icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991919
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
28 november 2013 22:04
6

Fetma kan påverka smaklökarna

Forskare vid universitetet i Buffalo har studerat hur fetma påverkar en människas smaklökar, och uppfattning om smaker. Till sin hjälp har de tagit möss, och det har visat sig att de feta mössen hade färre smaklökar än de smala mössen och de få smaklökar som ändå var där fungerade sämre än smaklökarna hos de smala mössen.

"Studies have shown that obesity can lead to alterations in the brain, as well as the nerves that control the peripheral taste system, but no one had ever looked at the cells on the tongue that make contact with food," said lead scientist Kathryn Medler, PhD, UB associate professor of biological sciences.

Forskarna fortsätter att klia sig i huvudet när det gäller sambanden mellan aptit, smaksinnena och fetma för om vi kan lära oss hur det hänger ihop är vi ett steg närmare att lösa gåtan med fetma. Men det verkar helt enkelt som att det krävs mer för att tillfredsställa suget efter sött hos en fet person, inte för att personen är viljelös och svag utan för att det faktiskt finns färre receptorer på tungan som kan tala om att maten är söt och energirik.

Om det stämmer även på människor, det är ju inte testat än, skulle det vara intressant att i nästa steg få veta om det går att reversera processen. Då skulle vi nämligen vara ett steg närmare att bota sötsuget, denna förbannelse som så många lider av. En annan intressant sak i studien var att exakt samma sak gällde de bittra smakerna. De feta mössen hade svårare att känna även de bittra smakerna jämfört med de smala mössen. De bittra smakämnena hittar man i bland annat kaffe, mörk choklad, oliver, citronskal och öl. Däremot verkade smaklökarna känna igen umami lika starkt oavsett om mössen var feta eller smala.

Umami, うま味, som betyder "god" eller "färsk" (om man ska tro wikipedia) hittar vi bland annat i sjögräs, parmesan, svamp, ostron och fisksås. Det sistnämnda tycker jag är väldigt intressant, eftersom umami har åtminstone några receptorer gemensamt med sötma. Skulle man helt eller delvis kunna bota sötsug genom att äta något umamirikt? Det har de inte funderat på eller frågat sig än, men jag skulle önska att de gjorde det. källa: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131121154944.htm

16043-hygZXzmsttvNtHnImjVa.jpg

Kommentarer

  • 28 november 2013 23:33
    Tack för den intressanta redogörelsen LadyG. Jag tror vi kommer att vara fulländade dietister här på bloggen inom ett par år. :) Nå, skämt åsido, men intressant att få sig nya rön från olika studier, uppdaterade här. Visst vore det ett stort steg framåt för forskningen kring fetman, för varje bit som kan hjälpa de värst utsatta.
  • 28 november 2013 22:53
    Intressant!
  • 28 november 2013 23:54
    Såna personer skyltar ju med sin okunnighet så det nästan är pinsamt. Det värsta är ju bara att de, förmodligen, aldrig får veta hur dumt det är (det sättet att resonera). Ush var irriterad jag blir på såna människor, som inte lyssnar på argument och inte vill ta till sig nya fakta utan behandlar alla nya rön som om de vore giftiga! Det är inget fel att erkänna att man kanske hade fel, vetenskapen får göra det hela tiden i takt med att vi lär oss och blir bättre. Jösses hade vi inte kunnat göra det hade vi fortfarande trott att jorden var platt och universums medelpunkt.... Gah!
  • 28 november 2013 23:48
    Den attityden har jag fått leva med, tills vi skildes, jag och mitt ex. Att feta, främst kraftigt överviktiga, bara hade sig själv att skylla. Hon vägrade gå med på att det kan finnas sjukliga faktorer. Var inte alltid lätt diskutera mot de kategoriska åsikterna.
  • 28 november 2013 23:43
    Det mest intressanta tycker jag är att det finns en överväldigande mängd information om hur fetma påverkar personer, och det är kraftfulla saker som händer i kroppen. Det är därför jag är så förvånad över att samhället i stort fortfarande har mage att se ner på överviktiga och feta, som om det vore en viljesak eller en disciplinfråga... Så otroligt okunnig attityd, tycker jag.
  • 1 december 2013 16:16
    oups
    Bra rutet LadyG. och man blir inte riktigt klok på vart dom sedan gömmer informationen. kram

Logga in för att skriva en kommentar.