Lite överdrivet
Om ni inte redan sett de braskade rubrikerna om att chark kan orsaka cancer kommer ni säkert att se dem snart, tidningarna är jätteupphetsade över chansen att få skriva om ett nytt storlarm.
Låter jag cynisk? Jo, men jag är skittrött på att mina kollegor i journalistkåren bara berättar halva sanningen.
För å ena sidan är charkvaror och rött kött förmodligen cancerframkallande. (Dåligt ordval här, men det finns alltså en risk kopplat till charkkonsumtion. Men det betyder inte att man säkert som amen i kyrkan får cancer om man äter chark. Och det är bara förmodligen, ingen vetenskap är hundraprocentig, därav WHO's försiktiga "kanske" och "förmodligen", några "sannolikt" är inkastade också i förmuleringarna för att gardera sig.)
Å andra sidan är riskökningen väldigt liten. Tränastyrka redovisade siffror i ämnet som är bekanta: "en person vid 50 år ålder har 0,68 % risk för att få coloncancer inom 10 år. Så höjer du det med 18 procent vilket WHO uppskattar att du gör om du äter 50 g processat kött per dag så innebär det en ny absolut risk på 0,8 % istället."
Det är med riskbedömning som med allt annat, en avvägningsfråga. För mig är just bacon en fråga om livskvalité. Det är en av de få charkvaror jag inte redan "gjort slut med", och vi äter väldigt lite rött kött i vår familj.
Jag gör med andra ord bedömningen att jag kan ta risken att fortsätta äta bacon och njuta av det.
Lite salami eller proshiutto då och då, bacon i lite olika maträtter och någon enstaka stek. Det är, enligt mig, ingen katastrof. Vi äter mycket vegetariskt (eftersom jag har dyra köttvanor), mer fisk än genomsnittet och ganska mycket fågel.
Nej, jag har efter genomgång av våra kostvanor funnit att jag nog inte behöver bry mig om det här larmet heller. Lika lite som jag behövde bry mig om chipslarmet, vi äter nästan aldrig chips.
Det enda larmet som faktiskt fått mig att byta vanor är larmet om gifter på frukt, jag köper mycket mer ekologiskt nu är före. Så förtjust i besprutningar och bekämpningsmedel är jag inte att jag tycker om att äta det..!
Men det här? Nej, jag kommer nog inte byta några vanor. Det finns inte så mycket att byta.
Hur är det, har vi några storkonsumenter av chark-produkter på MD? Vad säger ni? Är det här något som ni kommer att bry er om?
Gillar
Kommentarer
-
Nej jag äter inte så himla mycket kött och nu för tiden så är ju allt farligt numera lagom är nog bäst jag försöker variera mig så mycket jag kan men kött äter jag men jag äter inte korv eller påläggschark är nog lite mera för ägg och ost. Bacon äter jag rätt sällan med det händer då och då.
-
Nej, men däremot är det alarmerande vilken mängd socker en genmsnittlig svensk petar i sig på ett år. Och socker som inte har någon hälsovinst över huvud taget.
Ägg och bacon är jättebra frukost och en bit lyxig salami från charkdisken förgyller helgen.
-
Jag bryr mig inte om olika larmrapporter.
Jag vaccinerar mig inte mot influensa heller.....😬👎
-
Inte charkprodukter men rent kött äter jag gärna - och försöker dra ner på. Inte pga cancerrisken utan för att OM köttproduktionen varit sund skulle vi inte alls haft råd att äta kött så ofta som vi gör. Samtidigt som jag tycker det är viktigt att äta kött eftersom tamdjur är ett naturligt inslag i vår livsmedelsproduktion och vad skulle man göra av alla gamla ridhästar om man inte åt upp dem? Öppna djurkyrkogårdar på ängarna? Finns mycket att prata om där.
Som journalist kan jag lite surt påpeka att jopurnalisterna skulle inte skriva sådär enögt om inte folk kastade sig över alla larm...panik säljer :-(
-
Jag äter inte charkprodukter speciellt ofta, jag föredrar ost på mackan. Korv äter jag kanske fem gånger om året, men bacon i maten har jag ibland. Torsk, lax och kyckling är favoriter hos oss. Äter jag något kött blir det mest griskött, nötkött äter jag mycket sällan och då helst i en mustig gryta som långkokas.
Jag blir mest stressad av dessa rubriker och försöker att inte oroa mig så mycket, det är inte så nyttigt heller att oroa sig.
-
Har journalisthögskolan slutat prata etik nu för tiden? Sälj i all ära, det kan aldrig få vara viktigare än sanning. Det räcker att objektiviteten offrats redan. Det finns en anledning till att vanligt folk föraktar journalister, nästan lika mycket som politiker. Att bara tänka "det säljer" sätter en kulör på journalistyrket som inte är vacker.
I övrigt håller jag med, ska man köpa kött från gårdar med bra djurhållning och så goda förhållanden som möjligt så blir köttet jättedyrt. Men då får man äta det lite mindre ofta istället. Ungefär som kycklingarna från Reko. De är inte billiga, men fåglarna får gå ute och sprätta. De växer upp i en miljö som är ljusår bättre än den som Kronfågels fåglar upplever.
Om smakskillnaden är verklig eller inte vet jag inte, men jag upplever i alla fall att det smakar godare att äta. Det kan vara att renare samvete är en smakhöjare.
-
Håller med dig LadyG, och jag tänkerockså fortsätta äta salami och prosciutto crudo då och då. Väldigt sällan bacon och minimalt med rött kött (mest av milöhänsyn). Så mycket ekologisk frukt och grönt som möjligt. Och "riktiga" ägg förstås.
Man ska nog ta alla skräckrapporter med en nypa salt!
-
Men inte för mycket salt, för det är ju farligt ;) :D
-
Javisst ja, det glömde jag!
Logga in för att skriva en kommentar.