icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5999278
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
25 september 2013 12:16
13

Dyra dumheter

Arla lanserade för ett tag sen mjölk och energidrycker "för kvinnor" berikat med folat, kalcium och D-vitamin men det finns väldigt svagt vetenskapligt underlag för de påståenden de gör. Kvinnor drabbas förvisso oftare av benskörhet, men kopplingen till för lågt kalciumintag är svag och forskningen är lika mycket intresserade av för lite motion och vardagsaktivitet som orsak till osteoporos. Extra D-vitamin behöver alla, särskilt det mörka halvåret. Arla riktar produkten till unga kvinnor, eftersom de inte tillgodoser behovet av de tre ämnena tillräckligt. Detta baserar de på Livsmedelsverkets undersökning, och den stämmer. Arla menar att de vill skydda unga kvinnor från benskörhet senare i livet genom att sälja sin produkt. Det Arla undviker att nämna är en viktig sak SBU skriver om osteoporos (benskörhet) och hur man förebygger det: [KURSIV]"Hos både flickor och pojkar har fysisk aktivitet under minst 30 minuter 2–3 gånger i veckan en positiv effekt på bentätheten. Effekten kvarstår sannolikt i ung vuxen ålder. Speciellt viktig är den fysiska aktiviteten i barn- och tonåren då uppbyggnaden av den maximala benmassan sker. Viktbärande träning såsom hopp, aerobisk träning, uthållighets- och styrketräning har störst effekt på bentätheten. Ökat intag av kalcium, främst från mjölkprodukter, tycks öka bentätheten hos barn och tonåringar men effekten på den slutliga benmassan är otillräckligt undersökt. Även ökat kalciumintag före menopaus tycks ha betydelse, men den positiva effekten kan vara en följd av ett allmänt bra näringstillstånd."[/KURSIV] Källa, pdf:en till höger: [LANK]http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Osteoporos---prevention-diagnostik-och-behandling/[/LANK] Arla simmar i grumligt vatten ser det ut som. De personer som redan drabbats av osteoporos är ofta kvinnor över 55, och de läkemedel som sätts in är förutom östrogen just höghaltigt kalcium och D-vitamin, men i betydligt högre koncentrationer än vad Arlamjölk kan erbjuda. Att extra kalcium i ungdomen har en verklig effekt på bentätheten återstår dock att se, den saken är inte tillräckligt utredd. Att ett underskott är negativt är däremot inget nytt. En annan anmärkningsvärd detalj är att den är berikad med folsyra, något som inte nödvändigtvis är en bra sak: [LANK]http://www.vetenskaphalsa.se/folsyra-i-kosttillskott-kan-oka-risken-for-brostcancer/[/LANK] Man kan anta att det är samma syntetiska folat som används för att berika både kosttillskott och mjölk, eftersom det är billigast och ger störst vinstmarginal. För mig framstår det hela som dyra dumheter. Behovet av folat kan tillgodoses genom vanlig kost, D-vitamin finns i fet fisk som dessutom är nyttigt av andra anledningar och kalcium finns förutom i fil, yoghurt och vanlig mjölk även i rikliga mängder i helt vanlig ost . Så genom att äta normal kost i måttliga mängder kan man tillgodose hela behovet av folat, kalcium och D-vitamin utan att betala 13:50/liter för dyrt trams.

Kommentarer

  • 25 september 2013 14:46
    Rogann
    Håller med dig till 100% att man inte behöver köpa något extra Bara att äta vanlig kost. Allt ska dom tjäna pengar på.
  • 25 september 2013 14:49
    Ja, det är bara pengar det handlar om för inte är det där någonting man behöver [KURSIV]egentligen[/KURSIV].
  • 25 september 2013 16:28
    våffla55
    Bojkotta mjölken !!! Jag blev otroligt förbannad när jag såg reklamen. Behöver vi verkligen detta !?
  • 25 september 2013 16:30
    Precis våffla55, det är ingenting man behöver! Jag håller med dig fullständigt.
  • 25 september 2013 17:51
    Rogann
    Oj, jag gillar ju mjölk
  • 25 september 2013 17:55
    Vanlig mjölk är helt ok, men den där "kvinnomjölken" kan de hälla ut...
  • 25 september 2013 18:44
    Rogann
    Gör de reklam om kvinnomjölk?
  • 25 september 2013 18:47
    Rogann
    P.S Hade läst på dåligt såg jag
  • 25 september 2013 19:54
    Hur är det då mellan effekterna av kalcium-fosfat vs kalcium-karbonat. Är det inte så att kalcium i mjölkprodukter består till största delen av fosfat, vilket vi inte tillgodogör oss efter ca 10-års ålder? Däremot kalcium-karbonat. Eller var det tvärt om.
  • 25 september 2013 20:37
    Fosfor/fosfat (kemiskt tecken: P) kan vi ta upp även från mjölk, liksom kalcium. Kalcium-fosforkvoten bör vara 1,33 (mer kalcium än fosfor) . Problemet är att fosfor finns i överflöd, bl a i kött och läsk, och för att bli av med överskottet mobiliseras kalcium från skelettet. Skillnaden är att mejeriprodukter förutom mycket fosfater också innehåller mycket kalcium, så Ca/P-kvoten blir över 1,0 ändå. Rätta mig gärna om jag har fel men är inte kalciumkarbonat krita?
  • 25 september 2013 20:56
    Vet ej, men det där om karbonaten läste jag i en tidningsartikel om våra sura kroppar för mer än 15 år sedan, där en näringsfysiolog eller något dito, beskrev detta. Har sparat artikeln och ska leta rätt på den när jag hinner.
  • 25 september 2013 22:04
    Tack det vore jätteintressant!
  • 26 september 2013 20:54
    Hittade artikeln som jag klippt ut och sparat. Den publicerades 22 mars 2000, ska försöka hitta den på nätet senare, då jag inte orkar skriva av artikeln. Huvudmeningen går i alla fall ut på att vi är försurade och att människan tar inte upp kalciumfosfat efter två års ålder, enligt mineralterapeut Gertrud Rullander. Och 70% av kalcium i mjölk består av just det fosfatet. Därför förordar hon kalciumkarbonat som livsmedelstillskott. Hon berättar vidare att en amerikansk Nobelnominerad läkare, Joel Wallach, kunnat fastslå 147 olika sjukdomar som resultat på kalkbrist och därav för lågt ph-värde. Nu är jag ingen näringspecialist, så om allt detta stämmer får väl var och en avgöra. Men nog tror jag hon har rätt i att vi äter så att våra kroppar försuras. Vi västerlänningar framför allt. Ska se om jag får tag i mer info och artikeln i sin helhet.

Logga in för att skriva en kommentar.