Mindre än 4 veckor kvar
Det är mindre än 4 veckor kvar på det här året. Mindre än 4 veckor kvar att åstadkomma något under 2018 värt att ta med sig in i 2019. 4 veckor är gott om tid, om man börjar nu.
Igår styrketränade jag och den timma jag hade till mitt förfogande använde jag väl. Det märkte jag idag när jag joggade, de 7km jag sprang kändes i benen vill jag lova. Det gick inte så fort och det var lite småkallt om näsan men jag kom ut, jag kom runt och jag behövde inte stanna för att gå en enda gång. Benen gnölade och gnällde men höll god fart hela vägen hem, jag var inte ute en timma ens.
Nu i juletider när det vankas mycket kalorier kan det vara idé att planera in extra träning om man kan, dra nytta av att det äts till höger och vänster och samtidigt försöka välja så bra kalorier som möljligt där det går. Man måste inte äta av allt och inte jämt heller, det går att tacka nej också. Genom att vara den som arrangerar och ordnar jag man styra lite mer vad som bjuds, om man är lagd åt det hållet. Då är det inte heller någon som försöker truga, vem har någonsin hört talas om att någon försökt truga värdinnan?
Eftersom jag är lite som jag är tänkte jag försöka göra ett julbord i år som andas lite mer modern människa, lite mer miljövänligt, lite mer hållbarthet och lite mindre primalt rovdjur. Än så länge har jag inte så många recept i arsenalen, jag har aldrig försökt förut, men jag har hittat några nu som jag ska testa på familjen innan jul och se vilka som får vara med även i fortsättningen.
Man måste inte frossa i kött bara för att det är jul tänker jag. Det är inte hållbart, det är inte vettigt. Vi äter ihjäl oss och planeten på en och samma gång, det är idiotiskt!
Recepten kommer från ICA, men innan jag är färdig har jag nog fått till en egen prägel på dem. Men detta hade jag tänkt börja testa i alla fall:
Saffransblomkål
Ingredienser 8 portioner
1 blomkål (à 700 g)
1 gul lök
2 msk rapsolja
1 påse saffran (à 1/2 g)
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk vetemjöl
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
1/2 dl vitt vin
1 - 2 tsk srirachasås
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Ansa och skär blomkålen i små buketter. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i en kastrull tills den mjuknar, ca 3 minuter på medelvärme.
Tillsätt blomkål, saffran, tomatpuré och buljongtärning. Fräs ytterligare några minuter.
Strö över mjöl och rör om. Häll på kokosmjölk och vin under omrörning. Låt koka ca 5 minuter under lock på medelvärme, tills blomkålen är mjuk.
Smaka av med sriracha, salt och peppar.
Vegansk Jansons Frestelse
Ingredienser 8 bufféportioner
2 gula lökar
2 msk mjölkfritt margarin
1/2 dl kapris
1/2 tsk malen kryddpeppar
1 dl solroskärnor
1 kg potatis
5 dl havrebaserad grädde (14 %)
1 1/2 dl havredryck
2 krm malda kryddnejlikor
1 krm malen kanel
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
1/2 dl ströbröd
3 msk mjölkfritt margarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skiva löken tunt. Stek den mjuk i margarinet. Hacka kaprisen. Krydda löken med kryddpeppar och rör ner kapris och solroskärnor, låt steka någon minut.
Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Varva potatisen med lökfräset i en ugnssäker form.
Blanda ihop havregrädde och havredryck med kryddorna och häll över potatisen. Strö över ströbrödet och klicka på margarinet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Veganska köttbullar
Ingredienser
Portioner: 40-50 st
1/2 dl torkade gröna linser (1/2 dl motsvarar ca 40 g)
10 kryddpepparkorn
10 enbär
1 gul lök (1 gul lök motsvarar ca 120 g)
2 dl havregrädde (13 %)
1 krm malen kryddnejlika
1 msk japansk soja
1 grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver (1 tärning motsvarar 1 msk pulver)
1/2 msk grovkornig, söt senap
1 dl ströbröd
100 g kokt, kall skalad rotselleri
100 g kokt, kall, skalad potatis
1 tsk fiberhusk
300 g tinad, fryst sojafärs
mjölkproteinfritt margarin (till stekning)
Gör så här:
Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, eller minst 8 timmar.
Häll av linserna och låt dem rinna av väl.
Mortla kryddpeppar och enbär fint.
Skala, dela och finhacka löken. Stek löken i margarin i en stekpanna tills den är mjuk, ca 3 minuter.
Tillsätt havregrädde, kryddpeppar, enbär, kryddnejlika, soja, buljongtärning och senap. Låt koka ca 3 minuter. Mät upp ca 1 1/2 dl av lökgrädde (för 40-50 st). Tänk på att köttbullarna kan bli för lösa om mer lökgrädde används. Häll i en bunke och blanda ner ströbröd. Låt svälla ca 5 minuter.
Mixa linserna i en matberedare till fint smul. Riv rotsellerin grovt och potatisen fint.
Blanda ner linser, rotselleri, potatis, fiberhusk och sojafärs i ströbrödsblandningen. Blanda till en slät smet. Låt svälla i ytterligare 5 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Rulla 40–50 bullar. Stek i omgångar i rikligt med margarin på hög värme i ca 5 minuter. Lägg i ugnsfom och stek klart i ugnen ca 10 minuter.
Brunkål
Ingredienser
Portioner: 8 bufféportioner
500 g vitkål
1 röd chilipeppar
1 msk riven ingefära
2 msk olja
1 dl mörk sirap
125 g skuren svartkål
4 sticklökar
1 lime
salt
peppar
2 msk sesamfrön
Gör så här:
Ansa och strimla vitkålen tunt. Dela, kärna ur och strimla chilin. Riv ingefäran.
Stek vitkålen mjuk i oljan i en stor stekpanna eller stekgryta. Tillsätt chili, ingefära och sirap och låt det fräsa med tills kålen börjar mörkna, ca 3 minuter.
Ansa och skiva sticklöken. Rör i sticklöken och svartkålen. Pressa över saften från limen. Låt vätskan koka in och smaka av med salt och peppar.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
Strö sesamfröna över brunkålen och servera.
Gillar
Kommentarer
-
Här har det varit veganskt julbord senaste åren, jag tycker väldigt mycket om det. Tror jag blev överdoserad med kött som liten då jag växte upp på bondgård. Så mig passar det bra att dottern blev vegan, inte särskilt svårt för mig att avstå från animaliska produkter. Roligt att få testa nya recept.
-
Även jag har en dotter som visserligen inte är vegan, men iaf vegetarian - men det hindrar inte mig från att äta kött. däremot gör det att jag inte behöver ha särskilt mycket kött på julbordet men försöka hitta goda vegetariska och "juliga" rätter. Inte så lätt för barnet är förskräckligt kräset. av dina recept tror jag nog bara att jag kan göra den veganska frestelsen och möjligen brunkålen. Men tack för påminnelsen, jag får lust att anstärnga mig lite och kanske bjuda in väninnan med dotter tillika min guddotter till julbordsbuffé i mellandagarna– även den dottern är vegetarian och har nu dessutom en vegansk pojkvän...
-
Här är en till som är inne på vegetariska alternativ, saffransblomkålen ska jag definitivt testa. Hos oss blir det afrikanskt, grekiskt och arabiskt. Det finns hur mycket som helst med ingredienser som röda linser, kikärter, bulgur, aubergine osv. Skinkan kommer jag inte undan, men den är åtminstone näruppfödd, KRAV och kommer från vårt lokala slakteri.
-
Vad skönt att jag inte är ensam om att försöka fasa ut kött från det heligaste av altare, julbordet. Skinkan kanske jag inte kan göra mig av med (då blir det väl ett ramaskri) men det måste gå att göra ett sundare, miljövänligare julbord!
Det här blir en utmaning vill jag lova! Det ska ju inte bara vara vegetariskt, om det räckte med det vore jag hemma redan, men det ska dofta och smaka jul också. Det gör det till en helt annan sak... Vad är det som får oss att tänka julmat om vissa rätter? Räcker det att dosera frikostigt med kryddpeppar, kanel, saffran, ingefära och nejlikor? Är det något mer?
Läste någonstans att man kunde göra fejksill av aubergine, det ska jag också testa. Jag gillar ju inte vanligt sill så aubergine har ett övertag redan från start
-
Lustigt att du nämner auberginesillen! Jag har tänkt testa icas skärgårdssill av aubergine. 😊
-
Ja, det kan mycket väl ha varit ICA (igen) som stod för inspirationen, jag har för mig att det var senapssill jag tittade efter men löksill och skärgådssill är ju också en del av julbordet så fungerar aubergine så är det ju finemang!
-
Näpp, det var Touch of taste.
Ingredienser
2 st auberginer, mellanstora
flingsalt
Senapssås
1 dl senap, söt
1 msk senap, skånsk stark
2 msk dijonsenap
1 tsk Bong Touch of Taste Brynt Schalottenlökfond
1 dl strösocker
1 msk vinäger, vit
1 dl rapsolja
2 msk dill, färsk hackad
salt och pepparGör så här
Skala och klyfta auberginerna. Skär bort kärnorna och skär fruktköttet i fina, sill-liknande bitar.
Strö över en nypa salt och ångkok auberginbitarna i 4-5 minuter (eller koka i vatten i 1-2 minuter).
Låt auberginen rinna och ånga av.Senapssås
Vispa ihop senapssåsen och smaka av med fond, vinäger, salt och peppar.
Rör i den hackade dillen.
Blanda såsen med auberginbitarna och lägg i en fin burk.
Låt "sillen" mogna i kylen över natten och servera tillsammans med ägg och bröd.https://www.touchoftaste.se/recept/gron-mat/vegetarisk-senapssill-med-aubergine/
Senast uppdaterad 6 december 2018 14:13
-
Jag har gjort auberginesill flera gånger och gillar det och tycker att den är ganska lik "riktig" sill i konsistensen.
Tänker absolut testa saffransblomkålen även om jag har lite svårt för saffran i mat. Men det ser ju vackert ut och jag behöver ju inte ta så mycket. Jag tycker saffran är så starkt kopplat till lussebullar att jag får lite av kortslutning i huvudet när det är mat som smakar kaffebröd.
-
MUMS!
-
Men det är ju toppen, det vore trevligt om jag lyckas för det skulle kunna betyda att det blir första julen som även maken tar från "sillbordet"
Han äter inte sill men aubergiunvarianten skulle ha testa lovade han -
Himmel så god blomkålen blev!
Jösses amalia!
Den har jag inte gjort för sista gången!
Om man räknar att 700g blomkål räcker till 8 bufféportioner är en portion 185kcal och innehåller 3g protein (7%), 6g kolhydrater (13%) och 15g fett (77%). Det kanske t om klassas som LCHF?
-
Om "senapssill":
Lärdom 1: Ångkoka inte auberginebitarna mer än 4-5 minuter, annars håller de inte ihop.
Lärdom 2: Senpassåsen fungerar alldeles utmärkt till annat man behöver en senapssås till.
Lärdom 3: Senapssåsen innehåller otroligt mycket socker. Den måste man vara försiktig med.
-
Nu har jag bloggat om mina recept på Mandelbullar (köttbullar) och även vegetarisk Janssons frestelse. Båda är lakto-ovo-stuk på men det går säkert att anpassa om du vill.
Logga in för att skriva en kommentar.