icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991302
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
18 september 2011 15:26

Krampaktiga myter

Ibland stöter jag på en myt som är lika seglivad som den är felaktig: att saltbrist och/eller någon form av mineralbrist skulle orsaka kramp hos idrottare. Det finns inga undersökningar som stödjer detta, likväl sprider sig myten vidare som om den har eget liv. Notera att detta handlar om [FET]kramp hos idrottare [/FET]- [KURSIV]inget annat[/KURSIV]. (Innan någon kommenterar att hon fick kramp som gravid minsann... Det är en helt annan diskussion för hos gravida KAN mineralbrist - främst magnesiumbrist - vara en orsak till kramp nämligen. Så. Då var det utrett, ok?) Ibland dyker det upp "studier", som t ex den som ligger till grund för den gamla och felaktiga maxpulsformeln 220-ålder, som varken granskas kritiskt eller ifrågasätts. [KURSIV]"Det andra som är anmärkningsvärt med fyndet är att formeln 220 – ålder inte är uträknad eller framtagen genom några precisa mätningar. I själva verket har författarna till studien från 1971 endast summerat resultatet från några andra studier, lagt in dem i en graf och sen uppskattat lite löst hur lutningen ungefär ser ut att vara."[/KURSIV] (källa: [LANK]http://traningslara.se/vilken-formel-ar-bast-for-att-uppskatta-sin-maxpuls/[/LANK]) Ibland sprider sig påståenden (som detta om kramp pga mineralbrist) alldeles på egen hand, och eftersom det nämns så ofta och av så många olika källor tar folk för givet att det måste vara sant. Upprepa något ofta nog så uppfattas det som en sanning tillslut, oavsett hur felaktigt det är. [KURSIV]"Alla studierna här ovanför tillför egentligen inget nytt till det jag tagit upp i mina tidigare inlägg om kramp. Istället tillför de alla ytterligare evidens för att snacket om saltbrist och vätskebrist som orsaker till kramp endast är en seglevad myt. Det har aldrig funnits några faktiska studier i stöd för den hypotesen och alla studier som är gjorda på området pekar på att det inte finns någon skillnad i varken salt eller vätskenivåer hos personer som får kramp jämfört med de som inte får det. För närvarande finns det endast två genomgående faktorer som visat sig öka risken för kramp. Den första är att man tidigare fått kramp och att andra i familjen lättare får kramp. Den andra är faktorn är att man anstränger sig väldigt hårt."[/KURSIV]( Källa: [LANK]http://traningslara.se/mer-kring-muskelkramp-och-traning/[/LANK])

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.