icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991305
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
11 maj 2014 11:48
2

Nu känner jag igen mig

Så där ja, två dagar efter styrkepasset är jag alltid som stelast och ömmast, hade jag varit en gammal bil hade jag hostat och hackat och varit väldigt svårstartad. Då brukar jag också vara som tyngst och nu känner jag igen kroppen, eftersom vågen stannade på 65,6 (vilket betyder +0.3kg upp sen igår). Det är lite lugnande att kroppen gör som jag förväntar mig, det bekräftar att jag fortfarande har koll på vad jag gör. Det är när kroppen gör oväntade saker jag stannar upp och omvärderar vad jag lärt mig, vad jag läst och vad jag tror mig veta. Den som påstår sig vara fullärd inom kost- och näringslära ljuger :-) För övrigt blev det en bra Eurovision Song Contest igår. Sanna kom på en bra, hedrande plats men vann inte så vi slipper få hit spektaklet igen, en bra artist som hade ett viktigt budskap vann och fick den tid i rampljuset hon förtjänar och nu för tiden har jag lagt till "The Common Linnets" i Spotify eftersom jag gillade deras stillsamma countryballad. Danmark gjorde en väldigt snygg och bra show, det kommer att bli svårt att matcha en så välproducerad tävling. Igår bakade jag, kvällen till ära, bullar med fyllning igen. Jag experimenterar vilt just nu och kvällens test blev banan och chokladfyllning. Det är egentligen förskräckligt lätt: 150g smör 5dl mjölk 50g jäst 1,5dl socker 850g mjöl 1. [KURSIV]Degspad[/KURSIV]: Smält smöret. Häll på mjölken och värm till fingervarmt, det får inte bli för varmt för då skållas jästen. Fingervarmt ska inte kännas alls när man stoppar ner fingret i degspadet. Använd hushållstermometer om du är osäker. 2. [KURSIV]Degen:[/KURSIV] Smula ner jästen i en bunke. Häll över degspadet. Rör ut jästen ordentligt och häll ner sockret. För en sötare deg kan du hälla ner 2 dl. Ska degen smaksättas är det nu du häller i t ex stöt kardemumma, saffran eller vanilj. 3. Häll ner mjölet en liten bit i taget och arbeta ihop degen i en degbunke. Knåda den i minst 10 minuter så att den får det där rätta lite blanka utseendet och känns spänstig när du trycker på den. Täck över degbunken med en handduk och låt degen jäsa till sin dubbla storlek, det kan ta allt från 30-40 minuter till en timma beroende på hur färsk jästen är och hur kallt köket är. Jäst trivs generellt bättre i varmare, dragfria kök. 4. Knåda degen, den behöver knappt något extra mjöl annat än möjligen en matsked på dina händer. Kavla ut den till en stor rektangel, ju tunnare du kavlar ut degen ju fler varv kan du snurra snäckorna och ju mer fyllning får varje bulle. 5. Välj en fyllning: banan+choklad, jordgubbar+choklad, mandelmassa+choklad, hallon+kokos eller någon annan kombination du tycker om. Tänk på att sylt har en tendens att vilja rinna ner i bullen, särskilt om den är passerad (hallonsylt, hjortonsylt) så välj en väldigt stabil sylt eller en gelé. Fördela fyllningen jämt på degen. 6. Rulla in fyllningen så att degen blir en enda stor rulle, den blir ganska tjock. Dela degen i 16 bitar och fördela jämt i en ugnsform (jag använder den här: [LANK]http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10099053/[/LANK]) och låt jästa i ungefär 40 minuter. 7. Pensla bullarna med 1 ägg + 1 äggula (för gulare färg) och strö över pärlsocker, choklad eller något annat gott pynt. Grädda långt ner i ugnen i 200 grader varm ugn. Bullarna blir ganska stora, jag har inte testat att göra dem mindre än men det är också ett experiment jag tänker ge mig på endera dagen. Får se hur det går. Jag hade dessutom tänkt testa hur det går att rulla in färsk frukt (annan än banan, som jag var ganska säker på skulle fungera) istället för sylt, jag tänker mig bitar av mango, papaya, kiwi eller melon. Vattenmelon smakar ju inte så mycket, men det finns små meloner med mycket smak på City Gross, jag hade tänkt testa någon av dem, beroende på vad de har inne och vad som finns som ekologiskt för vettiga priser. På bilden är det mandelmassefyllda bullar med choklad ovanpå, innan de svalnat är de väldigt kladdiga att äta med också fruktansvärt goda.

Kommentarer

  • 11 maj 2014 12:51
    Normalstora är ett relativt begrepp, här hemma skulle maken kalla dem för pyttesmå (han älskar bullar) :-) Den absolut bästa fyllningen hittills har varit mandelmassan, men jag tror det beror på att jag smaksatte degen med 1g saffran (därav att de är så illandes gula). Jag är så svag för saffran! Med samma princip borde man väl kunna göra bröd, om man rullar degen till bollar, så det blir som ett stort brytbröd?
  • 11 maj 2014 12:47
    Donnina
    Ser smarrigt ut med jättebullarna! Av en deg på ½ l mjölk brukar jag göra 40 normalstora bullar. Favoritfyllningen är smör+socker+vaniljpulver+kardemumma. Ungarnas favorit när de var små var deras mormors: smör+socker+kakao i en smet som breds på degen. Nuförtiden äter tyvärr varken de eller jag bullar, de av hälso/kaloriskäl, jag av samma skäl + sockersugrisk....

Logga in för att skriva en kommentar.