icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5997068
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
5 mars 2015 10:08
4

Kruskakli, havrekli och lyckliga magar

Jag experimenterar för fullt i köket, och eftersom jag tycker om råg blir det mycket grovt bröd. Nästan inget vetemjöl alls, men väl grovt rågmjöl, kruskakli, rågsikt och havrekli i olika blandningar. Jag söker den perfekta frallan. Helst ska jag kunna sätta degen, låta den stå några timmar (medan jag springer exempelvis) och sen baka ut den till frallor som grädas och penslas med vatten för att få den rätta ytan.

Jag har upptäckt att kli i degen gör brödet grovt, igår provade jag en fralla till lunch och kom på att jag inte hade varken ätit eller tänkt på mat på eftermiddagen. Aptiten var som bortblåst! Har aldrig varit med om maken, så olika klisorter ska jag absolut fortsätta laborera med.

Jag tänker att det måste finnas en anledning till att vi levde, och levde rätt bra, på spelt, korn och råg här uppe i norden under ganska lång tid. Vete var ett lyxmjöl, inte avsett att ätas varje dag utan till fest. Jul, Påsk, Midsommar, bröllop, dop och begravning typ.

Dessutom är det rätt spännande att baka, och se vad man får fram. Förra satsen frallor jag försökte mig på vägde 180-190g/st och de var inte jättestora. Lite större än vanliga rågkusar, fast så massiva att man skulle kunna slå ihjäl någon med dem :-)

Jag är ingen stor vän av frukt och grejer i bröd, så nötter, frön och jox går det inte åt här i alla fall. Men en hel hop olika sorters mjöl däremot. Men nästan inget vetemjöl som sagt. Degen jäser långsammare utan vete har jag märkt, men då hinner jag träna medan den gosar i degbunken. Win win.

En fördel jag märkt med mina experiment med grovt bröd är att magarna är jättelyckliga här hemma. Utan att gå in på detaljer så måste jag erkänna att riktigt grovt bröd, massor med fibrer och allt vad det nu är i de där bröden har gjort magarna jättesnälla. Man kan överdosera godsakerna också, men än så länge är det ingen fara för det.

Så, förr eller senare får jag till den perfekta frallan. Jag ger mig inte innan jag lyckats :-)

Kommentarer

  • 5 mars 2015 12:32

    Hej. Jag tar gärna recept på en god fralla även om den inte är perfekt. Låter så bra med dem där ingredienserna. Ha det så gott. :)

  • 5 mars 2015 13:10

    Senaste försöket innehöll kruskakli, grovt rågmjöl och rågsikt, jäsningen gick jättesakta men det förstår jag med tanke på alla fibrer och den totala frånvaron av vetemjöl :-)

    Jag skrev ner receptet här: http://svenskarecept.se/?recipe=grova-ragfrallor

     

  • 5 mars 2015 14:22
    utter

    Spännande! När du hittat den perfekta frallan så får du gärna dela med dig så ska jag glatt mumsa i mig! :-D

  • 5 mars 2015 14:23

    Det gör jag mer än gärna :-)

Logga in för att skriva en kommentar.