icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5997218
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
6 december 2012 23:06
1

Irriterad

Idag kan vem som helst kalla sig Kostrådgivare tydligen, utan krav på varken utbildning eller kunskap. Eller vad sägs om följande påstående: [KURSIV]"Generellt brukar man dock prata om att man behöver cirka 10-20 gram kolhydrater samt cirka 1 gram protein per kilo kroppsvikt efter ett träningspass."[/KURSIV] Fel. Rätt svar: Generellt brukar man prata om att en vanlig person behöver cirka 0.8g/kilo kroppsvikt OCH DYGN. En tränande person kan behöva mer, upp emot 2g per kilo kroppsvikt och dygn är inga ovanliga siffor. Efter träning är det snarare 0,3-0,4g/kilo kroppsvikt som gäller, om du styrketränar. För konditionsidrottare finns ännu inga sådana siffror eftersom saken inte är tillräckligt studerad. [KURSIV]"Helst bör man äta en huvudmåltid cirka 3-4 timmar innan en träning eller tävling." [/KURSIV] Delvis fel. Rätt svar: Före tävling, som hon faktiskt också nämner kan det kanske vara bra att inte gå tom, men det finns en viss vits med att träna på fastande mage. Det är inte ovanligt att elitidrottare och uthållighetsidrottare tränar efter en längre tids fasta för att komma närmare de faktiska tävlingsförhållandena. [KURSIV]"Man bör då helst inom 30 minuter fylla på med snabba kolhydrater (högt GI) och proteiner för att återställa glykogenlagren samt att minska muskelnedbrytningen."[/KURSIV] Delvis fel. Rätt svar: Man behöver aldrig snabba kolhydrater. Protein, ja. Se ovan. Men snabba kolhydrater? Nej. För i stort sett alla utom den yttersta eliten mitt i tävlingssäsongen räcker det med vanlig mat. Kroppen fyller på glykogendepåerna alldeles utmärkt, även om man knappt äter kolhydrater alls (LCHF, Atkins tex). Citaten är tagna direkt ur marathonbloggen: [LANK]http://blog.svd.se/maratonbloggen/2012/12/05/proteinpulver-behovs-det-egentligen/[/LANK] och jag hoppas ni aktar er för de där råden för hela inlägget andas missförstånd, oförstånd och fel. [FET][KURSIV]Magkänsla, hennes företag, skulle jag INTE anlita efter att ha läst vad hon rekommenderar!!![/KURSIV][/FET] Det finns bättre källor om ni är intresserade: Idrottarens proteinbehov: [LANK]http://traningslara.se/idrottarens-proteinbehov/[/LANK] Proteinbehov del 2: [LANK]http://traningslara.se/idrottarens-proteinbehov-del-2-proteintillskott/[/LANK] Träningslära tar dessutom med källhänvisningar till sina påståenden så man kan följa upp själv och kritiskt läsa de undersökningar som de baserar sina råd på. Jag blir väldigt irriterad på sådana här s.k. experter. De förstör för alla seriösa, utbildade som faktiskt slitit och pluggat för att komma dit de är.

Kommentarer

  • 7 december 2012 09:24
    Nu har marathonbloggen reviderat inlägget, lite i smyg så där efter massiv kritik från olika håll. Fast utan att skriva om ändringen, ingen notis så att de som fick fel information innan får veta det. Lite fult faktiskt, och den där s.k. kostexperten ger jag inte många ören för. Tänk om hon sitter och dravlar, blandar ihop siffrorna och yrar för en som inget vet om saken och som anlitat den där människan för att vara expert. Det kan ju bli hur fel som helst då, utan någon som rättar eller talar om att "hörrudu, det ska inte vara så". Nej, det gäller att välja sina experter med omsorg. Den där Karin på Magkänsla ska man tydligen akta sig för.

Logga in för att skriva en kommentar.