Kolsyrad dryck kan lura hjärnan
Kommentarer
-
Jag håller helt med dig angående läsk. Och för övrigt även bubbelvatten, inte minst av miljöskäl. Jag har i över trettio års tid sagt att [FET]"det kommer aldrig några light-produkter över min tröskel".[/FET] En annan intressant synpunkt jag läst om sötningsmedel, är en studie son gjorts hur kroppen reagerar när smaknerverna får kontakt med det söta. Insulin börjar produceras och då inget socker kommer för att brytas ner så tror forskare att detta ökar socker- och hungersuget. Jo du LadyG, oomkullrunkeligt är ett lika oomkullrunkeligt som krångligt ord. :)
-
-91 skrev forskarna: "The artificial sweeteners currently in use in this country are saccharin, aspartame, and acesulfame K. In addition, sucralose, alitame, and several other sugar substitutes are in various stages of development. Although these compounds provide sweetness with minimal or no calories, some studies suggest that they may induce insulin secretion and a rise in appetite. The long-term effect of these sweeteners on weight gain and insulin secretion among various groups of the population needs to be studied." (The Journal of Nutritional Biochemistry) 22 år senare har de inte kommit längre än till att konstatera att "ojdå, så dumt det blev". "There are long-standing and recent concerns that inclusion of Nonnutritive sweeteners (NNS)in the diet promotes energy intake and [KURSIV]contributes to obesity[/KURSIV]. Most of the purported mechanisms by which this occurs are not supported by the available evidence, although some warrant further consideration. Resolution of this important issue will require long-term randomized controlled trials." [LANK]http://ajcn.nutrition.org/content/89/1/1.short[/LANK] Det de säger är bokstavligen att NNS (icke energigivande sötningsmedel) bidrar till fetma, men att det måste studeras mer. Vad de hoppas att lista ut förstår jag inte riktigt. Det kan ju bli spännande. Men det stående rådet måste ändå bli: drick inte läsk! Oavsett vad de kommer fram till :-)
-
LadyG, det är givande att läsa dina funderingar, du är klok, vettig och logisk, och dessutom uttrycker du dig så väl! Fortsätt med det!
-
Har för mig att jag nyss skrev följande, men tryckte väl på fel knapp eller glömde. Nåja, kommer här då. Kolsyra har ju även den egenskapen att den bidrar till något lägre syreupptagning. Hur stor påverkan vet jag inte, men elitidrottare undviker vad jag vet, all dryck med kolsyra under utövande. Något de här som tränar hårt kanske bör tänka på.
-
Pepsi Max är min svaghet, och det drack jag förra gången som jag gick ner i vikt och det dricker jag nu också. Att det inte är det nyttigaste vet jag men men, gott är det. Att det har fått mig att gå ner i vikt långsammare kan jag inte tro, att det har triggat igång något sötsug kan jag heller inte hålla med om. Det sötsuget kan jag så bra trigga igång vare sig jag dricker pepsi max eller inte.
-
Tack Donnina :-) svalu, det där lät underligt med tanke på att de serverar kolsyrade drycker på tävlingar. Thyndra, går du ner i vikt som du ska är det nog så att läsken inte är ditt stora problem även om du tycker väldigt mycket om den :-) Men har man problem med vikten, antingen att man inte går ner eller kanske t om går upp, och fortfarande dricker läsk så kan man kapa läsken och se om inte det ger vikten en skjuts i rätt riktning :-)
-
Läsken är ju knappast någon förlust för hälsan. När det gäller viktnedgång så är det ju fortfarande kalorier in och kalorier ut som gäller, även om kroppen skulle kunna "luras" på något sätt så måste den ju i alla fall "ge upp" till slut. Men visst är vatten det bästa i alla lägen när man är törstig :)
-
[FET]"svalu, det där lät underligt med tanke på att de serverar kolsyrade drycker på tävlingar." [/FET] För det första har jag aldrig varit med om att bli serverad kolsyrad dryck på någon tävling. Har tävlat på skidor och t.ex. åkt Vasaloppet, och lite i orientering och terränglöpning och ingenstans har det serverats kolsyrat. Nu är jag inte säker på hur omfattande effekten kan vara, men faktum är att det borde vara onödigt att späda på med ett ämne som ska transporteras ut som "slaggprodukt" via blodet. Koldioxiden som bildas av cellerna omvandlas nämligen till kolsyra som sedan förs ut via blodet.
-
Det förekommer flitigt på i stort sett alla marathonlopp och ultradistanslopp. "Service under loppet •Det finns två energi stationer ute på banan; en efter 3 km och en efter 5,5 km. Här serveras sportdryck, cola-dryck, mineralvatten, vatten, bananer, russin, energibars, druvsocker, smågodis, chips och små smörgåsar. •Vid varvningen finns en energi depå med mycket att välja på när det gäller något att dricka och att få något energirikt att äta. Dryck: Sportdryck, cola-dryck, vatten, mineralvatten, alkoholfritt öl, kaffe, buljong och fruktsoppa." [LANK]http://www.stockholmultra.se/start/content.cfm?Sec_ID=4002&Rac_ID=271&Lan_ID=1[/LANK] Det låter som en synnerligen marginell effekt i alla fall, om den ens betyder något alls.
Logga in för att skriva en kommentar.