48, jag tror det stämmer det är om japanerna. Japanerna är väl hjärtfriskast i världen om jag inte missminner mig, WHO hade någon stor studie får något/några år sen. Deras matvanor är inte fel att kopiera friskt av, och gott är det :-) svalu, arv kan man inte påverka men allt det andra kan man gör något åt. Och arvet är bara en del, min husläkare påstår bestämt att arv är en mindre del dessutom men det kanske han sa för att hålla mig lugn :) [KURSIV]Glömde avokadon[/KURSIV], den kan man göra massor av gott med! :-)

Logga in för att skriva en kommentar.