Nöjd så det dånar, igen!
Ett hekto ner kanske inte är det allra mesta att hurra för, vikten har segat sig nedåt på sistone. Jag ska inte klaga, den rör sig i rätt riktning, och det är jag tacksam för, men det som rör sig mest och som får mig på mitt allra soligaste humör är fettprocenten. Den har sjunkit till 34,4% nu, och det är med marginal under de där retfulla 35% som jag störde mig på tidigare.
Jag är ganska säker på att fettförlusten hänger ihop med träningen, jag använder mina muskler alltså bevaras de. Man kan gå ner i vikt mycket fortare om man begränsar kosten galet hårt, t ex med pulverkur, men risken finns att man tappar muskelmassa också. Om man gör det sänker man sin ämnesomsättning, muskler förbränner mer än fett, och i slutänden kan man ha högre fettprocent på kroppen än man hade från början, fastän man väger mindre.
Jag har ju mitt excelark, jag ser att jag gick ner en hel del i vikt för många år sedan. Jag måttade med måttbandet då också, och vid samma vikt var jag betydligt större då. Det tolkar jag som att jag är kompaktare nu. Mer muskler sannolikt, alltså mer vältränad.
Innan någon hinner tänka "Jag är för gammal för styrketräning" eller något annat i samma felaktiga tankebanor:
Styrketräning för äldre kvinnor
Träning måste inte vara något 20-åringarna ägnar sig åt, tvärt om är det något alla borde ägna sig åt. Faktum är att läser man FYSS är det så att det är något alla borde ägna sig åt:
Citat FYSS:
Rekommendationer om fysisk aktivitet för vuxna
Framtagna av Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet och antagna av Svenska Läkaresällskapet den 24 oktober 2011
Fysisk aktivitet kan innefatta fritidsaktiviteter såsom friluftsliv, motion/fysisk träning, idrott och trädgårdsarbete, aktivitet i arbetet eller hemmet samt aktiv transport i vardagslivet i form av t.ex. promenader och cykling.
För att främja hälsa, minska risk för kroniska sjukdomar, förebygga förtida död samt för att bevara eller förbättra fysisk kapacitet rekommenderas att:
- Alla vuxna från 18 år och uppåt, rekommenderas att vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Aktivitet av måttlig och hög intensitet kan även kombineras. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter.
- Aktiviteten ska vara av aerob karaktär, där måttlig intensitet ger en ökning av puls och andning, medan hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning.
- Exempel på fysisk aktivitet som uppfyller denna rekommendation är 30 minuters rask promenad 5 dagar per vecka, 20 – 30 minuters löpning 3 dagar per vecka eller en kombination av dessa.
- Ytterligare hälsoeffekter kan uppnås om man utöver detta ökar mängden fysisk aktivitet. Detta kan ske genom att öka intensiteten eller antal minuter per vecka eller bådadera.
- Muskelstärkande fysisk aktivitet bör utföras minst 2 gånger per vecka för flertalet av kroppens stora muskelgrupper.
- Äldre, dvs vuxna över 65 år, bör även träna balans.
- Äldre eller individer med kroniska sjukdomstillstånd eller funktionshinder, som inte kan nå upp till rekommendationerna ovan, bör vara så aktiva som tillståndet medger. Gravida rekommenderas att vara regelbundet fysiskt aktiva, men valet av aktiviteter kan behöva anpassas till tillståndet. I dessa fall kan specifika rekommendationer erhållas i FYSS (www.fyss.se), en handbok om fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling.
- Långvarigt stillasittande bör undvikas. Regelbundna korta pauser (”bensträckare”) med någon form av muskelaktivitet under några minuter rekommenderas för dem som har stillasittande arbete eller sitter mycket på fritiden. Detta gäller även dem som uppfyller rekommendationerna om fysisk aktivitet ovan.
Fysisk aktivitet minskar risken för:
- förtida död, oavsett orsak
- hjärtkärlsjukdom, t ex högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke
- metabola sjukdomar, tex typ 2 diabetes, fetma, metabola syndromet
- cancer, t ex tjocktarms- och bröstcancer
- fall och benbrott, t.ex. höftfraktur
- psykisk ohälsa, t.ex. demens, depression
Även om regelbunden fysisk aktivitet förebygger kronisk sjukdom så kan skador uppstå, framför allt muskuloskeletala men även kardiovaskulära. Generellt kan dock sägas att
- vinsterna med fysisk aktivitet överväger riskerna
- fysisk aktivitet av måttlig intensitet är förenad med mycket små risker
- gradvis ökning av tid och eller intensitet minskar riskerna
Källa: http://www.fyss.se/rekommendationer-for-fysisk-aktivitet/
Gillar
Kommentarer
-
I det sjukdomsspecifika kapitlet framgår det att en person med övervikt/ fetma rekommenderas dubbelt så mycket fysisk aktivitet - 300 minuter per vecka istället för 150 minuter (måttlig intensitet). Och rekommendationen är även att man fortsätter med det efter uppnådd målvikt för att inte gå upp i vikt igen.
Men även om man kan tycka att den fysiska aktiviteten tar väldigt mycket tid så ser man ju vilka hälsovinster de innebär.
Senast uppdaterad 14 december 2018 15:10
-
Medlem16, helt rätt! Det är så värt det, och åtminstone upplevde jag att jag lärde mig att tycka om att träna. gudarna ska veta att jag inte gillade det från början. Men jag gillade resultaten, och nånstans på vägen började jag gilla själva träningen också.
Logga in för att skriva en kommentar.