icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5997549
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
27 februari 2015 11:52
4

Lite för roligt

Mitt nya projekt tar upp en välig massa tid, och det genererar en hysterisk massa disk. Jag avskyr att diska. Diskmaskinen går varm, men vissa saker vill jag inte köra i maskinen (som teflon-grejer). Så då får jag diska.

Jag håller på att gräva runt i mina böcker, lappar, pärmar och filer efter recept som använder uteslutande äggulor eller uteslutande äggvitor. Det är ju nästan alltid så att man får det ena över när man grejar i köket känns det som, och kasta bra mat vill jag inte göra.

Vitor kan man frysa, men gulor är lite känsligare. Så jag fiskar fram mina allra enklaste, snabba recept och kompletterar sidan lite snabbt. Majonäs är ju givet t ex, maränger också. Så småningom kommer mandelmassa, mandelkakor av olika sorter och glass. Det finns mycket man kan göra, om man får ägg-delar över.

Apropå det där med tillsatser.... Mandelmassa ska innehålla 4 saker har jag fått lära mig: sötmandel, bittermandel, florsocker och äggvita.
... men inte ens den dyraste, finaste mandelmassan jag sett i butikerna innehåller enbart det. Inte är den lika god heller.

Majonnäs är det samma sak med. Äggula, rapsolja, vintvinsvinäger, senap, salt. Fem ingredienser, som mest (senapen är valfri) men inte fler.  Det är 15 ingredienser i den s.k. Äkta majonnäsen - hur kan den få kallas "Äkta" för övrigt??? Dessutom innehåller "Äkta majonnäs" billigare "ättika" istället för vintvinsvinäger, färgämne, konserveringsmedel och tre olika konstistensgivare...

Det är som det där med smör (hemmagjort vs köpesmör), bearnaisesås (hemgjord vs köpe-bea) och majonnäs (egengjord vs köpemajonnäs). Jag antar att det är en viss tidsvinst inblandad så väl som en ekonomisk fråga, och att vi sakta men säkert vant oss vid den (åtminstone i mitt tycke) lite sämre smaken och den lite lägre kvalitén?

Bearnaise är lite småsnärjigt att göra, men smör och majonnäs är ju faktiskt så enkla att det inte finns några ursäkter. Och tänk kryddsmöret man kan göra, eller aiolin!

Fast det är klart, är man inte väldigt matintresserad är det kanske så att det räcker med färdig-såserna, köpemajonnäs och köpesmör. Då kanske man vill lägga sin fritid på annat. Det kan ju vara så att det är jag som är "the odd one out" här, som tycker det är roligt och spännande att göra egna grejer i köket och därmed tar mig tid att testa, experimentera och laborera (lite som hemlige Arne, om ni minns honom?).

Det kan ju vara så att det är jag som har bortskämda smaklökar också :-)

Gillar

Kommentarer

  • 27 februari 2015 12:49
    ImmaAmmi

    Mat-intresserade "köks-experiment" av allehanda slag - det gillar jag också att hålla på med!

    Familjens manliga befolkning drar associationer till de medeltida häxorna & "kloka gummorna" som stod vid spisen & rörde runt i sina mystiskt hemlighetsfulla kittlar, grytor & dekokter,som de sedan erbjöd till sina intet ont anande offer... Jag menar matgäster.... Hahahaa....

    (Vad får man inte utstå för att man försöker skämma bort maken & ungarna med lite hälsosam mat...) wink 

  • 27 februari 2015 14:07

    hahaha vilka roliga karlar du har! Fast helt fel kanske d einte har, jag känner en viss släktskap med dåtidens gummor när jag står med mina grytor och karotter :-)
    Det är roligt helt enkelt, skapandet och fantiserandet. Vad man kan hitta på, vad kan man kombinera? :-)

     

  • 27 februari 2015 20:10
    properra

    Min make är aiolimästare och har stränga direktiv att inte slänga vittorna. Oftast blandar jag i dessa i en omelett. Trevlig helg! 

  • 27 februari 2015 20:51

    Aah, smart. några extra vitor i omeletten gör ju ingen skada, extra protein ju! Tack för tipset!! :D

    Detsamma properra :D

Logga in för att skriva en kommentar.