icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5999644
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
4 november 2014 16:17
12

Nöjd

Nu är jag nöjd med mig själv igen, jag lyckades planera det ganska bra. Vi hade lite isterband kvar sen tidigare, för få för att vara en riktig portion men för goda för att kasta. Så vad gör man? Jo man hackar ner det och ett par lökar och gör en omelett förstås!

Det blev ganska mycket omelett, 4 portioner faktiskt, men det gör inget för då har jag redan löst morgondagens lunch på en gång. Dess värre hade jag inget annat än lite halvdan sallad och ett par tomater hemma i grönsaksväg, det ser lite fattigt ut måste jag tillstå.

Jag är väldigt sugen på att försöka göra sparrissoppa, men alla recept jag hittar innehåller vitt vin och det gillar inte jag. Det kanske går att göra utan? Men det vore synd på rara sparrisar om det inte går...

 

Gillar

Kommentarer

  • 4 november 2014 18:08
    gittan52

    Du kanske kan använda matlagningsvin istället?

  • 4 november 2014 18:09

    Smakar inte det ockås rävgift?

  • 4 november 2014 18:10
    gittan52

    Nja, kanske. Men det går säkert att byta ut mot grönsaksbuljong eller fond..

  • 4 november 2014 18:11

    Det var en bra idé! (Nu skulle jag vilja ha en animerad gif som slår sig för pannan - att jag inte tänkte på det!) :-)

  • 4 november 2014 22:43
    Tita

    Din omelett ser jättegod ut. Jag har ätit så lite idag så jag blir hungrig av bilden. Det är bäst att snabbt lägga sig nu.

    Ja, buljong går bra jag brukar använda grönsaksbuljong och riktig grädde, mums!

  • 5 november 2014 08:33

    Lite lime, citron eller äppelcidervinäger borde ju ge snarlik effekt? :)

  • 5 november 2014 09:17

    Tack Tita, buljong har jag ju nästan alltid hemma så det måste jag testa :-)

    Greebo, bra förslag med fräscha goda smaker smaker! Citron gillar jag, det borde väl ge ett friskt inslag i soppan?

    Receptet jag tänkte greja med är Per Morbergs från början, men jag gillar inte vin som sgat så jag får modifiera det redan från början. Annars brukar jag provlaga orginalreceptet en gång först för att se vad det smakar:

    • 500 g grön sparris
    • 5 st schalottenlökar
    • 5 dl vispgrädde
    • 5 dl kycklingbuljong
    • 1 dl vittvin
    •   salt
    •   peppar
    1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
    2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
    3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
    4. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.

     

  • 5 november 2014 09:18

    Jo, en sak till. Jag vägrar koka sparris i vatten, smakämnena är ju vattenlösliga. Så jag steker dem i rikligt med smör istället, sparrisen drar ändå inte åt sig av det och alla smakämnena stannar i sparrisen.

     

  • 5 november 2014 12:20
    Det visste jag inte om sparris! Måste ju funka ok att ångkoka också.
  • 5 november 2014 13:05

    Det var Heston Blumenthal som berättade det i sin tv-serie kitchen chemistry, väldigt spännande program faktiskt :-)

     

  • 5 november 2014 15:35
    Tita

    Jag ångkokar alltid sparrisen undrar om det är lika bra då?

    Efteråt brukar jag hälla smält smör över dem.

  • 5 november 2014 15:52

    Så länge man inte kokar i vatten är det nog ok, vanlig kokning flyter ju sparrisen omkring i och löser upp smakämnena men ångkokningen är ju egentligen väldigt varm luft med riktigt hög luftfuktighet. Ånga kan, vad jag vet iaf, inte föra med sig några större molekyler. Inte så det påverkar smak iaf, det är jag nästintill säker på.

Logga in för att skriva en kommentar.