icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5992947
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
6 november 2015 18:46
5

Köttskatt??

Extra skatt på kött? Det tycker en krönikör på DN, och använder sig av utdaterade referenser och felaktiga påståenden för att arguemntera för sin sak. Bara en sådan sak som att krönikören drar allt kött över samma kam gör mig misstänksam, för det är en väldigt stor skillnad på salami, falukorv, entrecote, kotlett och kassler.

Visst, det är kött alltihop men det är en väldig skillnad på en kotlett och en kassler om man enbart ser på hälsopåverkan. Kotletten är ett rent, opåverkat kött medan kassler tillhör kategorin processat kött. Salamin och de andra korvarna räknas till charkuterierna och är också processade. Det här vet de flesta av oss, men det är förvånansvärt många som sätter likhetstecken mellan entrecote och salami ändå. 

Kött som kött, liksom?

Nej, och för ovanlighetens skull håller jag med Colting, en man vars åsikter alltid är starka och högljudda:

http://asikt.dn.se/asikt/debatt/hog-tid-for-skatt-pa-kott/det-ar-socker-och-kolhydrater-vi-bor-ata-mindre-av/

Socker tillför absolut ingenting utom sötma och energi.

Jag väljer att vara lite mer nyanserad vad gäller kolhydraterna däremot. Allt socker är kolhydrater men inte alla kolhydrater är socker. Rätt kolhydrater är ofarligt.

Fast vet man inte vilka som är rätt är det kanske bättre att skippa dem allihop till en början, och fasa in dem sakta men säkert igen tills man hittar de där man inte ska ha eller behöver. Det dolda sockret i maten.

Och då menar jag inte de ynka kolhydraterna i en rå morot eller fruktosen i ett moget Gravensteiner utan druvsockret i den köttlimmande påläggsskinkan, sockret som tillsätts i ketchupen, yoghurten och juicen, det finns socker i köpta dressingar och såser, i färdigmaten och i halvfabrikaten.

"Martin Ingvar, professor och överläkare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet, har gett ut boken ”Hjärnkoll på maten” där han beskriver hur matvanor styrs av en inre supermakt – hjärnans belöningssystem.

...

Hur gör man för att minska på sockerintaget?
För att ta tillbaka kommandot måste du överlista den inre supermakten som styr dig mot glassfrysen och pastahyllan.För att din hjärna ska börja längta efter en krispig sallad istället för en chips, måste hjärnan få en omstart. Då ska man fokusera på annat än mat; motion, vila, sömn.
Hälsosamma matvanor förutsätter hemlagat för det mesta.
Rensa ut ohälsosamma livsmedel. (Socker, kakor, kex, godis, bullar, O'boy, Risifrutti, smaksatt yoghurt, fruktdrycker, konserverad frukt, sötade juicer, färdig mat). När du är hungrig är det för sent att planera vad du ska äta. Du tar vad som finns, och därför är det så viktigt med vad du har hemma.
Köp fullkornsprodukter, grönsaker, bär, nötter, linser, bönor, fisk, ägg, kött, kyckling.
Istället för färdiga charkuterier som innehåller mycket salt, socker, konserveringsmedel och aromämnen – ha en lamm- eller kalkonstek och skiva tunt som pålägg.
På ett par veckor kan man göra sig av med sitt sötsug. Då motverkar du insulinresistens och din mat smakar mer. Efter en tid utan socker blir man förvånad över hur illa det smakar med socker. För mycket sött hindrar dig från att uppleva hela smakregistret.

Lita på ditt smaksinnes förmåga att ställa om sig och undvik sötningsmedel – det bara fortsätter trigga ditt sötsug.

Det finns studier som visar att en del, genetiskt, har ett större sötsug än andra, men det finns inga hopplösa fall. Om du sänker ditt sockerintag, så blir det lättare och lättare med tiden att avstå. Och som sagt: du kommer inte ens att gilla det söta efter ett tag.

Gör som med beroende av alkohol och nikotin: Ta en dag i taget, tänk att ”Idag ska jag inte äta socker”."  (Källa: SVT)

Så, hur tycker hjärnforskaren att man ska bryta med socker? Jo, bland annat genom att lära sig laga mat, aldrig handla hungrig, rensa ut skitmaten (det man inte har hemma kan man inte äta) bland annat.

Ingves 20 bästa tips

Det slår mig att om vi alla skulle äta som Ingves föreslår skulle diskussionen om köttskatt vara överflödig, eftersom vi skulle äta mycket mer grönsaker, skaldjur och fisk. Istället för färdiga charkuterier som innehåller mycket salt, socker och tillsatser kan man ha en stek och skiva tunt som pålägg. Det skulle inte ens behövas någon diskussion om sockerskatt eftersom så få skulle konsumera några större mängder ändå.

Det slår mig också att folk är mer noga med hur de tar hand om bilen än kroppen. Det är viktigare att välja motorolja än matlagningsfett.

Men... bil kan man köpa ny.

Gillar

Kommentarer

  • 7 november 2015 09:34
    wilda16

    När jag läser inlägg i MD så förstår jag att olika människor har olika sätt att hantera socker och sockersug. För mig känns det helt naturligt att avstå från socker och inte längta efter det. Jag hade sockersug eller snarare glassug för ett år sedan men det avtog och upphörde efter bara ett par veckors avstående.

    Så när jag läser bloggarna här på MD blir jag berörd över hur folk kämpar med sitt sötsug. Hur kakor, glass och choklad nästan blir som ett beroende liknande alkoholproblem. Det är svårt för mig att förstå. Jag skulle gärna vilja ha en djupare insikt i vad som händer i människans hjärna och varför det är så att vissa månnsikor har svårare än andra att leva efter vad som de ändå vet är rätt.

    Kan verkligen en smak kapa hjärnan eller är det så att vi lever i ett samhälle där det finns ett så stort överflöd och en så stark maknadslobby att vi påverkas känslomässigt.

    När jag tänker på en sån sak som tex OLV:s marknadsföring som blandar in familjen och flykten från vardagen och vill ge oss en varm känsla bara vi köper deras produkt så blir jag ganska ledsen. Det måste vara ren tortyr att avstå och köpa ett gäng morötter som fredagsmys.

  • 7 november 2015 11:40

    Det är något som forskningen också kämpar med att förstå, klart verkar vara att socker triggar belöningscentra i hjärnan att frigöra dopaminer (må-bra-hormoner) och helt klart är att vi bör begränsa intaget av rent socker (sackarider) eftersom det inte är nyttigt.
    http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/1/1157/1620_1627.pdf

    Men sen är det ganska mycket som fortfarande är ung forskning som behöver studeras, det behövs peer reviews och ytterligare studier helt enkelt.

    En sak som ytterligare försvårar läsningen om sockerberoende är att äldre studier är missvisande, eftersom en del slutsatser dragits av studier som i grunden designats för att påvisa eller avvisa ett helt annat påstående.

    Jag tycker det räcker att läsa om människors vardag för att inse att socker är beroendeframkallande. Det gör saker som inte är bra med i övrigt förnuftiga människor. Det verkar vara frisatta kroppsegna opiater som stimulerar aptiten och stör aptitregleringen, men den mekanismen kan aktiveras för nästan vad som helst.

    Vem har inte råkat äta för mycket av något man tycker är gott, något man längtat efter? Den stora skillnaden är väl att om man har det förhållandet till just sackarider, socker, så riskerar man att drabbas dagligen medan jag (som går igång på mörk choklad eller ädelost) kan begränsa mig och ganska lätt kan undvika mina fällor.

    Det är inte fullt lika enkelt för de som har socker som sin demon. Den finns ju nästan överallt.

    Sen att vi utsätts för kraftfull påverkan, av Coca Cola/Pepsi, av McD/Max/BK, Av Malaco/Cloetta/Marabou, av alla som vill tjäna pengar på oss gör inte saken bättre. Men de förlorar sin tjuskraft när de inte längre erbjuder något i sortimentet som lockar, så blev det iaf för min del.

    Jag hatar dessutom termen "fredagsmys". Som om man inte skulle kunna mysa vilken dag man vill, som om det måste innebära att straffa kroppen med skitprodukter och skitmat. Men det är min högst personliga åsikt, att dagens definion av fredagsmys måste innebära att man är lite masochist för att passa in i normen. Där vet jag att jag antagligen är nästan helt ensam om att resa ragg :-)

  • 7 november 2015 12:46

    Fredagsmys sänder också ut konstiga signaler om "äntligen slut på arbetsveckan". Jo, jag gilla mina helgen och fyller dem med roliga saker - men jag känner också arbetsglädje och tycker att det är kul att gå till jobbet på måndagar.

    Med mina små elever har jag infört glassfika första veckan på terminen för att fira att skolan äntligen börjat igen - inte sista veckan som om jag vore glad att bli av med dem...

  • 7 november 2015 19:28

    Å vad bra!!! Vad kul för eleverna att känna sig välkomna till skolan, vilken himla bra idé! :D

  • 8 november 2015 23:05
    lejonell
    Som så ofta ett bra och tänkvärt inlägg från dig. Intressant det där med smaker. Jag har funderat en del på det sista tiden. Jag upplever att vissa smaker träder fram mycket mer nu. Framför allt lite beska eller bittra smaker. Kaffe smakar enormt mycket godare just nu t ex. Jag har alltid älskat kaffe och äter sällan något till men på senare tid har jag upptäckt fler smaker i en svart kopp kaffe. Toner av mörk choklad och något annat som jag inte kan beskriva.

Logga in för att skriva en kommentar.