icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5992177
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
19 augusti 2016 12:03
3

Mer myter, träning och viktnedgång

Vikten vände nedåt igen, trots att jag körde styrka igår. Att jag styrketränade känner jag tydligt, baken är rätt öm. Så jag är egentligen ganska förvånad och tacksam för att vikten vänder söderut, det brukar den inte göra när jag tränar styrka. Viktstabil, eller en måttlig uppgång brukar vara resultatet.

"För att testa om fettväven verkligen reagerar annorlunda hos de som kallas hälsosamt feta undersökte Mikael Rydén och hans kollegor vid Karolinska institutet bukfettet hos två grupper av kraftigt överviktiga kvinnor. Den ena gruppen kunde ses som "hälsosamt feta", eftersom de hade en mer normal insulinkänslighet i kroppen som helhet.

Men trots att insulinkänsligheten skilde grupperna åt i kroppen som helhet, visade det sig att just fettvävens svar på insulin var detsamma hos båda grupperna. Aktiviteten i cellerna ökade som om de blev stressade.

Den här stressen i fettväven såg forskarna inte hos normalviktiga, vars fettväv knappt reagerade på insulinet.

Därför verkar det som att det inte finns någon "snäll" fettväv hos en del överviktiga. Allt fler studier pekar nu på att idén om en mer hälsosam fetma delvis är en myt, enligt Mikael Rydén.

- Åtminstone vad gäller svaret på insulin. Den delen av hälsosam fetma kan man krossa."

Källa: Sveriges Radio

Kanske finns det något annat, forskarna i artikeln funderar över den saken, men just insulinteorin är alltså inget annat än en myt.

Jag undrar personligen om det möjligen var så att man kunde se mönster i hur aktiva kvinnorna i studien var. Vilka motionerade? Vilka satt stilla väldigt mycket?

 

Gillar

Kommentarer

  • 19 augusti 2016 12:10
    gasten

    Det är konstigt det här med styrketräning, för det mesta blir det viktökning men ibland blir det viktnedgång dagen efter.

    Är nog en hel vetenskap hur kroppen reagerar vid träning.

    Ha en bra dag !

  • 19 augusti 2016 12:33

    Ja, det är märkligt men jag ska inte klaga :-)
    ​Just nu är jag glad för allt samarbete jag kan få :-)

    Detsamma till dig gasten!

  • 19 augusti 2016 15:04

    Fick en förklaring om styrketräning, man kan bygga snygga muskler med kort uthålighet, eller uthåliga muskler blir inte snygga så ofta men det funkar att jobba hårt med de musklerna bygger inte lika mycket vikt, och är mer rep lika, och lättare när man bränner jobb muskler vilket vi gör när vi springer med så växer de långsammare och kräver mycket fett, bränsle för att byggas, Var i grova drag vad Docent Per sa var idrottsläkare i min tävlings värd. Han sa inte ett ord om att man skulle träna vänster sida mer, Lyfte höger arm med 5 kg 35 000 gånger per år, har problem med att min högra muskel drar ryggen snett. Som sagt är ingen tränings narkoman men tränade under min tid i skytte toppen för att hänga kvar.

     

     

Logga in för att skriva en kommentar.