icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5999653
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
20 juni 2023 23:27
12

Nordiska näringsrekommendationerna

Nordiska näringsrekommendationerna uppdaterades senast 2014. De nya, uppdaterade råden bygger på 400 aktuella studier inom området. Den försenade rapporten är beställd av Nordiska ministerrådet och rekommendationerna ligger sedan till grund för varje lands kostråd. Orsaken till föresningen är att materialet har varit långt mer omfattande än man först insåg, samt att man även gärna ville invänta den sista rapporten från FN:s klimatpanel.

Så vad kom de fram till? I korthet, om man ska tro Aftonbladet, kom de fram till följande:

  • Dryck: En måttlig konsumtion av kaffe, 1-4 koppar om dagen kan vara en del av en hälsosam diet. Kranvatten av god kvalitet är att föredra framför mineralvatten i flaska.
  • Konsumtionen av energidryck och ofiltrerat kaffe eller kokkaffe ska vara begränsad.
  • Sädesslag: Ett intag av 90 gram fullkorn rekommenderas varje dag.
  • Grönsaker: Att få i sig så grönsaker, frukt och bär i så stor variation som möjligt. Minst 500 till 800 gram per dag, gärna mer.
  • Potatis: Ska vara en bärande del av kosten i Norden, men de ska vara kokade eller bakade. Så lite friterad potatis som möjligt. 
  • Fruktjuice: Lågt eller måttlig intag, barn ska inte dricka så mycket fruktjuice.
  • Baljväxter: Bönor, linser och ärter ska ha en betydande del av kosten. Innehåller många viktiga näringsämnen som järn, protein och zink.
  • Nötter: 20 till 30 gram nötter per dag är den nya rekommendationen. Nötter är fulla med näringsämnen och ger ett lågt klimatavtryck.
  • Fisk: Minst 300 till 450 gram tillagad fisk per vecka, och 200 gram ska vara fet fisk.
  • Rött kött: Inte över 350 gram tillagat rött kött per vecka. Med hänsyn till miljön bör köttkonsumtionen vara lägre. Konsumtionen av processat kött ska vara så lite som möjligt.
  • Fågel: Helst så lite som möjligt. För att minska miljöpåverkan måste konsumtionen minska.
  • Mjölkprodukter: Välj mjölkprodukter med låg fetthalt, 350 till 500 milliliter per dag räcker för att få nödvändiga vitaminer.
  • Ägg: Måttlig konsumtion.
  • Fett och oljor: Det är rekommenderat att man får i sig minst 25 gram av vegetabiliska oljor per dag. Minska konsumtionen av smör och tropiska oljor.
  • Sötsaker: En begränsad konsumtion av sötsaker och livsmedel med tillsatt socker rekommenderas.
  • Alkohol: Det finns ingen säker konsumtion och man avråder från all alkoholkonsumtion. Är ett giftigt ämne som påverkar alla kroppens organ och alkohol är kopplat till flera typer av cancer.

Gillar

Kommentarer

  • 21 juni 2023 01:13
    LinusPL

    Intressant läsning, men en del känns förlegat tycker jag. 
    Till exempel: rekommendationen om vegetabiliska oljor, minskning av smör, samt att välja mejeriprodukter med låg fetthalt.
    Och så det här med "måttlig" konsumtion av ägg. Inget är väl bra att äta i omåttliga mängder! (Själv äter jag minst ett par ägg om dagen, kanske 2-5 beroende på, det tycker jag är lagomt, men jag misstänker att det anses omåttligt 😃 )

     

     

  • 21 juni 2023 08:58
    gittan52

    Nja, förlegat tycker jag inte att det är LinusPL. Tidigare tror jag inte att man hade med miljötänket på samma sätt som nu.

    Själv har jag nog aldrigt tänkt på miljön när jag valt mat, men har börjat göra det på senare tid. 

  • 21 juni 2023 09:17

    "– Det är flera orsaker till att vi har blivit försenade, materialet har varit långt mer omfattande än vad vi insåg och så ville vi även gärna invänta den sista rapporten från FN:s klimatpanel, säger Rune Blomhoff, projektledare för de nordiska näringsrekommendationerna 2023 och professor vid Oslo universitet.

    – Det är det uppdraget vi har fått av nordiska ministerrådet och eftersom en tredjedel av den klimatpåverkan som finns på jorden kommer från maten vi äter är det naturligt att vi även tar hänsyn till både hälsoeffekter och klimatpåverkan, säger Rune Blomhoff som också påpekar att det finns ett starkt samband mellan hälsoeffekter och klimatpåverkan.

    – Att äta mindre animaliska produkter har stor effekt på risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, cancer och prematur död. Och samma kostråd minskar även klimatbelastningen."

    ....

    "- Men nu är det upp till myndigheterna i varje enskilt land att utforma sina råd som man tycker är lämpliga utifrån våra rekommendationer. Men vi anser att vi måste tillbaka till den konsumtion av animaliska produkter som vi hade för några decennier sedan."

    Citat från Aftonbladet 

  • 21 juni 2023 09:52
    LinusPL

    Det är bra att även miljöaspekten är en faktor. Jag är dock skeptisk, för att uttrycka det milt, till att det skulle vara bättre för människa eller miljö att äta lågfett-produkter inom till exempel mejerisektorn. Och själv använder jag hellre ekologiskt smör framför nån obskyr vegetabilisk matolja vid matlagning, alla dar i veckan. 

    Tänk om ekologiska alternativ vore lite billigare. Det skulle nog göra susen tror jag. 
     

  • 21 juni 2023 13:06
    paloma

    Jag uppfyller rätt många saker på denna listan utom att jag inte kan äta så mycket frukt och grönsaker varje dag. Och nötter och frö äter jag inte heller så mycket, fisk äter jag inte varje vecka men det kommer larmrapporter om gifter i både lax och vitfisk var och varannan vecka.

    Jag dricker varken alkohol eller kaffe, sällan juice, har havregryn och grahamsmjöl och frö i mina hembakta frallor, äter havregrynsgröt till frukost varje dag. Kanske 1 ägg i månaden och oftast bara om jag lagar något med ägg i. Mer fågel än rött kött, och steker i rapsolja eller smör och raps blandat. Jag dricker max 1 glas mellanmjölk/dag till gröten, och sötsaker mer sällan nu än tidigare. Det kan bli några rutor choklad någon gång ibland.

    Jag tror att lagom är bäst i alla lägen, men kan jag äta någorlunda enligt detta så ska jag försöka göra det. Just nu på sommaren äter jag mycket tomater och lök, resten av året äter jag mer blomkål, broccoli, gröna bönor, vaxbönor och kokta morötter.

    Det ska vara glädje också när man äter, inte bara att man ska tänka på precis allt man stoppar i munnen🙂

  • 21 juni 2023 21:43
    inta

    Det är väl bra att man väger in miljöaspekten, men jag tycker att det är viktigt att man är supertydlig med det. Råden säger att man ska äta bönor för att det innehåller mycket protein, järn och zink. I jämförelse med kött, fisk och ägg är bönor inte ett särskilt näringstätt livsmedel. Fågel sägs ju vara ett betydligt  bättre  alternativ till nötkött när det gäller utsläpp av växthusgaser. Varför ge rådet att äta så lite som möjligt av det? Sen kan man ju naturligtvis välja att inte kött av andra orsaker, tex att man tycker att det är oetiskt med industriell köttproduktion.

    Potatis ska vara en "bärande del av kosten". Förutom att det är en bra källa till kalium innehåller inte potatis särskilt mycket näring.  Dessutom en av våra mer besprutade grödor...

  • 21 juni 2023 23:28

    Enligt Livsmedelsverket (2018) ligger jordgubbarna i topp på besprutningslistan. Ingen väljer bort jordgubbarna på fredag antar jag?

    För skojs skull försökte jag hitta andra seriösa källor, Greenpeace varnar för citrusfrukter, russin och jordgubbar i lite mer modern tid.

    Även CNN varnar för bl a jordgubbar.

    Nej, jag föreslår inte på fullt allvar att man ska strunta i jordgubbarna... 

    Potatis, särskilt KRAV-odlad som inte besprutas alls, är kanske inte världsbäst på något, men det är relativt komplett. I perioder har människor överlevt på enbart potatis och mjölk.

    Om man inte tycker om potatis är det väl en sak, det säger jag inget om och valet av kosthållning är upp till var och en. Men potatisen har fått oförtjänt dåligt rykte, på grund av en massa felaktiga uppgifter som cirkulerar. 

    Ska man höja ögonbrynen över något är det väl då snarare rådet att äta mer fisk samtidigt som det idag kom en ny rapport om höga nivåer av PFAS i bl a svensk lax och gös, men även i mager fisk. Åtminstone får inte jag det att gå ihop riktigt.

    Jag blir inte så sugen på fisk, om man säger så... indecision

  • 22 juni 2023 00:47
    paloma

    Just fisken har jag varit tveksam till länge, så här stod det i DN idag.

    6bfc3ce0-68ea-4a25-b0ca-1195e0e858f1.jpg

    eb1381c0-8b02-4f3f-9d43-381eb9e0bcb0.jpg

    Frukt i allmänhet är hårt besprutad och även grönsaker, den sammanlagda mängden gifter vi får i oss är nog inte så trevlig att tänka på.

  • 22 juni 2023 07:01
    inta

    Jag menade inte att potatis var dåligt och det var lite dumt av mig att ta den som exempel. Borde tillagt " man bör nog välja eko, speciellt till barnen". Lite skillnad kanske på livsmedel man äter några gånger om året och något som är basen i kosten, Jag känner många föräldrar som slutat ge sina barn till exempel russin som har varit känt som en av värstingarna i många år, Jag håller för övrigt helt med dig om fisken!  Ur ett rent hälsoperspektiv tror jag dock att det är tveksamt att uppmana folk att äta så lite kött som möjigt för de flesta kommer inte byta ut det mot bönor utan kanske välja industriellt framtagna köttersättningsprodukter med lågt näringsinnehåll eller bröd och pasta. Jag tror att det viktigaste för att hålla sig frisk är att laga mat från grunden på så rena råvoror som möjligt. På sista tiden har det ju också uppmärksammats att många unga tjejer, (den grupp där de flesta vegetarianer finns) tex har järnbrist. 

    P.S Sannolikt reagerar jag extra starkt då jag efter många år på en kost som i mångt och mycket överensstämmer med de nordiska rekommendationerna äntligen har  lyckats äta mig frisk från fetma, högt blodtryck och prediabetes på ägg, kött, ägg , lite grönsaker och mejerifett.

    Senast uppdaterad 22 juni 2023 07:20

  • 22 juni 2023 13:33

    paloma, det är ju nästan bara inlagd sill som är ätbar ut giftsynpunkt på den listan... surprise

    inta, då förstår jag dig bättre. Ja meningen är ju att man ska byta kött mot ekologiskt hållbara, näringsriktiga grönsaker men jag tror som du att risken finns att det blir lite si och så med det...

     

  • 23 juni 2023 10:23
    Tita

    Intressanta synpunkter ni delar med er av! 
    Vi är båda gamla en strax under 80 och en strax över! Vi har ätit "normal" mat vilket för oss har varit en variation av allt i lämpliga mängder, rött kött, fisk, mycket vilt, massa grönt och spannmålsprodukter av olika slag! 
    Jag tror att variationen av allt i lämpliga mängder är "rätt mat"!  Tyvärr har även vi trillat dit på en del processade varor och varor med olika, inte alltid så bra tillsatser, under de senaste 10 åren som garanterat ledde till övervikt för båda!

    Vi utsätts för så mycket som inte heller är särskilt miljövänligt men gott och det är inte bra för varken mänskligheten eller miljön. Kostråden är säkert bra bra för oss men jag tror det skulle vara än viktigare att tillverkningsindustrin läser dem😏 För dem handlar det om pengar och vi är inte så nödbedda alla gånger!!

    Lagom är bäst...håller fortfarande!

  • 26 juni 2023 09:31

    Alltid intressant med näringsrekommendationer. Jag är glad att miljöaspekten bakas in nu, den behövs. För min del ser det ut att vara svårast att minska ner äggintaget då jag inte tror min äggkonsumtion är måttlig. Jag har länge tänkt äta mer baljväxter men barnen (stora killen) är lite skeptisk till allt utom linser och för mig är det viktigare att han faktiskt äter. Men så smånigom kan jag nog öka på baljväxterna i vår familjs kosthållning.

Logga in för att skriva en kommentar.