Kompostfunderingar
Kikade ner i komposten. Hur ser man att den mår bra? Vi har mest trädgårdsavfall i den, så den bör väl inte stinka allt för mycket tror jag. Ja, kaffesumpen åker ju i komposten, och lite aska. Enstaka äppelskrott också. Undrar hur man ser att det är dags att vittja den? Tycker vi slänger i och slänger i, men den blir aldrig full! Vart tar det vägen?
Man känner värmen stråla om innehåller om man kör ner handen, det är varmt även när inte solen ligger på. Lätt fuktigt, vattendroppar på insidan av locket och så luktar det lite som en blandning av klippt gräs och lite unket. Inte så obehagligt, men inte parfym heller direkt. Tror det är som det ska, men vad vet jag?
Funderade på nästa etapp, och det blir väl att försöka ge vår fina rhododendron lite bättre livskvalité, jag läste att bladen blir gula när pH-värdet är för högt. Så mannen i huset får gräva bort översta lagret med gräs och jord under busken, bara några centimeneter, så fyller vi på med bra rhododendronjord och täcker den med torvmull (har jag för mig att de skulle gilla). När den bryts ner sänks pH-värdet kring plantan, och den ska följdaktigen börja trivas igen.
Men det kan vi ju inte göra när det regnar som om himmelen öppnat sig, så idag blir en pyssla-inne-dag
Jag har ju att göra inomhus också, förutom det vanliga med disk, städ och tvätt (som vi faktiskt delar på, på så vis att det är den som är snabbast och hinner först som tar hand om sysslorna)
Men jag skulle vilja få klart planteringsbänken inomhus, städa lite i garaget, kanske få ordning på en kartong eller två till? Vi kanske till och med kan fylla en baklucka med skräp så att, när vi ändå har vägarna förbi Vetlanda imorgon, kan svänga förbi återvinningen.
Det ska bli spännande imorgon förresten, då ska vi gå handledarutbildning. Mannen i huset har ju bott i Stockholm hela sitt liv och därmed inte ansett att han behöver körkort. Rimligt, om man bor i en stad när det går bussar, tåg, pendel, spårvagnar och taxi överallt, vart som helst inom några minuter. Han räknade inte riktigt med mig eller att jag skulle släpa med honom ut i spenaten, det märks ju
Vi har spännande tider framför oss
Ha en trevlig onsdag allesammans!
Gillar
Kommentarer
-
Din kompost verkar fungera, den ska vara varm och inte stinka. Men kör ner en grep i den och vänd upp lite innehåll, det bör krylla av maskar! Verkar komposten för blöt så tillsätt lite torr jord. Hushållspapper också t.ex men inte mera aska, häll den under buskar och/eller på ev. mossa du vill ha bort. Låna eller köp boken "Kompost" för mera info. Ett annat tips, boken "Ved", bra för oss som bor i spenaten.
Ja, körkort är nästan ett måste om man bor som ni så mannen din får snabba på med sitt körkortstagande, - bl.a. så han kan köra dig till BB när det är dags! Härligt att du verkar må så bra och är full av energi och förväntan, det var ju ändå ett tag sen sist...
Ha det gott och njut av livet på "landet" !
-
Mask i en varmkompost? Hur i hela friden kommer de in där?
Tänker inte springa ut och kolla nu, för det regnar ganska friskt och jag är så varm och torr och mysig, men sist vi påtade i komposten så tror jag inte det var mask i den. Tänkte inte så mycket på det, jag försökte spana efter jord, men det tar säkert längre tid än 3-4 veckor nåntingTack för boktipset Donnina, dem ska jag spana efter!!
Bara en sån sak som att jag sover mycket lugnare nu än jag gjorde i stan tror jag gör skillnad. Det är ett annat tempo här, en annan och lugnare rytm. Vilsammare. Då orkar jag sprätta på lite mellan varven, för jag får den där värdefulla vilan mellan varven som jag inte riktigt fick innan. Jag är helt enkelt inte stadskompatibel längre, jag kanske var det förr men det var innan utbvrändheten och väggningen i så fall.
Det är så skönt att känna energi, entusiasm och längtan igen.
-
Har oxå funderat på maskarna...men vi har stora "nystan" med röda smala maskar i vår kompost. Vi har aldrig tillsatt några maskar ...så lite konstigt är det ...och den sorten finns bara i komposten verkar det som .🤔
Vi har två stycken BioKub- komposter...då den ena får vila helt under en säsong.
Konstigt nog "flyttar" maskarna över till den vi använder för både trädgård och matavfall.
Jag kollade häromdagen i den vilande ( vi har en "luftskruv" och gjorde några hål i den samtidigt som i den aktiva ) Reagerade på hur den sjunkt ihop redan nu 😲
Att tänka på är att kycklingoch andra ben samt avokadokärnor bl.a plus skalet ligger kvar i jorden...så detta brukar vi bränna istället. Hittar fortfarande kycklingben i mina rabatter 😬
-
Men vad häftigt, jag tänkte att man kanske måste gräva upp mask eller något om man inte har några men de migrerar in själva alltså? Då är det antagligen bara tålamod som gäller
Det mesta matavfallet går i kompostpåsen till kommunen, just för att jag inte vet riktigt vad som fungerar och inte men vi provar oss fram ett steg i taget. Fegar lite för jag vill inte stinka ner hela kvarteret det första jag gör
-
Vi har komposterat i en väldig massa år och vi komposterar även hushållsavfall. Det är en fröjd när vi lyfter på locket och ser alla maskar krylla omkring.
Som du beskriver din kompost så verkar den må bra, och ännu bättre skulle den nog må om ni komposterar hushållsavfallet där också? Det kommer inte att lukta illa om ni har en kompostbehållare med lock och ser till att varva avfallet med jord, och gräva om i den emellanåt. Inte ens räkskal lukar illa där.
Det som kan kännas lite obehagligt ibland är en period under sommaren när spyflugorna har lagt ägg som kläckts. Men det är under en kort period och larverna har ju gjort ett jättejobb i komposten innan dess.
Oftast behöver man kolla med kommunen vad som gäller först.
Komposten står på baken men ”golvet” är ett galler. Där kommer maskarna in och sedan förökar de sig och mår så gott där.
När grabbarna var små så hämtade mask där när de skulle iväg och meta. Även grannarna kom förbi och hämtade ibland.Vi har 2 st Biokub
Sent på hösten brukar vi ”stänga” den ena så den får ”stå till sig” till våren/sommaren då det mesta av den jorden används till diverse sådd. Lite jord får vara kvar för att fylla på mellan lagren av det vi komposterar nu.
-
Vi gör precis detsamma då Gittan.
Kommunen behövde godkänna våra Biokub ( hade bara en från början) eftersom vi bara har soptömning 2 ggr / år.
Behövs inte oftare när vi sorterar, bränner och komposterar.
Då var Biokuben bäst i test vad angår antalet maskar 👏👏
-
Hm... vår är inte öppen i botten, den är anpassad för att klara temperaturer ner till -25, så den är isolerad som sjuttsingen så om det är den vägen de krälar in kommer de inte in i vår. Vi ville ha en åretruntfungerande kompost, vet inte riktigt hur vi tänkte (eftersom vi till95% komposterar trädgårdsavfall än så länge) men den är diskret och luktfri i alla fall, och gnagarsäker vad det verkar.
Fast nånting är det ju som grejar i den, för vi har lagt i massor av trädgårdsavfall, den borde vara full! Men inte då. Mystiskt, för en som aldrig haft kompost innan
Måste nog se till att skaffa den där boken rätt snart känner jag, för jag vet verkligen inte vad jag håller på med alls!
-
Jag har nog en kompostbok nånstans på mitt loppis...🤔
-
Bella50, tar du swish vill jag gärna köpa den av dig, om den inte är såld redan!
-
Konstigt, LadyG, om din kompost inte har ett galler i botten, det är ju maskarna som ska göra jobbet. Du behöver inte gräva upp några maskar, de flyttar in i komposten alldeles av sig själva! Ja, precis som Gittan och Bella lägger jag i allt organiskt hushållsavfall, utom rent kött eller fisk i större mängder, och varvar med jord, torra löv, gräs, vissa ogräs mm. Som sagt köp boken, eller googla. De små röda maskarna är just kompostmask och de förökar sig med rekordfart och flyttar som sagt över till nästa kompost när det inte finns tillräckligt att äta i den första. Ibland finns det tjockare maskar också, de som kan användas som metmask. Du behöver två kompostbehållare. Ingen fara med vintertemp., maskarna kryper ner i jorden när det blir för kallt, och förresten också när det blir för varmt, - ingen risk att de kokar eller fryser. Jord blir det efter ett år eller så. Du blir nog kompostexpert så småningom ska du se!
-
Fast i instruktionshäftet till komposten stod det att temperaturer uppemot 70°C inte var ovanligt när bakterierna och svamparna börjar jobba. Det står inget om mask, och det lilla galler som finns för avrinning av eventuellt spillvatten släpper definitivt inte in någon mask, tror inte jag. Det står också att den är isolerad för en yttertemperatur om -25°C, processen avstannar om det går under det men så länge det håller sig över så ska den fortsätta kompostera även över vintern och att ingen efterkompostering (?) behövs. Man kan se komposten ryka om vintern, tydligen, och det ska visst vara normalt.
Notera, nu rapar jag sånt som jag inte begriper, som står i pamfletten som medföljde.
Allt kan inte stämma, de ville t ex att man skulle häva i något medel för att få i gång processen men det glömde jag. Den verkar processa rejält och entusiastiskt ändå, så mycket material som den slukat.Tror vi pratar olika typer av kompost för det är inte mycket som verkar vara samma annars
Senast uppdaterad 8 juni 2017 10:13
-
Vad är det för kompostbehållare ni har LadyG?
Det finns säkert mängde av olika kompostbehållare. Läste t.ex om en roterande variant, och där lär det ju inte komma in några maskar.
-
Greenline heter den, svenskt företag som klurat ut den. Eftersom vi inte är fenor på att snickra någon av oss valde vi att köpa något som kommunen garanterat inte kan ha invändningar emot (jag läste att man måste ha tillstånd i vår kommun för att ha hushållskompost, inte för trädgårdskompost som vi har däremot).
-
Men det är ju hur mycket hål som helst i botten på den
Men det vore ju synd att inte använda den även till hushållkompost när ni har en sån fin behållare.
Mitt råd är absolut att kolla med kommunen för att få tillstånd. Tror inte det blir några problem. Och när ni väl kommer igång med det så kommer maskarna förmodligen krälande direkt och komposteringen går ännu fortare!Men vanligt trädgårdsavfall är ju inte maskarnas favoritföda....
-
Kommer de verkligen in genom de där små små små hålen? De är ju bara några millimeter?
Jag väntar fortfarande på besked från kommunen, jag kan mycket väl vara den första i hela länet som faktiskt frågar om jag får först. Alla andra verkar bara köra
Det kanske bara är om man helt hade tänkt avstå från sophämning som de reagerar? Jag menar, det är ju en riktig, bra och så gott som luktfri kompost vi skaffat. Vad kan gå fel? Och hur skulle de veta vad jag lagt ner däri? Ska de rota igenom vår kompost och kolla så äppelskrotten och grönsakerna är egenodlade?
För lite kaffesump och aska behöver den nog, och det vore trevligt att kunna kasta sådant som potatisskal också i komposten
Logga in för att skriva en kommentar.