Nya lärdomar
Igår, medan jag pysslade med inläggningarna, såg jag att en av de gamla burkarna angripits av något, okänt vad men antagligen inte ätbart. Där ser man hur viktigt det är att bara välja de absolut finaste och oskadade gurkorna när man gör sina inläggningar. Nog såg jag den lilla skadan i skalet när jag gjorde inläggningen, men jag trodde inte det spelade någon roll. Bara man borstar dem rena och är noga med hygienen, tänkte jag, så löser nog saltet och ättikan resten. Inget kan väl överleva i en saltlag med ättika? Joho, det kunde det tydligen...
Nåja, jag har gott om gurka tack vare min underbara älskling, och jag har gott om burkar också. I en av de två stora femlitersburkarna ska jag lägga in päron, om man kokar in päronen i lingon får man med lingonens naturliga konserveringsmedel (bensoesyra) och får samtidigt en fantastisk fin färg på kuppen.
Frågan är vad jag kan ha i den andra jätteburken, det finns så mycket gott just nu att lägga in och i en lägenhet är ytrymmesbrist den mest begränsande faktorn. Jag är väldigt sugen på att bara satsa på en rejäl omgång picklade grönsaker i en 1-2-3-lag (1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten). Då skulle jag kunna använda de mindre burkarna till syrade grönsaker, det har jag aldrig testat.
Det verkar i och för sig ganska svårt, det lilla jag läst om att syra grönsaker men det ska visst vara väldigt nyttigt. Det kan ta en ände med förskräcklese också, det kanske blir ruttna grönsaker istället för syrade men om jag inte försöker får jag aldrig veta ...
Jag behöver en större kyl...
Gillar
Kommentarer
-
Blomkål, gröna tomater, morötter, lite pickles utgör en grym blandning på syrade grönsaker. Min mamma lägger in varje höst. Så blir de lagom klara till jul. Lycka till:-D
-
Trevlig låter det hur som helst.
Logga in för att skriva en kommentar.