Lite äldre än man kanske tror
Konsten att göra mjöl av sädesslag är kanske till och med äldre än vi tidigare trott:
På Italiens sydöstra kust ligger Pagliccigrottan där arkeologer har gjort utgrävningar i mer än 40 år, och hittat en massa grottmålningar, verktyg och rester från djur och växter. Arkeologerna har nu studerat ett av verktygen lite mer noggrannt. De tolkar det som att det är en 30 000 år gammal mortelstav.
Och på den har de hittat och analyserat små korn av stärkelse av en sort som stämmer väl överens med vad som finns i dagens havre.
Förutom att ha krossats och mortlats för att få fram ett sorts mjöl, ser det också ut på stärkelsekornen som att växtfröna har hettats upp innan de mortlats för underlätta att göra mjöl av dem.
Om forskarnas slutsatser om denna mjöltillverkning verkligen stämmer -är det ett av de äldsta kända bevisen på hur människor redan tidigt kunde behandla växter i flera steg för att få mat.
Men ifall slutresultatet blev havregrynsgröt eller historiens första pizza avslöjas inte av forskarnas fynd.
Källa: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6249921
Gillar
Kommentarer
-
Intressant
-
Ja där ser man, - paleokostförespråkarna får kanske tänka om lite...
-
Intressant.
-
Det som är onaturligt för oss är väl det raffinerade, processade och konstlade som hel- och halvfabrikat, godis och annan skitmat. Men det där är ju i stort sett alla överens också, oavsett vilken kostinriktning man valt i övrigt :-)
Logga in för att skriva en kommentar.